Mengajar Anak untuk Hidup Sihat - Guesehat

Apa yang boleh dilakukan oleh orang dewasa untuk mengajar kanak-kanak hidup sihat sejak usia dini? Tidak terlalu sukar sebenarnya, geng! Tingkah laku hidup sihat dapat dimulakan pada awal keluarga. Keluarga mempunyai peranan yang sangat besar dalam membentuk gaya hidup sihat anak-anak. Di persekitaran, sekolah menjadi kaedah seterusnya untuk melatih anak-anak untuk hidup sihat. Tidak menghairankan bahawa sekolah dan guru menjadi sasaran pelbagai program pendidikan watak, terutama dalam menerapkan tabiat hidup sihat.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang dapat diterapkan di sekolah untuk memulakan gaya hidup sihat.

1. Menjaga Kebersihan Alam Sekitar

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran di sekolah dapat berlangsung dengan lebih optimum jika disokong oleh persekitaran yang bersih dan indah. Anak-anak dapat diajar untuk menjaga kebersihan sekolah mereka, bermula dari kelas, kantin, tandas, dan bilik-bilik lain di sekolah. Sekolah harus mempunyai program menanam pokok agar peredaran udara lebih sihat dan sejuk. Buat aktiviti yang melibatkan inovasi kitar semula, misalnya dengan menggunakan botol plastik untuk dijadikan media hidroponik sebagai pasu tanaman. Selain itu, tanaman yang dihasilkan dari medium hidroponik ini akan lebih sihat kerana tidak mengandungi racun perosak.

2. Menyusun Sampah

Sejak usia dini, kanak-kanak mesti diajar menyusun sampah mengikut jenisnya. Tidak kurang pentingnya, ajar anak-anak untuk mengurangkan penggunaan sampah plastik yang tidak mesra alam. Dengan sampah yang dikendalikan dengan baik di lingkungan sekolah, risiko penularan penyakit akibat pencemaran dengan bakteria, virus, dan kuman dapat dielakkan.

Baca juga: 5 Cara Menguruskan Sampah Rumah Tangga

3. Buat Gerai Hidup

Adakah sekolah anda mempunyai halaman belakang yang besar? Ini boleh diperkasakan untuk menjadi kawasan gerai makanan langsung, anda tahu! Ajak pelajar menanam sayur di tanah kosong, dan beri anak tanggungjawab untuk menjaganya.

4. Rajin Mencuci Tangan

Mencuci tangan adalah tabiat sederhana yang dapat mencegah kanak-kanak dan orang dewasa daripada menyebarkan penyakit. Pastikan anak-anak dididik mengenai cara mencuci tangan dengan betul. Jadikan ini sebagai kebiasaan yang selalu dilakukan oleh anak-anak dan guru sebelum memasuki kelas, setelah bermain di halaman sekolah, dan sebelum dan sesudah makan.

5. Memperkenalkan Makanan Sihat

Kantin sekolah adalah kunci untuk memperkenalkan makanan sihat kepada anak-anak. Sekolah bertanggungjawab memilih makanan ringan yang mungkin dan tidak boleh dijual sekurang-kurangnya di kantin sekolah. Di samping itu, sebagai peruntukan untuk anak-anak hidup berdikari, sekolah dapat mengajar cara memproses makanan sihat di rumah.

Anak-anak Indonesia memiliki sejumlah potensi untuk menjadi duta perubahan dalam menerapkan gaya hidup sihat dan lingkungan yang bersih. Sasaran ini mendorong PT. Japfa Comfeed Indonesia Tbk (JAPFA) berjaya melalui program JAPFA for Kids. Program ini memberi tumpuan kepada 3 program, iaitu pemakanan, kebersihan, dan kesihatan. Selama 10 tahun bermula 2008-2018, program JAPFA untuk Kanak-kanak telah menyumbang kepada lebih daripada 133.800 pelajar, 8,700 guru dari 750 sekolah di 21 wilayah dan 78 daerah.

Baca juga: Mari Menjaga Alam Sekitar Bersih dan Berkesinambungan!

"Kami bekerjasama dengan Puskesmas, Badan Lingkungan Hidup, Pejabat Pendidikan, dan juga Pejabat Kesehatan untuk mewujudkan komitmen gaya hidup sihat dengan anak-anak dan guru di daerah terpencil seperti Grobogan, Solok, Donggala, Gorontalo, ke Masamba," kata R. Artsanti. Alif, Ketua Pelaburan Sosial & Komunikasi Korporat JAPFA dalam acara "Menggaru Warna untuk Nusantara, JAPFA Mempersembahkan Kolaboratif Warna Desa" di sebuah pusat membeli-belah di daerah Serpong, Tangerang, Ahad lalu (09/09).

"Kolaborasi JAPFA Kampung Warna", itu sendiri adalah wahana pembelajaran dan pengalaman berdasarkan persekitaran dan pengetahuan mengenai kehidupan yang bersih dan sihat. Aktiviti positif ini dapat ditiru oleh semua sekolah di Indonesia. (TA / AY)

Baca juga: Ibu, Ajar Anak-Anak Kecil Anda untuk Belajar Mencintai Alam Sekitar