Petua Mengatasi Leher Bergaris - GueSehat.com

Warna kulit leher yang lebih gelap daripada wajah membuat sebilangan orang kurang yakin. Leher hitam boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah sel kulit mati atau debu yang terkumpul pada kulit leher. Jadi, bagaimana anda mengatasi kulit leher gelap? Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah petua mudah untuk mengatasinya!

Apa yang menyebabkannya?

Sebelum anda mengetahui cara mengatasi kulit leher hitam, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti penyebabnya. Dipetik dari youngwomenshealth.org, ada perkara yang boleh menyebabkan kulit leher menjadi hitam, seperti kebersihan kulit yang buruk, kulit yang terlalu lembap, terlalu kerap terkena sinar matahari, kerengsaan kulit kerana geseran terlalu banyak, penyakit kulit yang disebabkan oleh acanthosis nigricans, atau keradangan kulit.

Dipetik dari WebMD, acanthosis nigricans adalah keadaan di mana lipatan kulit menjadi gelap. Secara amnya, ini berlaku pada orang yang gemuk atau diabetes. Lipatan ini merangkumi leher, ketiak, atau pangkal paha. Penyebab gangguan insulin ini juga dapat dipengaruhi oleh reaksi ubat atau hormon.

Mengenai masalah ini, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi, Gengs. Doktor akan menilai keadaan anda. Sekiranya ia menunjukkan acanthosis nigricans disertai dengan berat badan berlebihan, maka doktor akan mengesyorkan menurunkan berat badan. Tetapi jika tidak disertai dengan gejala penyakit lain, kemungkinan anda tidak mengalami keadaan yang membimbangkan.

Petua Mudah Mengatasi Leher Hitam

Untuk mengatasi leher gelap, diringkaskan dari myhealthtips.in, berikut adalah petua mudah yang boleh anda lakukan, geng!

Bersihkan Diri Anda Dengan Baik Semasa Mandi

Leher, terutama bahagian belakang leher, adalah kawasan yang sering dilupakan ketika mandi. Sekiranya anda tidak membersihkan bahagian tersebut, lama-kelamaan kotoran, debu, atau kotoran yang melekat di leher akan menjadi lebih tebal. Sekarang untuk mengatasi hal ini, mulailah membiasakan leher dengan bersih, sehingga kotoran atau kotoran yang melekat dapat menipis dan kemudian hilang. Sekiranya dilakukan secara berkala, kulit leher akan kembali cerah.

Gunakan Topeng Asli

Selain sentiasa menjaga kebersihan, anda juga perlu melakukan cara lain agar leher hitam dapat diselesaikan secara maksimum. Salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah menggunakan topeng, geng.

Masker mempunyai kebaikan mengangkat kotoran yang melekat dan menjadikan kulit cerah. Anda boleh menggunakan bahan semula jadi untuk menyelesaikan masalah ini. Beberapa bahan semula jadi yang anda boleh buat topeng adalah lidah buaya, lemon, atau kentang.

  • Aloe vera adalah tumbuhan yang dipercayai dapat mencerahkan warna kulit. Selain itu, lidah buaya yang kaya dengan antioksidan juga mempunyai manfaat untuk melembapkan kulit. Cara menggunakannya cukup mudah, iaitu dengan membelah lidah buaya, mengambil gel, kemudian menjadikannya sebagai topeng leher. Untuk hasil maksimum, anda juga boleh mencampurkannya dengan madu, minyak zaitun, dan air suam.
  • Selain lidah buaya, kentang juga boleh dijadikan masker. Mengandungi enzim katekolase dan vitamin C, kentang dapat mencerahkan dan melembapkan leher. Untuk menggunakan topeng ini, kisar kentang hingga rata. Selepas itu, sapukan pada leher. Anda juga boleh menambahkan minyak zaitun dan madu sebagai variasi.
  • Ingin menggunakan topeng semula jadi yang lebih mudah? Cuba gunakan lemon yang kaya dengan vitamin C, asid sitrik, dan antioksidan! Untuk menggunakan topeng yang satu ini, perah limau terlebih dahulu. Sapukan jus lemon pada leher yang menghitam menggunakan kapas. Setelah kering, basuh dengan bersih menggunakan air suam.

Jaga Berat

Sekiranya anda mempunyai berat badan berlebihan, mulai sekarang anda mesti mengekalkan dan mengawal berat badan anda. Ini dilakukan untuk mengurangkan acanthosis nigricans, yang menyebabkan kulit leher menjadi gelap. Anda juga boleh memulakan dengan mengamalkan gaya hidup dan makan yang lebih sihat. Cuba mulakan senaman secara teratur, jaga gula darah, dan elakkan makanan yang tinggi lemak.

Semoga berjaya dengan petua di atas, geng! (TI / AS)