Ujian Tanpa Tekanan untuk Wanita Hamil semasa Bersalin - guesehat.com

Apa sahaja boleh berlaku semasa bersalin. Tetapi jangan bimbang Ibu, kerana kemungkinan kelahiran anak yang buruk dapat dicegah sejak dini. Mungkin anda pernah mendengar salah satu daripadanya, NST atau ujian bukan tekanan. Biasanya wanita hamil yang dinasihatkan oleh doktor untuk melakukan ujian ini berdasarkan beberapa faktor, seperti kehamilan berganda dan kehamilan dengan risiko preeklampsia yang kemungkinan dilahirkan lebih awal.

Apa ujian bukan tekanan itu?

NST adalah tindakan paling selamat dan pantas yang biasanya dilakukan oleh doktor untuk mengetahui masalah kehamilan. Melihat dari namanya, ujian bukan tekanan atau ujian tanpa beban tentu sama dengan idea bahawa jika janin atau wanita hamil mengalami keadaan tidak normal, ujian ini mesti dijalankan. Walau bagaimanapun, ternyata bahawa prosedur dan tujuan ujian ini tidak negatif seperti prasangka ini. Jadi, walaupun wanita hamil dengan keadaan normal harus menjalani ujian ini, itu tidak menunjukkan jika anda mengalami kehamilan yang tidak normal. Sebenarnya, dengan melakukan ujian ini, ibu akan mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan janin hingga ke perinciannya, malah mengetahui sama ada ibu akan melahirkan. Dilaporkan dari WebMD, Ujian ini disebut tanpa beban kerana prosedur tidak akan mengganggu janin. Doktor atau profesional perubatan lain tidak akan menggunakan ubat untuk membuat bayi bergerak. Mungkin ini adalah tujuan ujian tanpa beban, iaitu untuk mengetahui keadaan sebenar bayi secara normal.

Apakah prosedur NST?

Alat ini berfungsi dengan merakam semua aktiviti janin di rahim, dari pergerakan, degupan jantung, hingga kontraksi. NST juga dapat merakam semua irama jantung janin, terutama ketika bergerak dari rehat, dan juga semasa pengecutan. Sepatutnya, hasil normal akan menunjukkan hasil yang sama dengan Ibu. Iaitu, jika janin bergerak aktif, irama jantung akan lebih cepat. Sekiranya hasilnya cukup baik, maka anda tidak perlu risau, kerana janin mendapat cukup oksigen semasa dalam kandungan.

Dalam praktiknya, ujian ini dilakukan dengan meletakkan 2 tali pinggang pada perut anda. Kemudian, tali pinggang akan disambungkan ke monitor. Ibu boleh diperiksa duduk atau berbaring di atas meja. Setiap tali pinggang yang dilekatkan pada perut wanita hamil mempunyai fungsinya sendiri. Tali pinggang pertama berfungsi untuk mengukur degupan jantung bayi. Dan, tali pinggang kedua berfungsi untuk mengesan kontraksi, terutama bagi Ibu yang bersedia melahirkan. Semasa pemeriksaan, anda diminta memegang alat dan menekannya semasa bayi bergerak. Alat ini akan mengeluarkan bunyi "klik" setiap kali ditekan dan berfungsi untuk mengukur setiap kali janin bergerak.

Tempoh ujian tanpa beban adalah lebih kurang 20-30 minit. Hasilnya, jika janin melakukan banyak pergerakan dan degupan jantungnya normal, ini bermakna janin itu reaktif. Namun, jangan panik Ibu ketika janin terlalu pasif dan tidak bergerak, kerana mungkin janin sedang tidur. Biasanya doktor atau jururawat akan membangunkan bayi terlebih dahulu dengan bantuan alat. Selepas itu, irama jantung janin dapat diukur.

Bilakah NST harus dilakukan?

Ujian tanpa beban hanya dapat dilakukan setelah usia kehamilan mencapai 28 minggu, kerana janin belum dapat bertindak balas terhadap alat yang diberikan semasa NST. Wanita hamil boleh melakukan ujian ini sekali atau dua kali seminggu, terutamanya ketika kehamilan berisiko tinggi. Malah, NST juga boleh dilakukan setiap hari sekiranya doktor menunjukkan keadaan tidak normal pada bayi. Biasanya kerana bayi tidak mendapat cukup oksigen. Kekurangan oksigen ini juga berlaku kerana masalah dengan plasenta atau tali pusat, sehingga mempengaruhi pengambilan oksigen ke janin.

Walaupun dalam keadaan ketika bayi bergerak secara pasif, perlu disyaki dan melakukan Ujian Tanpa Stres. Di samping itu, NST akan disyorkan oleh doktor untuk dilakukan dengan segera dalam keadaan berikut.

  • Wanita hamil telah melepasi tarikh akhir

  • Tidak merasakan pergerakan pada bayi (bayi pasif)

  • Plasenta tidak berfungsi dengan baik

  • Mempunyai sejarah keguguran

  • Berisiko tinggi terhadap keadaan perubatan tertentu

  • Mempunyai kemungkinan atau petunjuk khas untuk perkembangan janin

  • Sekiranya wanita hamil mengalami masalah rhesus atau keadaan serius yang boleh berlaku pada kehamilan kedua

  • Jumlah cecair amniotik terlalu banyak atau terlalu sedikit

  • Mempunyai hasil yang tidak menguntungkan dalam percubaan pranatal yang lain.

Setelah anda melakukan ujian tanpa beban ini, bagaimana dengan hasilnya? Adakah doktor hanya memberi status normal atau tidak semasa mengandung, atau adakah makna status lain? Nampaknya, bayi yang dianggap reaktif didefinisikan sebagai kesihatan yang baik untuk janin atau keadaan aliran darah dan oksigen ke janin diklasifikasikan sebagai baik. Sementara itu, jika status bayi tidak reaktif, ujian tambahan perlu dilakukan, terutama untuk menentukan sama ada kelainan ini disebabkan oleh pengoksigenan yang buruk atau ada sebab lain, seperti corak tidur yang buruk dan penggunaan ubat semasa kehamilan.

Oleh itu, adakah anda mempunyai syarat khas yang menunjukkan masalah dengan kehamilan anda? Sekiranya demikian, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengesyorkan kepada doktor untuk menjalani ujian tanpa beban. Walaupun ujian tanpa beban atau NST cukup berkesan dalam mengesan masalah kehamilan, lebih baik mencegah masalah pada kehamilan sejak awal dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Cuba dapatkan tidur yang cukup dan jangan minum banyak ubat. Sekiranya anda pening atau mengalami gejala selesema, anda tidak boleh segera minum ubat, tetapi cuba tidur lebih lena dan mengamalkan diet yang sihat. (BD / OCH)

Baca juga:

4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan Semasa Kehamilan

Jangan Lakukan Ini Semasa Hamil Untuk Mengelakkan Autisme!