Punca Menstruasi Lewat

Apabila anda mendengar perkataan haid lewat atau haid lewat, apa yang terlintas di fikiran anda, geng? Perubahan hormon, penggunaan alat kontraseptif atau bahkan menganggap anda hamil? Anggapan ini tidak salah, kerana salah satu penyebab haid lewat adalah kehamilan.

Oleh itu, apabila seorang wanita tidak mempunyai pengunjung bulanan, ia boleh menjadi stres, terutamanya jika kehamilan tidak dirancang. Tetapi sebenarnya tidak selalu mengandung, terdapat banyak penyebab haid lewat.

Baca juga: 9 Perubahan Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa PMSed

Pelbagai Punca Menstruasi Lewat

Oleh itu, daripada bersemangat dan memeriksa ujian kehamilan, lebih baik luangkan sedikit masa untuk membincangkan sebab-sebab perubatan haid lewat. Ini adalah antara pencetus mengapa kitaran bulanan wanita ini sering tidak teratur atau terlambat.

1. Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

Wanita yang sudah berkahwin biasanya sudah biasa dengan istilah PCOS. Ya, PCOS adalah gangguan ketidakseimbangan hormon kerana pertumbuhan folikel kecil dan tidak normal (sel telur). Sel telur seperti sista ini menyukarkan pembebasan atau ovulasi, menyukarkan kehamilan berlaku. Nah, jika tidak ada telur yang dilepaskan, maka kitaran haid tidak berlaku.

2. Keletihan dan Tekanan yang berlebihan

Keletihan dan terlalu banyak pemikiran, memang akan memberi kesan kepada pelbagai perkara. Bermula dari pola rehat, diet, dan keadaan psikologi pesakit. Ketiganya akan menyebabkan ketidakseimbangan hormon di bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid. Selain itu, keletihan dan tekanan boleh memberi kesan pada berat badan yang, jika melebihi had normal, akhirnya akan memperlambat haid anda lebih banyak lagi.

Baca juga: Jus penambah tenaga bagi anda yang sering sakit semasa haid

3. Menopaus Awal

Apabila anda mendengar perkataan menopaus, anda pasti memikirkan wanita berusia lebih dari 50 tahun. Sebenarnya, banyak wanita telah melalui fasa ini pada usia yang cukup muda, iaitu 40 tahun. Atas sebab ini, jika seorang wanita pada usia itu mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, itu bermakna dia mengalami menopaus awal.

4. Tiroid

Kelenjar tiroid berfungsi mengatur metabolisme badan. Oleh itu, jika fungsi ini tidak berfungsi, tentu hormon lain mungkin terlambat. Anda tidak perlu risau, masalah kelenjar tiroid ini dapat diatasi dengan ubat dan pembedahan sehingga haid dapat kembali normal.

5. Berat tidak berkadar

Berat yang tidak seimbang boleh menjadi sebab anda terlambat untuk tempoh anda, geng. Sama ada berat badan berlebihan (obes) atau kurang berat badan (kerana anoreksia dan bulimia). Kedua-duanya akan sangat mempengaruhi perubahan hormon wanita.

Sekiranya berat badan anda kurang atau lebih daripada 10 peratus daripada berat badan ideal anda, fungsi badan mungkin tidak berfungsi dengan optimum dan proses salah satu ovari melepaskan telur untuk berhenti. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga pengambilan nutrien dan mengekalkan diet yang sihat.

Baca juga: Makan Lebih Sedikit Tetapi Dapatkan Lemak Dengan Cepat, Mengapa Ya?

6. Hormon Prolaktin yang berlebihan

Penyebab ke-6 sebenarnya sangat jarang berlaku, tetapi itu tidak bermaksud mustahil. Jadi, hormon prolaktin berlebihan adalah sejenis tumor hipofisis yang merembeskan prolaktun berlebihan.

Prolaktin hormon adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang akan meningkat ketika seorang wanita menyusui atau disebabkan oleh masalah kesihatan seperti buah pinggang dan tumor. Hormon prolaktin yang berlebihan dalam badan akan memberi kesan kepada hormon lain yang berfungsi untuk proses haid, iaitu estrogen dan progesteron.

7. Gaya Hidup Buruk

Gaya hidup yang tidak sihat selalu menjadi sebab di sebalik semua masalah kesihatan badan, termasuk haid. Contohnya termasuk merokok dan minum alkohol. Sekiranya anda mengambilnya secara berlebihan dan tidak seimbang dengan pemakanan yang baik, maka kandungan zat di dalamnya akan mempengaruhi hormon yang berperanan dalam proses kitaran haid.

Daripada 7 penyebab haid di atas, yang manakah anda fikirkan? Adakah anda tahu sebab lain untuk kelewatan kitaran bulanan anda? Sekarang tidak perlu risau. Apa yang perlu anda perhatikan adalah jika kitaran haid anda tidak datang selama 3 bulan, dan ketika datang rasanya sangat menyakitkan dan lebih dari 7 hari. Jadi, anda perlu berjumpa doktor untuk membincangkannya dengan serius.

Baca juga: Apa Yang Menyebabkan Menstruasi Dua Kali Sebulan?

Rujukan

//www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late

//flo.health/menstrual-cycle/health/period/late-period-everything