Pisau cukur mesti diganti secara berkala - guesehat.com

Bagi sesetengah wanita, pergi ke salun setiap minggu atau sebulan sekali untuk menghilangkan rambut di tempat-tempat tertentu adalah menyusahkan. Dengan perkembangan zaman, wanita telah difasilitasi oleh alat yang disebut pisau cukur.

Walaupun pisau cukur biasanya digunakan oleh lelaki untuk mencukur janggut atau misai, bagi wanita alat ini biasanya digunakan untuk mencukur rambut ketiak, rambut kaki, dan bahkan rambut tangan. Namun, adakah anda tahu bila hendak mengganti pisau cukur sekali pakai itu? Adakah anda menukar pisau cukur anda setelah rambut melekat pada pisau? Atau apabila pisau cukur berkarat?

Menurut pakar, pisau cukur masih bagus untuk digunakan 3 hingga 7 kali. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang harus anda perhatikan. Menurut Debra Jaliman MD., Pakar dermatologi dan pengasas Sea Radiance Skincare yang berpusat di New York, jika anda menggunakan pisau cukur untuk kawasan yang luas, maka ganti pisau dengan kerap.

Sementara itu, apabila anda menggunakan pisau cukur yang telah digunakan berkali-kali dan terasa kusam, itu bermakna sudah waktunya anda mengganti pisau cukur anda. Terdapat beberapa masalah kesihatan yang dapat anda alami jika anda tidak menukar pisau cukur anda secara berkala. Inilah ulasannya!

1. pisau cukur penuh dengan kotoran

Semakin lama pisau cukur digunakan, semakin banyak bakteria, sel kulit mati, krim pencukur, sabun, atau rambut akan tersekat di sana. Keadaan pisau cukur akan bertambah buruk jika anda tidak membilas antara pisau cukur dengan betul.

2. Alat cukur kusam mengambil masa lebih lama

Apabila anda tergesa-gesa mandi, anda boleh mengambil masa lebih lama daripada biasa kerana pisau cukur yang anda gunakan itu kusam. Anda harus berusaha lebih dan berulang kali mencukur rambut yang tumbuh. Sementara itu, mencukur kawasan yang sama beberapa kali juga tidak baik untuk kesihatan kulit. Ini boleh menyebabkan kerengsaan dan jerawat kulit

3. Kulit rosak akibat penggunaan pisau cukur berulang kali

Alat cukur yang kusam dan kelihatan hampir berkarat akan merosakkan kulit dan menyebabkan keradangan di folikel rambut dan meningkatkan risiko kerosakan pada pisau cukur semasa digunakan. Yang lebih teruk lagi, setelah anda menggunakan pisau cukur, ia akan menyebabkan sengatan, sakit, dan luka yang kadang-kadang menyebabkan parut.

4. Anda cenderung menipu diri sendiri

Oleh kerana anda tidak merasakan luka serius pada kulit ketika mencukur dengan pisau cukur, anda merasa tidak ada salahnya menggunakannya kembali. Sebenarnya, apabila anda menggunakan pisau cukur yang sama untuk waktu yang cukup kerap, kulit anda akan perlahan-lahan menjadi jengkel dan menyebabkan luka akibat pisau cukur yang kusam dan penuh dengan bakteria.

5. Meningkatkan risiko jangkitan

Pisau cukur lama dengan kulit yang jengkel adalah 2 perkara yang sangat berbahaya. Apabila kulit anda terasa sakit dan tidak menunjukkan luka, anda memerlukan mikroskop untuk melihat bakteria yang melekat pada kulit anda. Bakteria pada pisau akan bergerak dan menempel pada kulit, meningkatkan risiko jangkitan. Trauma cukur juga dapat meningkatkan risiko jangkitan virus, seperti molluscum contagiosum atau lebam merah gatal.

Bagi anda yang sering menggunakan pisau cukur untuk mencukur rambut kemaluan, anda harus lebih berhati-hati. Beberapa penyelidik percaya bahawa mencukur rambut kemaluan yang kerap dapat meningkatkan risiko dijangkiti atau dijangkiti HPV dan herpes dari pasangan melalui pisau cukur.

Walaupun menukar pisau cukur secara berkala memerlukan banyak wang, kawasan kulit yang sering dicukur dengan pisau cukur yang sama akan menjadi gelap dan rambut akan tumbuh lebih cepat. Cuba gunakan waxing sesekali dan gunakan pisau cukur baru untuk mengelakkan jangkitan. (FENNEL)