Cara Mengambil Antibiotik | saya sihat

Antibiotik mungkin merupakan salah satu kelas ubat yang paling terkenal. Antibiotik sebenarnya adalah ubat yang digunakan untuk mencegah atau merawat jangkitan bakteria dan termasuk dalam kelas ubat keras yang hanya boleh diperolehi dengan preskripsi doktor. Namun, kadang-kadang antibiotik digunakan dengan tidak tepat, menyebabkan bakteria yang sebelumnya tahan terhadap pertumbuhan atau dibunuh dengan antibiotik menjadi tahan terhadap antibiotik.

Sekiranya tidak dicegah, ketahanan terhadap antibiotik boleh menyebabkan bahaya kepada manusia. Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria menjadi lebih sukar untuk disembuhkan dan tidak mustahil kadar kematian akibat jangkitan bakteria akan meningkat.

Oleh itu, setiap minggu ketiga bulan November, dunia memperingati Minggu Kesedaran Antibiotik atau Minggu Kesedaran Antibiotik. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang pentingnya penggunaan antibiotik dengan bijak untuk mencegah terjadinya ketahanan terhadap antibiotik.

Salah satu bentuk penggunaan antibiotik yang bijak adalah menggunakan antibiotik dengan betul. Sebagai ahli farmasi, saya selalu menyampaikan perkara berikut kepada pesakit yang menerima terapi antibiotik dari doktor agar ubat antibiotik yang mereka ambil dapat memberikan manfaat maksimum dengan tentunya mencegah perkembangan ketahanan bakteria terhadap antibiotik ini.

Baca juga: Penggunaan Antibiotik Semasa Menyusu, Adakah Selamat?

Cara Mengambil Antibiotik dengan Betul

Nah, inilah cara mengambil antibiotik dengan betul:

1. Ambil antibiotik mengikut arahan doktor

Sentiasa gunakan antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Penggunaan antibiotik dengan dos berlebihan dan bukannya penyembuhan, sebenarnya akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi tubuh. Sebaliknya, dos yang rendah menghalang bakteria dibasmi sepenuhnya dan memberi peluang kepada bakteria untuk mengembangkan mekanisme ketahanan terhadap antibiotik ini.

Begitu juga dengan tempoh pentadbiran. Menghentikan penggunaan antibiotik sebelum waktunya kerana mereka merasa sihat juga akan mencegah bakteria mati sepenuhnya dan berpotensi menyebabkan ketahanan. Jadi, ambil antibiotik mengikut dos dan tempoh yang disyorkan oleh doktor, geng!

2. Buang sisa antibiotik dengan betul

Kadang-kadang tempoh penggunaan antibiotik sudah berakhir tetapi masih ada ubat yang tinggal. Contohnya, penggunaan antibiotik dalam bentuk sirap untuk kanak-kanak kerana jumlah larutan dalam botol kadang-kadang lebih banyak daripada yang diperlukan. Atau ada sisa-sisa bentuk antibiotik lain seperti tablet atau kapsul kerana penggunaannya dihentikan sebelum waktunya, misalnya kerana kesan sampingan diperhatikan atau kerana jangkitan tidak membaik sehingga diperlukan penggantian antibiotik.

Dalam kes ini, buang segera antibiotik yang tinggal. Antibiotik dalam bentuk sirap biasanya hanya dapat disimpan selama beberapa hari setelah pembungkusan dibuka, sehingga tidak dapat disimpan kemudian. Antibiotik dalam bentuk tablet atau kapsul walaupun secara fizikal masih boleh disimpan, tetapi tidak semestinya dapat digunakan kembali pada masa akan datang kerana jangkitan yang berlaku mungkin berbeza.

Cara yang tepat untuk membuang antibiotik adalah seperti berikut. Pertama, keluarkan ubat dari bungkusannya, dan campurkan dengan penyamaran bahan seperti bubuk kopi atau habuk papan dan kemudian letakkan di dalam bekas tertutup dan kemudian buang.

Label yang dilekatkan dikeluarkan, dan pembungkusan sekunder seperti kadbod dihancurkan sebelum dibuang. Perkara di atas dilakukan untuk mengelakkan mana-mana pihak sengaja mengambil sisa ubat atau bungkusan ubat untuk dijual semula sebagai ubat palsu!

Baca juga: 6 Antibiotik Semula Jadi Menurut Penyelidikan

3. Jangan berkongsi antibiotik dengan orang lain

Jangan gunakan antibiotik orang lain atau kongsi antibiotik anda sendiri dengan orang lain. Walaupun gejalanya sama, penyakit berjangkit tidak semestinya dirawat menggunakan antibiotik yang sama.

4. Jangan membeli antibiotik secara sembarangan tanpa preskripsi doktor

Bersambung dari penyataan pada titik sebelumnya, setiap penyakit berjangkit mempunyai ciri tersendiri. Doktor akan memilih antibiotik yang tepat berdasarkan keadaan klinikal setiap pesakit.

Penggunaan antibiotik yang asli tanpa petunjuk perubatan yang jelas dan tanpa pengawasan doktor boleh menyebabkan bakteria menjadi tahan terhadap antibiotik. Ini kerana bakteria terdedah kepada antibiotik sehingga bakteria dapat 'memikirkan' cara untuk melepaskan antibiotik di kemudian hari.

5. Simpan antibiotik dengan betul mengikut arahan

Potensi antibiotik untuk menghalang pertumbuhan atau membunuh bakteria dipengaruhi oleh keadaan penyimpanan yang baik. Keadaan penyimpanan yang tidak sesuai akan menjadikan antibiotik tidak stabil dan mudah rosak, sehingga potensinya berkurang.

Sebilangan besar antibiotik disimpan di tempat yang sejuk dan terlindung dari cahaya, tetapi sebilangan antibiotik, terutama dalam bentuk sirap kering, harus disimpan di dalam peti sejuk setelah dicairkan. Semua maklumat ini akan diberikan oleh ahli farmasi semasa menyerahkan ubat, jadi tolong perhatikan, geng!

Geng Sihat, itulah lima perkara yang harus anda perhatikan ketika mengambil antibiotik. Menggunakan antibiotik seperti yang diarahkan oleh dokter, tidak membagikan atau membagikan antibiotik dengan orang lain, membuang antibiotik yang tersisa dengan cara yang betul, dan menyimpan antibiotik seperti yang diarahkan.

Penggunaan antibiotik yang betul akan membantu mengurangkan ketahanan bakteria terhadap antibiotik, dan dengan itu kita dan anak-anak dan cucu kita masih akan mempunyai 'senjata' yang kuat untuk melawan penyakit berjangkit di masa depan. Salam sihat!

Baca juga: Terus Mengambil Risiko Antibiotik Mendapatkan Diabetes?

Rujukan:

Terrie, Y., 2004. Panduan Pesakit Untuk Penggunaan Antibiotik Yang Betul. Masa Farmasi.