Kekurangan Vitamin C pada Wanita Hamil - GueSehat

Anda memerlukan pemakanan yang mencukupi semasa mengandung untuk kesihatan dan perkembangan janin anda sendiri. Nah, jumlah vitamin C yang betul akan memastikan kehamilan anda sihat. Lalu, mengapa vitamin C penting untuk wanita hamil? Apakah akibat kekurangan vitamin C pada wanita hamil?

Berapa Banyak Vitamin C Yang Diperlukan Wanita Hamil?

Ibu yang hamil memerlukan pengambilan vitamin C dan jumlahnya tidak boleh berlebihan. Jumlah vitamin C harian yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 85 mg. Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin C ini dari makanan, seperti jus oren tulen, kiwi, strawberi, brokoli, tomato, dan bayam.

Selain makanan, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, adakah anda perlu mengambil suplemen vitamin C khas semasa kehamilan? Menurut pakar, cara termudah dan paling selamat untuk mendapatkan keperluan vitamin C harian anda adalah dengan mendapatkan makanan yang mencukupi. Contohnya, anda boleh minum segelas jus oren tulen setiap hari.

Walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen vitamin C dapat mengurangkan risiko pecahnya selaput dini, ada beberapa kebimbangan bahawa pengambilan suplemen vitamin C semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko kelahiran prematur.

Terdapat juga laporan (walaupun jarang berlaku) bahawa bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mengambil suplemen vitamin C yang berlebihan semasa hamil cenderung untuk menghidap penyakit kudis. Oleh itu, jika anda bimbang tentang pengambilan vitamin C semasa kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Apa Kelebihan Vitamin C untuk Wanita Hamil?

Ibu dan janin dalam rahim memerlukan vitamin C setiap hari kerana tubuh perlu membuat kolagen, protein struktur yang merupakan komponen tulang rawan, tendon, tulang, dan kulit. Berdasarkan kajian, sebilangan pakar percaya bahawa kekurangan vitamin C pada bayi baru lahir boleh mengganggu perkembangan mental.

Juga dikenali sebagai asid askorbik, vitamin C sangat penting untuk memperbaiki tisu, menyembuhkan luka, meningkatkan kesihatan tulang, dan mempromosikan kulit yang sihat. Vitamin C membantu tubuh anda melawan jangkitan dan bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel dari kerosakan. Selain itu, vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi, terutama dari sayur-sayuran.

Lalu, apa akibatnya jika kekurangan vitamin C pada wanita hamil?

Menurut kajian yang dilakukan oleh penyelidik di University of Copenhagen, kekurangan vitamin C pada wanita hamil boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius pada otak janin. "Kekurangan vitamin C pada wanita hamil menghalang hippocampus pada janin, pusat ingatan penting sebanyak 10-15%," kata salah seorang penyelidik, Prof. Jens Lykkesfeldt.

Hasilnya, menurut Prof. Jens, ini akan menjadikan otak janin tidak berkembang secara optimum. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa wanita hamil harus mendapat cukup vitamin C. Sebabnya, pemberian vitamin C setelah bayi dilahirkan dianggap tidak berguna.

"Sekiranya wanita hamil kekurangan vitamin C, anak-anak mereka berisiko dilahirkan dengan ingatan yang kurang berkembang. Anak-anak ini mungkin menghadapi masalah ketika belajar, ‚ÄĚkata Prof. Jens. Oleh itu, para penyelidik berharap agar wanita hamil dapat memenuhi keperluan vitamin C semasa hamil.

Semasa mengandung, anda benar-benar perlu mendapatkan nutrien yang mencukupi. Ini untuk menjaga kesihatan ibu dan janin yang dikandungnya, sehingga mereka dapat tumbuh dan berkembang secara optimum. Jangan biarkan Ibu kekurangan vitamin C semasa kehamilan, ya.

Sekiranya anda ragu-ragu, anda harus berjumpa doktor mengenai keperluan vitamin C anda semasa mengandung. Oh ya, sekarang anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin mencari doktor di sekitar Mums. Cukup menggunakan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang! (AS)

Sumber:

Pusat Bayi. 2016. Vitamin C dalam diet kehamilan anda .

Pusat Bayi. 2016. Adakah selamat mengambil vitamin C semasa kehamilan?

Persimpangan Ibu. 2019. Berapa Banyak Vitamin C Selamat Semasa Kehamilan?

Berita Perubatan Hari Ini. 2012. Kekurangan Vitamin C pada Wanita Hamil Boleh Menyebabkan Kerosakan Otak Janin .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found