Bolehkah Ibu Hamil Makan Madu | Saya sihat

Bukan rahsia lagi bahawa madu mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Madu adalah sumber antioksidan yang baik dan kaya dengan asid amino sehingga ia juga dapat digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Namun, madu juga diketahui mengandungi beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan botulisme bayi. Oleh itu, doktor tidak mengesyorkan memberi madu kepada bayi yang berumur kurang dari 1 tahun.

Jadi, bagaimana dengan wanita hamil? Adakah anda fikir wanita hamil boleh makan madu? Bolehkah pengambilan madu mempunyai kesan tertentu pada bayi yang belum lahir? Untuk mengetahui, berikut adalah penjelasan penuh!

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Minum Kopi?

Bolehkah Ibu Hamil Makan Madu?

Ya, madu selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Keprihatinan terbesar mengenai pengambilan madu adalah bahawa ia mengandungi bakteria penyebab botulisme. Walau bagaimanapun, kemungkinan ini sangat kecil kerana sistem imun anda, terutama di usus, secara semula jadi akan melawan jangkitan.

Semasa mengandung, kemungkinan jangkitan dengan spora Clostridium, penyebab botulisme juga hampir tidak ada kerana bakteria tidak akan dapat menyeberangi plasenta, sehingga bayi akan tetap aman dari kemungkinan jangkitan. Madu juga sangat digalakkan sebagai pengganti gula, jadi dianggap selamat jika dikonsumsi secara sederhana.

Khasiat Madu untuk Wanita Hamil

Madu mempunyai banyak faedah kesihatan kerana pelbagai ramuan di dalamnya. Secara lebih terperinci, berikut adalah beberapa kelebihan madu untuk wanita hamil.

1. Menguatkan sistem ketahanan badan

Semasa mengandung, sangat mustahak untuk menjaga sistem kekebalan tubuh yang stabil untuk mengelakkan penyakit yang boleh menyebabkan komplikasi bagi anda dan janin anda. Sifat antioksidan dan antibakteria dalam madu dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan melawan jangkitan.

2. Membantu melegakan sakit tekak dan batuk

Mengonsumsi madu dengan menambahkannya ke dalam teh atau mencampurkannya dengan lemon mempunyai kesan anti-radang yang dapat menenangkan tekak. Oleh itu, jika anda mengalami sakit tekak atau batuk, jangan tergesa-gesa untuk minum ubat, cuba minum madu sebagai gantinya.

3. Membantu melegakan simptom selesema

Sifat anti-virus dan peningkatan imuninya menjadikan madu sangat baik untuk menghilangkan gejala selesema dengan cepat. Ibu boleh mengambil madu yang dicampurkan dalam teh atau air suam untuk mencegah dan melegakan gejala selesema.

4. Membantu menyembuhkan ulser perut

Pengambilan madu secara teratur dapat menyembuhkan ulser gastrik pada seseorang yang menderita gastritis. Ia juga sangat berkesan untuk merawat ulser duodenum, sejenis ulser gastrik yang disebabkan oleh jangkitan H.pylori.

Ulser peptik boleh menjadi sangat berbahaya kerana mempengaruhi lapisan perut, yang sangat dekat dengan rahim tempat bayi berada. Walaupun begitu, masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

5. Membantu mengatasi insomnia

Mengonsumsi madu adalah salah satu kaedah termudah dan paling selamat untuk meningkatkan kualiti tidur. Madu, yang diminum bersama susu sebelum tidur, diketahui mempunyai sifat menghilangkan tekanan, sehingga meningkatkan kualiti tidur. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah tidur semasa mengandung, cubalah minum susu suam yang dicampurkan dengan madu sebelum tidur.

6. Membantu mencegah alahan

Kehadiran debunga dalam beberapa jenis madu tempatan diketahui sebenarnya meningkatkan daya tahan terhadap alahan bermusim. Pengambilan madu secara teratur dapat membantu tubuh dalam membina sistem imun terhadap antigen yang berfungsi semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai alahan terhadap debunga, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil madu.

Berapakah Jumlah Madu yang Disyorkan untuk Wanita Hamil?

Seperti mana-mana makanan, pengambilan madu tidak boleh berlebihan. Mengonsumsi 3 hingga 5 sudu madu dalam sehari dianggap mencukupi, jadi jumlah kalori yang masuk dapat dikekalkan sekitar 180 hingga 200 kalori.

Perlu diingat bahawa madu juga mengandung banyak gula, seperti fruktosa, glukosa, dan maltosa, jadi 1 sudu madu sudah mengandung sekitar 60 kalori. Sementara itu, pengambilan kalori gula sederhana semasa kehamilan tidak boleh melebihi 10% daripada jumlah keperluan kalori setiap hari, iaitu sekitar 1.800 hingga 2.400 kalori.

Adakah terdapat kesan sampingan pengambilan madu semasa mengandung?

Walaupun madu dianggap selamat untuk dimakan semasa kehamilan, namun terdapat beberapa keadaan yang masih perlu diperhatikan untuk kesan sampingan penggunaan madu, terutama bagi ibu yang mempunyai sejarah diabetes jenis 2 dan diabetes kehamilan. Ini disebabkan oleh kehadiran glukosa dalam madu.

Di samping itu, walaupun kemungkinan alergi akibat pengambilan madu sangat jarang berlaku, pengambilan madu yang berlebihan dapat menyebabkan kekejangan perut, kerengsaan saluran pencernaan, cirit-birit, kembung, dan masalah pencernaan lain.

Baiklah, ibu-ibu, itulah beberapa kelebihan pengambilan madu semasa mengandung. Walaupun cukup selamat, tetapi pastikan untuk tetap menggunakannya dalam jumlah yang tidak berlebihan, ya. (TAS)

Rujukan

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Madu Semasa Kehamilan - Manfaat dan Kesan Sampingan".