Jadual Vaksinasi IDAI Terkini | saya sihat

Peranan vaksin dalam membentuk kekebalan khusus terhadap pelbagai jenis penyakit berjangkit berbahaya tidak dapat diragukan. Umumnya, Ibu mempunyai catatan sejarah vaksinasi setiap bayi, untuk memastikan bahawa tidak ada vaksin yang hilang sesuai dengan usia.

Nah, pada bulan Disember 2020, Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) baru saja mengeluarkan garis panduan jadual imunisasi terbaru untuk anak-anak berumur 0-18 tahun, yang disusun berdasarkan saranan terbaru dari WHO dan hasil penyelidikan yang relevan. Terdapat beberapa perubahan pada jadual vaksinasi dibandingkan dengan jadual sebelumnya yang dikeluarkan pada tahun 2017.

Adakah anda mendapat maklumat mengenai perkara ini?

Jadual Pelalian IDAI Terkini

Berikut adalah beberapa perubahan yang perlu anda perhatikan agar dapat memberikan vaksin sesuai dengan cadangan terbaru:

1. Hepatitis B

Vaksin hepatitis B berguna untuk melindungi anak anda dari jangkitan virus hepatitis yang boleh menyebabkan jangkitan serius pada hati. WHO dan IDAI mengesyorkan agar semua bayi yang baru lahir menerima dos pertama vaksin hepatitis B monovalen secepat mungkin sebelum usia 24 jam, kecuali ada syarat khas.

Dalam jadual vaksinasi IDAI 2017, vaksin hepatitis B diberikan 4 kali, iaitu ketika lahir (monovalen), diikuti ketika bayi berusia 2, 3, dan 4 bulan (bersama dengan vaksin untuk difteria, tetanus, dan pertusis / DTP). Jadual vaksinasi terbaru pada tahun 2020 menambah 1 kali vaksin hepatitis B, iaitu ketika bayi berusia 18 bulan.

2. Vaksin polio yang tidak aktif (IPV)

Terdapat dua jenis vaksin polio yang berguna untuk mencegah anak-anak kita jatuh sakit poliomielitis, penyakit berjangkit berbahaya yang boleh menyebabkan kelumpuhan, iaitu vaksin polio oral (OPV) yang diberikan melalui mulut dan vaksin polio yang tidak aktif (IPV) diberikan melalui suntikan. Sebaiknya setiap kanak-kanak menerima sekurang-kurangnya 4 dos vaksin polio.

Dalam jadual vaksinasi IDAI 2017, IPV diberikan sekurang-kurangnya 1 kali bersama dengan OPV ketiga, tetapi dalam jadual 2020 terbaru, IPV disyorkan diberikan sekurang-kurangnya 2 kali sebelum anak berusia 1 tahun.

3. Bacillus Calmette – Guérin (BCG)

Vaksin BCG adalah vaksin yang digunakan untuk mencegah penyakit batuk kering (TB), penyakit berjangkit kronik yang kejadiannya masih tinggi di Indonesia. Untuk mengoptimumkan perlindungan terhadap TB pada anak-anak di Indonesia, dalam jadual vaksinasi 2020, IDAI mengesyorkan agar setiap anak menerima vaksin BCG segera setelah lahir atau sebelum usia 1 bulan, berbeza dengan rekomendasi sebelumnya pada tahun 2017 di mana vaksin BCG dianjurkan untuk diterima sebelum usia 3 bulan, optimum pada usia 2 bulan.

Baca juga: Lengkapkan Anak dengan Vaksinasi BCG untuk Menghindari Penyakit Tuberkulosis

4. Difteria, Tetanus, Pertussis (DTP)

Dalam jadual vaksinasi 2020, IDAI mengesyorkan pemberian vaksin DTP pada usia 2, 3, dan 4 bulan atau usia 2, 4, dan 6 bulan. Selepas itu, penggalak diberikan sekali pada usia 18 bulan, kemudian sekali pada usia 5-7 tahun (atau dalam program kelas 1 BIAS), dan penggalak kemudian pada usia 10-18 tahun (atau dalam kelas 5 BIAS) program.

Penggalak Td diberikan setiap 10 tahun. Jadual ini sedikit berbeza dengan jadual sebelumnya pada tahun 2017 di mana penggalak diberikan pada usia 18 bulan, 5 tahun, dan 10-12 tahun.

