Waspadalah terhadap Anemia Aplastik - guesehat.com

Anemia aplastik adalah penyakit jarang yang menyerang saraf tunjang. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, secara tiba-tiba atau perlahan. Walau bagaimanapun, ia lebih biasa pada kumpulan berusia 20 tahun. Anemia aplastik boleh dikatakan sebagai gangguan darah yang serius, yang juga dapat disebabkan oleh penyakit autoimun.

Terdapat dua jenis anemia aplastik, iaitu disebabkan oleh pendedahan langsung dan faktor keturunan. Biasanya untuk faktor keturunan, anemia aplastik disebabkan oleh gangguan genetik yang diwarisi. Selalunya menyerang pada zaman kanak-kanak. Selain itu, penderita anemia aplastik juga berisiko terkena leukemia atau jenis barah lain.

Untuk anemia aplastik kerana pendedahan langsung, biasanya memberi kesan kepada orang dewasa muda dan dipicu oleh masalah dengan sistem imun. Dipetik dari beberapa sumber, berikut adalah penjelasan mengenai gejala, penyebab, dan rawatan untuk anemia aplastik.

Simptom

Sebenarnya, gejala anemia aplastik akan timbul bergantung pada jenis darah yang terkena. Beberapa gejala anemia aplastik yang akan timbul termasuk keletihan, sakit kepala atau pening, sesak nafas, kulit pucat, demam, mimisan, gusi berdarah, dan pendarahan yang berpanjangan. Untuk itu, segera buat pemeriksaan kepada doktor sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas untuk jangka masa yang panjang dan kerap.

Sebab

Anemia aplastik disebabkan oleh kerosakan pada saraf tunjang, sehingga tidak dapat menghasilkan darah secara normal. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kerosakan saraf tunjang, iaitu:

  • Radiasi dan kemoterapi adalah terapi yang dapat membantu membunuh sel barah. Namun, ternyata kaedah ini juga dapat membunuh sel-sel yang sihat di dalam badan, termasuk sumsum tulang.
  • Pendedahan yang kerap terhadap bahan kimia toksik, seperti pembunuh serangga.
  • Kehadiran jangkitan virus yang menyerang saraf tunjang, seperti hepatitis, HIV, dan lain-lain.

Rawatan

Sebelum memulakan rawatan, doktor biasanya akan melakukan ujian untuk mengesahkan diagnosis anemia aplastik. Ujian ini terdiri daripada beberapa langkah, seperti sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal, jumlah darah lengkap, dan biopsi sumsum tulang.

Semasa melakukan biopsi sumsum tulang, doktor akan mengambil sampel sumsum dari tulang belakang menggunakan jarum. Selepas itu, tentukan terapi yang sesuai mengikut keparahan anemia aplastik, termasuk:

  • Terapi pemindahan darah. Ini dapat membantu mengekalkan jumlah sel darah yang normal. Terapi ini tidak bersifat kuratif, tetapi dapat melegakan gejala anemia yang timbul, seperti keletihan.
  • Pemindahan saraf tunjang. Ini baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa muda. Kaedah ini dilakukan dengan memusnahkan sumsum tulang yang rosak, kemudian menggantinya dengan sumsum tulang yang sesuai dari penderma.
  • Terapi ubat. Biasanya, doktor akan menetapkan beberapa ubat untuk merangsang saraf tunjang, menekan sistem imun, dan merawat jangkitan yang ada. Terapi ini biasanya disarankan jika transplantasi sumsum tulang tidak dapat dilakukan, disebabkan oleh gangguan autoimun.

Secara amnya terapi di atas bertujuan untuk mengurangkan gejala dan sebagai langkah penyembuhan. Walau bagaimanapun, ia masih bergantung pada tahap keparahan anemia aplastik yang dialami. Untuk itu, elakkan pelbagai aktiviti yang boleh mencetuskan kecederaan dan pendarahan. Juga, basuh tangan anda lebih kerap untuk mengelakkan jangkitan. Jangan lupa untuk sentiasa memeriksa kesihatan anda, geng. (AP / AS)