6 Makna Seks bagi Wanita

Wanita mentafsirkan seks secara berbeza daripada lelaki. Sebilangan besar wanita menafsirkan seks sebagai bentuk cinta terdalam untuk orang yang disayangi. Sebaliknya, tidak sedikit wanita yang memandang seksualiti sebagai sebahagian daripada komitmen dengan pasangan. Walaupun aktiviti seksual dilakukan oleh kedua-dua belah pihak, tetapi dari mana datangnya dorongan seks, sangat berbeza antara lelaki dan wanita. Itu hanya membincangkan permulaan keinginan wanita untuk bercinta. Terdapat banyak aspek seks lain pada wanita yang sangat unik.

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini, inilah makna cinta kepada wanita.

Baca juga: Inilah sebab mengapa seks sangat penting bagi lelaki

1. Pemacu seks wanita bermula dengan fikirannya

Sekiranya lelaki berpendapat bahawa wanita tidak menginginkan seks sama seperti lelaki, maka pemikiran ini sangat salah. Hormon wanita dirancang sangat berbeza dengan lelaki. Sekiranya pada lelaki testosteron menentukan kemunculan dorongan seksual atau gairah, maka pada wanita itu sedikit berbeza.

Seperti testosteron menjadikan dorongan seks lelaki menggelegak seperti jeritan yang kuat. Pada wanita, seperti bisikan. Ia memerlukan momen romantis dengan pasangan untuk mencetuskan hasrat seksual pada seorang wanita. Jadi lelaki, jika pasangan anda mengatakan bahawa dia ingin bersama anda, itu bermakna dia berada di puncak semangat.

2. Wanita Mahu Rasa Dikehendaki Semasa Seks

Penyelidik seks Meredith Chivers mengatakan: "Rasa dikehendaki lelaki adalah orgasme bagi wanita." Apabila seorang wanita mengetahui bahawa seorang lelaki mendapati dirinya sangat menarik, pujian itu dapat dengan cepat mencetuskan pemikiran seksual dalam fikiran seorang wanita. Oleh itu, adalah penting bagi lelaki untuk terus menjalin percintaan dalam hubungan perkahwinan, untuk merangsang keinginan wanita untuk bercinta.

Baca juga: Adakah anda dan bahasa cinta pasangan anda sama?

3. Mood yang Sangat Dominan

Wanita suka seks. Namun, ada kalanya gairah seksual seorang wanita terhalang oleh sejumlah faktor psikologi seperti keletihan, perubahan mood, kitaran hormon, PMS, dan sebagainya. Belum lagi tuntutan rutin di rumah dan kesibukan bekerja, yang boleh merosakkan dorongan seks wanita. Tidak hairanlah, wanita hanya ingin melakukan hubungan seks, ketika pengumpulan rangsangan seksual telah memuncak.

Berbanding dengan lelaki yang suka mencuba pelbagai jenis kelamin, wanita cenderung lebih setia pada satu atau dua posisi semasa melakukan hubungan seks. Dan orgasme dicapai semasa hubungan seks, diharapkan dapat melepaskan tekanan dan juga kelonggaran bagi wanita.

4. Seks untuk Wanita adalah Kontekstual

Kehidupan seksual wanita umumnya bermula ketika mereka menjalin hubungan istimewa dengan pasangan, dan naik turunnya hubungan seksual bergantung pada kualiti hubungan. Sekiranya berlaku pertengkaran dalam perkahwinan, ia secara langsung akan mempengaruhi perubahan keinginan wanita terhadap pasangannya. Pada dasarnya, wanita hanya mahukan pasangannya memberikan jaminan emosi.

Mereka ingin diyakinkan bahawa pasangan mereka akan selalu menginginkannya dalam keadaan apa pun. Dari sini, keperluan seksual wanita berkembang kepada pasangan mereka. Kerana penting bagi seorang lelaki untuk menjalani perkahwinan dengan nilai positif terhadap wanita yang dicintainya.

5. Seks adalah bentuk cinta wanita

Apabila wanita mendapat banyak perhatian, pujian, dan kasih sayang dari pasangannya, maka secara umum kebutuhan seksual mereka juga terpenuhi. Seorang lelaki yang sering mengajak pasangannya untuk bercakap, pergi berkencan, bekerjasama, menolong tugas rumah tangga, membawanya bercuti, atau memberinya hadiah, akan membuat seorang wanita merasa dihargai dan disayangi. Kebimbangan ini adalah bahagian seks yang tidak dapat dipisahkan. Kerana bagi wanita, sensasi bercinta dapat mengalir dari kehangatan yang dia rasakan ketika pasangannya menunjukkan perhatian kepadanya.

6. Seks adalah cara cinta wanita

Tahukah anda bahawa sebenarnya wanita dapat mengenali keperluan seksual pasangan mereka. Dan walaupun pada waktu itu wanita tidak bersemangat, tidak sedikit dari mereka yang sanggup melakukan hubungan seks demi mengutamakan kepuasan pasangan mereka.

Cara wanita menafsirkan seks adalah yang akhirnya membezakan intensiti orgasme antara lelaki dan wanita. Lelaki cenderung mengalami orgasme yang berlaku dengan lebih cepat, tidak kira bagaimana prestasi seksual mereka. Sebaliknya, kerana wanita sering melibatkan perasaan terhadap pasangannya, hasilnya ialah saat-saat klimaks wanita sering kali lebih kuat dalam kemampuan luar biasa. Tidak menghairankan bahawa wanita lebih cenderung mempunyai banyak orgasme, berbanding lelaki. (TA / AY)

Baca juga: 10 Tanda Kehidupan Seks Anda Sihat dan Bahagia