Punca Mulut Kering Ketika Bangun

Bangun pagi dengan mulut kering sangat tidak selesa. Adakah Geng Sihat sering mengalaminya, tetapi tidak tahu apa yang menyebabkannya? Sebilangan penyebab mulut kering semasa bangun tidur boleh menjadi agak serius, anda tahu! Oleh itu, penting bagi Geng Sihat untuk mengenal pasti penyebabnya.

Tetapi tidak selalu mulut kering ketika anda bangun adalah tanda masalah serius. Dalam beberapa kes, Gang Sihat dapat merawat atau mencegah keadaan. Pertama, mari kita ketahui apa yang menyebabkannya!

Baca juga: 6 Masalah Pergigian dan Mulut Kerana Pengambilan Dadah Tertentu

Apa itu Mulut Kering?

Mulut kering adalah keadaan di mana jumlah pengeluaran air liur di mulut menurun kerana kelenjar air liur tidak dapat menghasilkan cukup. Dari segi perubatan, mulut kering disebut xerostomia.

Keadaan kekurangan air liur di mulut dikenali sebagai hyposalivation. Air liur sangat penting untuk menjaga kesihatan rongga mulut, kerana cairan ini berfungsi untuk membunuh bakteria, membersihkan mulut, dan membantu membersihkan sisa makanan yang anda makan.

Gejala mulut kering yang perlu anda perhatikan adalah:

 • Sakit tekak ringan hingga teruk
 • Sensasi terbakar di mulut
 • Sukar ditelan
 • Gangguan suara dan pertuturan yang serak
 • Kekeringan saluran hidung dan hidung

Sementara itu, mulut kering boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan, termasuk:

 • Kekurangan zat makanan
 • Komplikasi gigi dan mulut, seperti penyakit gusi dan rongga
 • Gangguan psikologi, seperti kegelisahan, tekanan, atau kemurungan
 • Penurunan deria rasa

Punca Mulut Kering Ketika Bangun

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan mulut kering ketika anda bangun. Beberapa faktor ini boleh menyebabkan mulut kering berterusan. Beberapa faktor lain hanya menyebabkan mulut kering dalam jangka masa tertentu.

Berikut adalah 9 penyebab mulut kering semasa anda bangun:

1. Mulut Terbuka Semasa Tidur

Tabiat tidur anda boleh menjadi penyebab mulut kering ketika anda bangun. Mulut anda boleh menjadi kering jika anda tidur dengan mulut terbuka. Ini biasanya berlaku kerana tabiat, saluran udara tersumbat, atau masalah kesihatan yang lain.

Berdengkur dan apnea tidur juga boleh menyebabkan mulut anda terbuka semasa tidur, yang boleh menyebabkan mulut kering ketika anda bangun. Satu kajian mendapati bahawa kira-kira 1.000 orang dewasa, 16.4% daripada mereka yang berdengkur dan 31.4% dari mereka yang mengalami apnea tidur mengalami mulut kering ketika bangun tidur.

2. Pengambilan Ubat-ubatan tertentu

Pengambilan ubat juga boleh menjadi salah satu penyebab mulut kering semasa anda bangun. Sebenarnya, ada ratusan ubat yang boleh menyebabkan mulut kering. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Ubat resdung
 • Ubat hipertensi
 • Ubat kesihatan mental, seperti kegelisahan atau kemurungan
 • Ubat penyakit Parkinson
 • Ubat gangguan tidur
 • Ubat loya dan muntah
 • Ubat cirit-birit

Anda juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena mulut kering jika anda mengambil banyak ubat pada satu masa. Anda boleh mengalami mulut kering kronik jika anda tidak dapat berhenti mengambil ubat tertentu untuk penyakit serius.

Oleh itu, penting bagi anda untuk berunding dengan doktor anda mengenai cara melegakan mulut kering tanpa perlu berhenti mengambil ubat yang diperlukan. Biasanya doktor akan mengesyorkan ubat lain yang tidak menyebabkan mulut kering.

3. Proses Penuaan

Anda sering mengalami mulut kering ketika anda semakin tua. Menurut penyelidikan, 30% orang berusia lebih 65 tahun dan 40% orang berusia lebih 80 tahun mengalami mulut kering.

Penuaan dengan sendirinya mungkin bukan penyebab utama mulut kering semasa anda bangun. Secara amnya, keadaan mulut kering disebabkan oleh beberapa ubat yang dimakan.

Anda juga boleh mengalami masalah kesihatan yang juga menjadi penyebab mulut kering ketika bangun tidur. Beberapa keadaan yang dimaksudkan adalah diabetes, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson.

4. Diabetes

Diabetes juga salah satu penyebab mulut kering semasa anda bangun. Terdapat banyak sebab mengapa diabetes boleh menyebabkan mulut kering, seperti dehidrasi atau kadar gula darah yang tinggi.

Punca mulut kering ketika anda bangun juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat diabetes. Untuk mengurangkan risiko, anda perlu mengawal diabetes anda. Juga berjumpa dengan doktor anda, sama ada terdapat ubat alternatif yang tidak menyebabkan mulut kering.

5. Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer juga menjadi penyebab mulut kering ketika anda bangun. Sebabnya adalah kerana penyakit ini boleh mengganggu kemampuan anda menghidrasi diri sendiri dan memberitahu orang lain bahawa anda perlu minum.

Ini boleh menyebabkan dehidrasi dan mulut kering ketika anda bangun. Mulut kering juga boleh terjadi pada pesakit Alzheimer yang biasanya juga disertai dengan pening dan peningkatan degupan jantung. Oleh itu, penghidap penyakit Alzheimer perlu minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

6. Sindrom Sjogren

Sindrom Sjogren adalah penyakit autoimun yang mempengaruhi tisu penghubung dan kelenjar di sekitar mulut dan mata. Gejala utama sindrom Sjogren adalah mulut kering.

Inilah sebabnya mengapa orang dengan sindrom Sjogren sering mengalami mulut kering ketika mereka bangun. Penyakit ini secara amnya menyerang wanita yang telah mengalami menopaus. Tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit autoimun ini sepenuhnya. Namun, doktor dapat mengawal simptomnya.

7. Menjalani rawatan barah

Rawatan untuk barah kepala dan leher juga boleh menjadi penyebab mulut kering semasa anda bangun. Pendedahan radiasi ke kepala dan leher dapat menyebabkan kerosakan kekal pada kelenjar air liur, sehingga mulut kering.

Kemoterapi juga boleh menyebabkan mulut kering, walaupun hanya sementara. Penghidap barah boleh mengalami mulut kering semasa menjalani rawatan atau mengalaminya selama bertahun-tahun selepas rawatan.

8. Rokok dan alkohol

Rokok dan pengambilan alkohol juga menyebabkan mulut kering ketika anda bangun. Alkohol mempunyai keasidan yang cukup tinggi dan boleh menyebabkan dehidrasi, menyebabkan masalah mulut kering dan gigi.

Oleh itu, anda juga boleh mengalami mulut kering kerana anda sering menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol. Merokok juga boleh mengganggu pengeluaran air liur dan kesihatan mulut secara keseluruhan.

Menurut kajian tahun 2010, daripada 200 orang, 100 perokok dan 100 orang yang tidak merokok, menunjukkan bahawa 39% perokok mengalami mulut kering, sementara hanya 12% orang yang tidak merokok mengalami mulut kering.

9. Dadah

Pengambilan ubat juga merupakan salah satu penyebab mulut kering semasa anda bangun. Sama seperti rokok, beberapa ubat boleh mengganggu pengeluaran air liur. Beberapa ubat yang dimaksudkan termasuk, ekstasi, heroin, dan metamfetamin atau metamfetamin.

Dadah juga boleh mengganggu kesihatan mulut secara keseluruhan. Pengambilan methamphetamine khususnya, secara langsung boleh merosakkan kesihatan mulut kerana mempunyai tahap keasidan yang tinggi.

Baca juga: 10 Penyakit Ini Disebabkan oleh Kesihatan Mulut yang Buruk

Petua Mengatasi Mulut Kering

Setelah mengetahui pelbagai punca mulut kering semasa bangun tidur, anda juga perlu mengetahui cara merawatnya. Terdapat beberapa rawatan untuk mulut kering, walaupun penyakit yang menyebabkan gejala tidak dapat disembuhkan.

Berikut adalah petua untuk mengatasi mulut kering secara semula jadi:

 • Mengunyah gula tanpa gula
 • Mengunyah gula-gula tanpa gula
 • Minum air secukupnya
 • Makan ketulan ais
 • Minum air selepas makan
 • Elakkan makanan kering, pedas atau masin
 • Elakkan alkohol dan kafein

Sebagai tambahan kepada petua di atas, anda juga boleh meminta cadangan doktor untuk merangsang kelenjar air liur dan melegakan mulut kering:

 • Ubat gigi khas dan ubat kumur
 • Rawatan fluorida
 • Semburan mulut
 • Ubat oral

Petua untuk Menjaga Kebersihan Mulut

Untuk menjaga kesihatan mulut, anda perlu memastikannya bersih. Inilah petua:

 • Gosok gigi dua kali sehari menggunakan sikat gigi berbulu lembut dan ubat gigi ringan
 • Gunakan fluorida atau benang dengan kerap
 • Bersihkan gigi anda secara berkala kepada doktor gigi
 • Pengambilan yogurt secara berkala untuk mengelakkan pertumbuhan jamur
Baca juga: Hati-hati, kesihatan mulut juga boleh mempengaruhi kesuburan!

Jadi, ada banyak perkara yang boleh menyebabkan mulut kering ketika anda bangun. Beberapa penyebabnya adalah kebiasaan tidur, pengambilan ubat tertentu, dan penyakit tertentu. Sekiranya Geng Sihat bimbang kerana gejalanya sangat membimbangkan, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Dengan mengetahui sebab yang tepat, doktor juga akan mengesyorkan rawatan yang tepat. (UH / AY)

penyebab mulut kering semasa anda bangun