Perbezaan antara gout dan rematik

Kawan-kawan, adakah anda tiba-tiba merasa sakit dan sakit di sendi anda semasa melakukan aktiviti? Sebilangan orang biasanya menganggap bahawa kesakitan adalah gejala gout. Ada yang menganggapnya adalah gejala rematik. Rheumatism di sini adalah penyakit Rheumatoid Arthritis (RA) yang oleh orang biasa sering disebut hanya rematik.

Mengapa begitu? Anggapan yang beredar dalam masyarakat ini bukanlah sesuatu yang pelik. Sebabnya kerana pada dasarnya gout dan rematik mempunyai gejala awal yang serupa. Yaitu sakit dan sakit yang berlaku di kawasan otot dan sendi.

Walaupun simptomnya terasa sama, sebenarnya kedua penyakit ini sangat berbeza, anda tahu. Sekiranya diteliti lebih lanjut, kedua-dua gout dan rematik mempunyai gejala yang dapat dibezakan. Terutama untuk penyebab timbulnya gejala dan cara mengatasinya.

Baca juga: Mengatasi Sakit Sendi Kerana Gout Semasa Hari Raya Idul Fitri

Perbezaan antara gout dan rematik

Agar tidak diatasi, berikut adalah perbezaan antara gout dan rematik dari sebab, gejala, dan cara mengatasinya.

Dari segi gejala, terdapat perbezaan antara gout dan rematik, iaitu:

Gout:

  • Gejala sakit sendi pada gout selalu disertai dengan pembengkakan atau sekurang-kurangnya sendi yang bermasalah berwarna kemerahan.
  • Gout hanya menyerang satu sendi pada satu masa.
  • Keamatan kesakitan yang dirasakan oleh penghidap rematik biasanya cenderung lebih teruk kerana ia lebih kerap berlaku.
  • Gejala gout biasanya berlaku pada sendi kaki, terutama pada jari kaki.

Rheumatisme:

  • Pada rematik, sakit biasanya tanpa bengkak dan sendi berwarna normal.
  • Rheumatisme boleh menyerang beberapa sendi sekaligus.
  • Pada reumatik, intensiti kesakitan boleh berbeza-beza.
  • Gejala rematik boleh berlaku pada sendi tangan, pergelangan tangan, kaki dan bahagian badan yang lain
Baca juga: Nampaknya, Vitamin C Dapat Membantu Menurunkan Gout!

Perbezaan asid urik dan rematik dari aspek penyebab dan faktor risiko

Gout sering timbul kerana terlalu banyak makan makanan yang mengandungi purin. Bahan purin banyak terdapat pada daging merah, jeroan, kerang, roti gandum, bijirin, dan kembang kol.

Sementara rematik adalah penyakit yang hingga kini penyebabnya tidak diketahui. Rheumatoid Arthritis adalah penyakit autoimun yang dianggap dipengaruhi oleh faktor genetik, jangkitan virus, dan tabiat merokok.

Jadi terdapat perbezaan faktor risiko kedua penyakit ini. Pertama, untuk penyakit rematik, penyakit ini biasanya dijumpai pada orang tua. Lebih tepat dari usia 60 tahun. Namun, itu tidak bermakna bahawa rematik tidak dapat menyerang kumpulan usia muda. Rematik juga lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Sebaliknya berlaku untuk asid urik. Penyakit ini biasanya dihidapi oleh mereka yang mempunyai lingkungan usia dewasa dengan ciri-ciri tertentu. Contohnya, berlebihan berat badan atau gemuk. Berbeza dengan rematik, asid urik sebenarnya menyerang lebih banyak lelaki.

Ini disebabkan oleh gaya hidup lelaki yang cenderung tidak sihat seperti merokok, minum alkohol. Makanan dengan pemanis tambahan juga dapat meningkatkan risiko gout.

Baca juga: Bukan kerana kebiasaan mandi pada waktu malam, ini adalah fakta mengenai rematik!

Perbezaan Rawatan Gout dan Rematik

Untuk mengatasi masalah gout, perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah mengekalkan gaya hidup sihat. Pengambilan dan senaman makanan yang mencukupi. Untuk memastikan tahap asid urik tetap normal, doktor juga biasanya akan memberi ubat seperti allopurinol.

Pesakit dengan gout juga disarankan untuk membatasi pengambilan purin dan alkohol. Kesakitan yang berlebihan dapat diatasi dengan ubat-ubatan seperti ubat anti-radang bukan steroid dan kortikosteroid.

Mengenai penyakit rematik, hingga kini, tidak ada penawarnya. Dadah diberikan hanya untuk mengurangkan simptom, misalnya untuk mengurangkan kesakitan.

Namun, untuk mendapatkannya, anda mesti mendapatkan preskripsi terus dari doktor. Di samping itu, untuk merawat rematik, anda mesti menghadkan pendedahan anda kepada pencemaran alam sekitar seperti pendedahan kepada bahan kimia.

Menurut penyelidikan, pendedahan kepada pencemaran alam sekitar dapat meningkatkan risiko rematik. Oleh itu, pastikan anda menggunakan peralatan standard sekiranya kehidupan seharian anda berdampingan dengan pencemaran ini.

Caranya, Gang Sihat sudah mengetahui perbezaan antara gout dan rematik. Walaupun begitu, jika anda merasakan beberapa gejala, lebih baik berunding dengan doktor, geng!

Baca juga: Bukan kerana kebiasaan mandi pada waktu malam, ini adalah fakta mengenai rematik!

Rujukan:

Hss.edu. Gout vs RA.

healthline.com. Gout dan Rheumatoid Arthritis.

Versusarthitis.org. Mengenai Artritis.

Mannaplus.co.za. 3 Tanda berlebihan asid urik di dalam badan anda.

Versusarthritis.org. gout.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found