Mengatasi calar kerana Kasut Baru - GueSehat.com

Geng Sihat, pernahkah anda mengalami goresan di kaki ketika anda memakai kasut tertentu, terutama yang baru anda beli? Sekiranya anda sudah tentu keadaan ini menjadikan anda sangat tidak selesa, ya. Terutama jika ini berlaku semasa anda dalam perjalanan. Ugh, itu pasti menjengkelkan. Goresan pada kaki kerana penggunaan kasut boleh disebabkan oleh beberapa faktor, misalnya, ikatan yang terlalu ketat, bahan kasut yang tidak lentur, hingga sol yang terlalu keras. Baiklah, untuk mengatasi keadaan ini, mari lihat tinjauan berikut!

Baca juga: Siapa yang mengalami gatal pada kulit?

Apa yang menyebabkan lepuh pada kaki semasa memakai kasut?

Lepuh, juga dikenali sebagai lepuh, berlaku akibat geseran berterusan antara kulit dan objek kasar. Pada dasarnya, keadaan ini boleh berlaku di semua bahagian badan, bukan hanya pada kaki. Walaupun membuat anda tidak selesa, ternyata proses melepuh sebenarnya baik, anda tahu, geng.

Sebabnya, menurut beberapa pakar, lepuh adalah bentuk pertahanan diri atau pertahanan badan yang dilakukan oleh kulit, supaya anda tidak mengalami kecederaan yang lebih serius dan menyakitkan. Bentuk pertahanan badan ini bermula dengan pembebasan cecair untuk mengisi ruang yang sering digosok, untuk membentuk bantal berisi cecair, yang biasanya kita sebut lepuh.

Bagaimana merawat lepuh di kaki?

Lepuh di kaki tentu sangat menyakitkan, terutamanya jika anda sibuk dengan aktiviti. Nah, untuk mengatasi keadaan ini, anda boleh mengikuti nasihat sebilangan pakar dengan menggunakan lip balm. Balsem bibir yang digunakan pada lepuh dapat mengurangkan risiko geseran, yang menyebabkan kulit terasa lebih sakit. Malah, balsem bibir juga dapat mengelakkan kulit yang melepuh pecah dan mengeluarkan cecair yang melekit.

Walaupun begitu, para pakar juga mengesyorkan agar balm bibir yang digunakan harus dibuat dari bahan semula jadi dan tidak mengandungi pewarna, agar tidak menyebabkan kerengsaan. Cara lain untuk merawat lepuh di kaki anda adalah dengan menggunakan pembalut atau kain kasa yang steril setiap kali anda mula merasa tidak selesa memakai kasut anda.

Selanjutnya, jika anda baru mengetahui bahawa lepuh anda sudah dalam keadaan pecah dan mengeluarkan cecair yang melekit dan terasa sangat sakit, anda harus segera mencuci kaki anda menggunakan sabun dengan berhati-hati.

Setelah mencuci, sediakan besen air suam dan masukkan 5 sudu besar garam meja ke dalamnya. Rendam kaki anda di lembangan selama 15 minit. Angkat kaki anda dan keringkan dengan tuala lembut, kemudian spritz pada cecair atau alkohol antibakteria. Langkah terakhir adalah membungkus lepuh pada kaki menggunakan plaster atau kain kasa yang steril.

Baca juga: Adakah Anda Mempunyai Gejala Kulit Sensitif Ini?

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan kaki melepuh?

Walaupun sering berlaku, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengelakkan lepuh, anda tahu, geng. Dilaporkan dari Kesihatan wanitaMenurut Merin Yoshida, pakar penyakit kaki (pakar kaki), dan pakar dermatologi Rebecca Kazin, MD., Ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah lepuh memakai kasut, termasuk:

  • Pastikan kasut yang anda pakai mempunyai ukuran, bentuk, dan penggunaan yang tepat untuk aktiviti anda. Untuk memastikan ukurannya sesuai, anda boleh mencubanya sendiri di kedai pada waktu siang, semasa anda banyak bergerak. Kerana ketika anda banyak bergerak, lebih banyak darah mengalir ke bahagian bawah badan dan membuat kaki membesar. Sekiranya anda membeli kasut pada masa ini, dijamin kasut anda tidak akan terasa sesak dan sesak. Anda juga boleh mengelakkan lepuh.

  • Sekiranya kasut anda masih terasa kaku, jangan memaksa diri memakainya. Ini hanya akan menjadikan kaki anda melepuh, geng. Cara terbaik untuk membuatnya lebih longgar adalah dengan memasukkan bahagian dalam kasut dengan kaus kaki tebal atau tuala tebal. Biarkan kasut dalam keadaan ini selama beberapa hari. Setelah anda merasa lebih selesa, maka anda boleh menggunakannya lagi untuk aktiviti.

  • Gunakan antirespirator untuk mengelakkan kaki anda berpeluh dengan cepat. Kaki yang berpeluh lebih mudah terkena lepuh, kerana peluh memudahkan geseran antara kulit kaki dan bahagian dalam kasut.

  • Sentiasa gunakan plaster jika anda kerap mengalami lepuh. Tampalkan pada bahagian kaki yang terasa tidak selesa ketika anda bergerak menggunakan kasut.

Walaupun terdengar sepele, lepuh di kaki dapat membatasi aktiviti anda. Untuk itu, pastikan anda selalu menggunakan kasut dengan ukuran dan fungsi yang betul, kawan-kawan! (TAS / AS)

Baca juga: 5 Punca Kulit Kering

Tabiat Yang Merosakkan Kulit -GueSehat.com