5 Faedah Kembang kol untuk Anak Kecil Anda

Memperkenalkan brokoli sebagai makanan pejal si kecil, anda mesti melakukannya sebelum ini, bukan? Namun, ada satu sayur yang serupa dengan brokoli dan jarang diberikan kepada si kecil anda, iaitu kembang kol. Sebenarnya, manfaat kesihatannya cukup banyak, anda tahu. Ulik, ayuh!

Garis Nutrien Kembang kol

Memperkenalkan makanan pelengkap (MPASI) adalah masa yang menggembirakan. Kerana apabila pengambilan makanan anak anda dapat berubah-ubah, ibu mengambil bahagian dalam membangun "hubungan baik" dengan anak-anak dengan diet yang sihat, sehingga mereka dapat diturunkan hingga dewasa. Nah, salah satu variasi sayur-sayuran yang anda juga dapat memperkenalkan adalah kembang kol.

Sekiranya selama ini, kembang kol telah "dijenamakan jelek" sebagai sayur yang rasanya hambar atau membuat anda merasa kembung, sebenarnya, itu tidak selalu berlaku, anda tahu. Ibu perlu tahu, apakah kandungan nutrien vitamin dan mineral dalam kembang kol yang berguna untuk si kecil anda. Dalam satu cawan kembang kol rebus, kurang lebih mengandungi nutrien berikut:

Vitamin

Mineral

Vitamin A 15 IU

Kalium 176 mg

Vitamin C 54.9 mg

Natrium 19 mg

Niacin 5 mg

Kalsium 20 mg

Folat 55 mcg

Fosfor 40 mg

Tiamin 5 mg

Magnesium 11 mg

Asid pantotenik (Vitamin B5) 6 mg

Zat besi 40 mg

Vitamin B6 21 mg

Lutein 36 mcg

Lalu, apa kelebihan rangkaian nutrien ini? Bukan hanya satu, malah banyak yang anda tahu, iaitu:

  • Membina ketahanan

Tidak perlu berwarna oren untuk mengandung vitamin C. Contohnya, kembang kol. Walaupun hijau, kandungan vitamin C dalam kembang kol dapat memenuhi keperluan vitamin C anak anda dalam sehari, anda tahu. Tentu ini baik untuk sistem kekebalan tubuh sehingga tidak mudah sakit, terutama selesema yang dapat menyerang kapan saja tanpa mengira musim.

  • Baik untuk pembekuan darah

Pada usia ini yang suka menjelajah, jatuh atau tergores mungkin bukan perkara yang pelik, Ibu. Nah, di sinilah pentingnya pengambilan vitamin K dipenuhi, sehingga proses penyembuhan luka sempurna. Dan untungnya, secawan kembang kol dapat membantu memenuhi keperluan vitamin K harian anda sehingga 20%! Sementara dengan usia, vitamin K yang mencukupi juga baik untuk menjauhkan risiko penyakit jantung dan barah.

  • Perkembangan otak dan pembentukan sel darah merah

Selain sihat, menyediakan makanan berkhasiat juga diharapkan baik untuk kecerdasan, Ibu. Nah, kembang kol adalah sumber nutrien untuk perkembangan otak, anda tahu. Vitamin B6 yang terkandung dalam secangkir kembang kol, dapat membantu memenuhi 1/10 keperluan harian vitamin B6 pada usia pertumbuhan anak kecil anda.

Bukan hanya penting untuk perkembangan otak, vitamin B6 yang mencukupi membantu melepaskan bahan kimia otak, seperti serotonin, yang mengatur mood dan norepinefrin, yang membantu mengatasi tekanan. Selain itu, vitamin B6 juga membantu menjaga sistem saraf berjalan, menjaga sistem ketahanan badan, dan membantu pembentukan sel darah merah.