5. Haemophilus influenzae b (Hib)

Vaksin Hib adalah vaksin yang berguna untuk melindungi seseorang dari pelbagai penyakit yang boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria Jenis Haemophilus influenzae b. IDAI mengesyorkan anak untuk menerima 3-4 dos vaksin Hib. Dalam jadual 2020 terkini, penggalak Vaksin Hib diberikan pada usia 18 bulan bersamaan penggalak DTP (dalam bentuk vaksin pentavalen), sedikit berbeza dengan jadual 2017 yang mengesyorkan untuk diberikan penggalak pada usia 15-18 bulan.

6. Vaksin konjugat Pneumococcus (PCV)

PCV adalah sejenis vaksin yang berguna untuk mencegah penyakit pneumokokus, yang merupakan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptococcus pneumoniae. Dalam jadual vaksinasi IDAI 2020, cadangan untuk vaksin PCV primer adalah ketika bayi berusia 2, 4, dan 6 bulan diikuti penggalak pada usia 15 bulan.

Sekiranya PCV primer belum diberikan setelah anak berusia 6 bulan, cadangan yang berlaku mengikut umur adalah:

  • Umur 7-12 bulan: PCV diberikan 2 kali dengan selang 1 bulan diikuti oleh penggalak setelah berumur 12 bulan dengan jarak 2 bulan dari dos sebelumnya
  • Umur 1-2 tahun: PCV 2 kali dengan selang waktu sekurang-kurangnya 2 bulan
  • Umur 2-5 tahun: PCV10 diberikan 2 kali dengan selang 2 bulan atau PCV13 diberikan sekali

7. Rotavirus

Rotavirus adalah sejenis virus yang mudah menjangkiti bayi dan kanak-kanak, menyebabkan masalah kesihatan berupa cirit-birit, demam, dan sakit perut dengan risiko dehidrasi yang memerlukan kemasukan ke hospital.

Terdapat dua jenis vaksin rotavirus, iaitu vaksin rotavirus monovalent dan pentavalent. Dalam cadangan terbarunya, IDAI mengesyorkan memberi seperti berikut:

  • Sekiranya menggunakan vaksin monovalen, vaksin diberikan 2 kali, dos pertama bermula pada usia 6 minggu, diikuti dengan dos kedua pada selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu, dan kedua-dua dos mesti diselesaikan sebelum bayi berusia 24 minggu .
  • Sekiranya menggunakan vaksin pentavalen, vaksin diberikan 3 kali, di mana dos pertama diberikan pada usia 6-12 minggu, diikuti dengan dos kedua dan ketiga pada selang 4-10 minggu, ketiga-tiga dos ini mesti diberikan sebelum bayi berumur 32 minggu.
Baca juga: Ikuti Langkah Ini Sekiranya Anak Anda Mengalami Cirit-birit!

8. Campak, Rubella (ENCIK)/Campak, Gondok, Rubella (MMR)

Seperti namanya, vaksin MR / MMR adalah vaksin yang melindungi tubuh dari jangkitan virus yang menyebabkan campak (campak).campakcampak jerman (rubela), dan beguk (beguk). Dalam jadual vaksinasi IDAI 2017, ada jadual vaksin campak dan MMR, tetapi dalam jadual vaksinasi IDAI 2020, cadangan pemberian adalah vaksin MR ketika anak berusia 9 bulan, diikuti oleh 2 kali penggalak MR / MMR pada usia 18 bulan dan 5-7 tahun.

9. ensefalitis Jepun (JE)

Virus Ensefalitis Jepun adalah sejenis virus yang boleh menyebabkan penyakit otak yang meradangensefalitis) yang banyak dilaporkan di Asia dan Pasifik barat, termasuk Indonesia. Virus boleh menjangkiti melalui perantara vektor nyamuk Culex sp.

Risiko dijangkiti JE boleh berbeza dari satu kawasan ke daerah yang lain, oleh itu IDAI mengesyorkan pemberian vaksin JE, terutama kepada anak-anak yang tinggal atau akan melakukan perjalanan ke kawasan endemik.

