Punca dan Cara Mengatasi Jerawat pada Payudara

Jerawat tidak hanya muncul di wajah tetapi juga boleh muncul di bahagian badan tertentu seperti payudara. Jerawat yang muncul di payudara juga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Apakah punca dan bagaimana mengatasinya? Dilaporkan dari healthline.com, inilah penjelasannya!

Adakah jerawat pada puting normal?

Banyak kes benjolan dan jerawat pada puting susu sebenarnya tidak memberi kesan kesihatan. Folikel rambut yang berjerawat dan tersumbat pada payudara sebenarnya normal dan boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa.

Benjolan pada payudara ini seperti jerawat pada payudara yang kelihatan seperti whiteheads (whiteheads).whiteheads). Sekiranya jerawat pada payudara terasa sakit, gatal, dan gejala lain muncul seperti keputihan, kemerahan, dan ruam, gejala ini mungkin menunjukkan keadaan lain yang perlu dirawat. Sekiranya demikian, segera berjumpa doktor, ya, geng.

Apa yang menyebabkan jerawat pada payudara?

Jerawat pada payudara boleh disebabkan oleh perkara berikut:

  • Pori Tersumbat

Punca jerawat pada puting susu sebenarnya sama dengan penyebab jerawat pada wajah. Yup, salah satu penyebab jerawat muncul di sekitar payudara adalah kerana penyumbatan liang pada kulit. Apabila terdapat penumpukan minyak dan terdapat sel-sel kulit mati di sekitar puting, ini akan menyebabkan jerawat.

  • Folikel rambut yang tumbuh

Folikel rambut adalah struktur kulit di mana rambut tumbuh. Setiap orang mempunyai folikel rambut di bahagian puting yang berlainan. Setiap orang juga mempunyai akar rambut yang tumbuh di sekitar puting atau areola (kawasan gelap di sekitar puting yang boleh melebar atau menjadi gelap). Folikel rambut di sekitar puting payudara normal harus tumbuh ke luar, tetapi apabila tersumbat, mereka akan tumbuh ke dalam dan membentuk benjolan seperti jerawat. Sekiranya keadaan seperti ini berlaku, biasanya akan kembali normal dan hilang dengan sendirinya.

  • Kurangnya Menjaga Kebersihan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penyebab jerawat di payudara sebenarnya sama dengan penyebab jerawat di wajah. Kurangnya kebersihan adalah salah satu penyebab jerawat yang muncul di payudara. Agar jerawat tidak tumbuh di payudara, terutama pada puting susu, disarankan untuk selalu mandi dan mencuci bra dan pakaian. Tubuh berminyak dan kotor pastinya akan menjadikan jerawat baru tumbuh.

Lalu, bagaimana cara mencegah jerawat?

Sekiranya anda merasakan benjolan seperti jerawat di payudara anda, anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga berikut, geng:

  • Jaga kebersihan diri dan pakai pakaian yang bersih, tidak terlalu ketat untuk mengelakkan pori tersumbat.
  • Semasa badan berpeluh. Cuba segera mandi dan menukar seluar dalam.
  • Terapkan gaya hidup sihat dengan sentiasa menjaga kebersihan badan.
  • Bagi ibu yang sedang menyusukan bayi, mereka mesti sentiasa menjaga kebersihan kawasan payudara, terutamanya puting.

Bagaimana merawatnya?

Rawatan dan rawatan untuk benjolan atau jerawat pada puting bergantung kepada penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, jerawat akan hilang dengan sendirinya. Sekiranya anda sering menemui jerawat di payudara anda, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.

Namun, ada pilihan cara yang boleh dilakukan untuk merawat jerawat pada payudara, seperti menggunakan air suam dan sabun pembersih. Perlu diingat, jika tidak hilang dalam beberapa hari, segera berjumpa doktor. (IT / WK)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found