Baca juga: Kelebihan Makan Brokoli dan Tomato Bersama

  • Sumber mineral mangan

Mineral yang satu ini hanya diperlukan sedikit oleh badan. Walaupun begitu, jika dipenuhi setiap hari, faedahnya tidak bergurau, Ibu. Beberapa faedah mangan untuk kesihatan si kecil termasuk: memerangi radikal bebas yang dapat merosakkan sel-sel badan, menguatkan tulang dan gigi, dan bekerja dengan vitamin K untuk mempercepat penyembuhan luka. Berita baiknya, secawan kembang kol memenuhi 1/10 daripada keperluan harian mangan dalam badan.

  • Menjaga fungsi tulang, sistem saraf, dan organ penting

Dalam senarai mineral di atas, kalium berdekatan dengan natrium. Sebenarnya, itu bukan kebetulan yang anda tahu, Ibu. Di dalam badan, kalium berfungsi bersama dengan natrium untuk mengawal keseimbangan air tubuh, yang membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat. Kalium juga membantu fungsi otot dan irama jantung. Bukan hanya itu, kalium berperanan menjaga fungsi otot, sistem saraf, serta dua organ penting, iaitu jantung dan ginjal. Oleh sebab itu, anda tidak perlu ragu untuk memproses kembang kol menjadi makanan anak kecil anda, kerana kandungan kalium dalam cawan kembang kol dapat memenuhi 10% dari keperluan hariannya.

Sebenarnya, terus beri dia pengambilan kalium yang tinggi sehingga dia dewasa, kerana Persatuan Dietetik Amerika mengenal pasti kalium sebagai salah satu nutrien paling biasa yang kekurangan anak-anak usia sekolah. Dan pada masa dewasa, kalium yang mencukupi dapat mengurangkan risiko batu ginjal dan osteoporosis.

Baca juga: Petua Menyiapkan Menu MPASI Pertama Anak Kecil Anda

Peraturan untuk Memberi Kembang Kol kepada Anak Kecil Anda

Mengetahui begitu banyak faedah kembang kol, sudah tentu anda tidak sabar untuk memberikannya kepada si kecil. Tetapi tunggu, masih ada peraturan yang perlu dipertimbangkan agar manfaat kembang kol dapat diserap secara optimum oleh sistem pencernaan bayi. Beberapa peraturan yang perlu anda perhatikan adalah:

  • Beri kembang kol dari usia 8-10 bulan

Tunggu sehingga sistem pencernaan bayi anda cukup matang untuk memproses kandungan serat dalam sayur-sayuran ini. Sekiranya diberikan terlalu awal, tidak mustahil si kecil akan menjadi kembung dan tidak selesa.

  • Jangan simpan bunga kembang kol dalam plastik

Ini akan mendorong peningkatan kelembapan, yang mempercepat proses pembusukan. Lebih baik menggunakan beg kertas atau menyimpan kembang kol tanpa beg sama sekali. Masa terbaik untuk menyimpan kembang kol di dalam peti sejuk adalah maksimum satu minggu.

  • Rendam dalam air terlebih dahulu

Setelah selesai memotong bunga kembang kol, rendam dalam mangkuk air selama beberapa minit. Langkah ini membantu fitonutrien yang terkandung dalam kembang kol berkembang dan dapat diserap secara optimum apabila dimakan kemudian.

  • Perhatikan masa memasak

Adakah lebih baik mengukus atau mendidih? Semuanya kembali kepada pilihan Mums. Namun, perhatikan masa memasak, ya. Sekiranya mengukus, pastikan tidak memakan masa lebih lama dari 8-10 minit. Sementara itu, jika anda memutuskan untuk merebusnya, tempoh memasaknya tidak lebih dari 5 minit. Secara teratur, nutrien yang baik dalam kembang kol tidak rosak kerana proses memasak pada suhu tinggi.

Baca juga: Apa yang difikirkan oleh suami ketika mereka bercinta?

Sumber:

Tangisan Pertama. Kembang kol untuk Bayi.

Ibu bapa. Kembang kol untuk Bayi.

Tangisan Pertama. Kebaikan Vitamin B untuk Kanak-kanak.