Vaksin diberikan dari usia 9 bulan (mengikut jadual 2017 bermula pada usia 12 bulan) terus penggalak 1-2 tahun selepas itu untuk perlindungan jangka panjang. Anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda untuk mengetahui sama ada kawasan tempat tinggal anda adalah kawasan endemik JE.

10. Varicella

Vaksin varicella berguna untuk melindungi tubuh daripada jangkitan virus Varicella zoster yang menyebabkan cacar air (cacar air). Sebelumnya IDAI mengesyorkan sekurang-kurangnya 1 vaksinasi varicella bermula pada usia 12 bulan, tetapi dalam jadual terbaru disarankan untuk memberi 2 vaksin varicella.

Dos pertama dapat diberikan ketika anak berusia 12-18 bulan, diikuti dengan dos kedua pada selang waktu 6 minggu hingga 3 bulan. Pada kanak-kanak berumur 1-12 tahun, disyorkan untuk memberikan 2 vaksin varicella dengan selang waktu antara 6 minggu hingga 3 bulan, sementara pada anak yang berusia lebih dari 13 tahun disyorkan untuk memberi 2 vaksin varicella pada selang 4-6 minggu.

Baca juga: Imunisasi Zaman Sekolah, Apa?

11. Hepatitis A

Sekiranya dalam jadual vaksinasi sebelumnya vaksin hepatitis A dianjurkan untuk diberikan dari usia 2 tahun, maka pada jadwal 2020 terbaru, IDAI mengesyorkan agar vaksin hepatitis A diberikan dari usia 1 tahun. Selepas dos pertama, dos kedua dapat diberikan setelah selang 6-12 bulan.

12. Papillomavirus manusia (HPV)

Vaksin HPV diberikan untuk melindungi seseorang dari jangkitan dengan HPV jenis berisiko tinggi, iaitu jenis HPV yang berpotensi menyebabkan beberapa jenis barah, salah satunya adalah barah serviks (serviks). Sekiranya dalam jadual 2017 IDAI mengesyorkan agar vaksin HPV diberikan bermula pada usia 10 tahun, maka jadual terbaru pada tahun 2020 IDAI mengesyorkan agar vaksin HPV diberikan bermula pada usia 9 tahun. Sekiranya vaksin HPV akan diberikan kepada remaja berusia 10-13 tahun, cukup untuk memberi 2 dos dengan selang 6-12 bulan.

13. Denggi

Tidak ada perubahan dalam jadwal terkait usia untuk pemberian vaksin denggi, yang diberikan kepada anak-anak dalam lingkungan usia 9-16 tahun, tetapi dalam saranan terbarunya, IDAI menambahkan syarat untuk pemberian vaksin denggi, yaitu hasil pemeriksaan seropositif denggi yang dibuktikan dengan riwayat yang telah dirawat dengan diagnosis denggi. (Ujian antigen NS-1 dan / atau ujian serologi IgM / IgG antidenggi positif) atau dibuktikan dengan pemeriksaan serologi IgG anti-denggi.

Bagaimana jika usia anak melebihi jadual vaksinasi yang disyorkan terkini?

Ibu tidak perlu risau jika ternyata usia anak telah melewati usia yang dijadualkan untuk menerima vaksin mengikut saranan terbaru IDAI, kerana pada umumnya masa tindak lanjut atau mengejar setiap vaksin cukup lama.

Adalah idea yang baik untuk berunding dengan pakar pediatrik untuk memastikan vaksin apa yang diperlukan oleh bayi anda. Semoga artikel ini dapat membantu Ibu memberikan vaksin sebagai penyediaan perlindungan berkesan untuk anak kecil anda dari pelbagai jenis penyakit berbahaya.

Baca juga: 8 Sebab Kanak-kanak Mesti Menunda Vaksinasi

Rujukan:

//www.cdc.gov/vaccines/vpd/polio/public/index.html

//www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/hib.html#:~:text=Hib%20vaccine%20can%20prevent%20Haemophilus,adults%20with%20certain%20medical%20conditions.

//www.cdc.gov/vaccines/vpd/rotavirus/index.html

//www.idai.or.id/article/klinik/immunisasi/elektro-immunisasi-2017

//www.idai.or.id/about-idai/pertanyaan-idai/schedule-immunization-idai-2020