Punca Curang Selalunya Berulang - GueSehat.com

“Dulu penipu, selalu penipu”. Setelah ditipu, akan terus menipu.

Baru semalam, Khloe Kardashian menjadi berita utama di banyak media. Teman wanitanya, Tristan Thompson, terperangkap dalam kamera curang dengan wanita lain. Malangnya, Khloe kini hamil 9 bulan. Saat di mana dia seharusnya mendapat sokongan moral penuh Tristan.

Tidak sedikit orang yang mengulas bahawa ini adalah karma. Kenapa? Kerana Tristan mempunyai sejarah kafir. Lama dahulu, Tristan meninggalkan seorang gadis bernama Jordan Craig yang juga hamil, dan menjalin hubungan sulit dengan Khloe. Jadi, adakah benar bahawa menipu adalah penyakit yang berulang?

Masalah Kompleks

Menurut Jay Kent-Ferraro, Ph.D., yang dipetik dari Pshycology Today, masalah menipu, dalam psikologi, adalah kompleks. Menipu, dari sudut psikologi, adalah tingkah laku yang rumit dan rumit berdasarkan banyak sebab. Bukan hanya 1 atau 2 sebab yang pasti. Dan menurut pakar, jika hanya ditangkap atau ditangkap oleh pasangan, itu tidak akan menghalang orang yang sedang berselingkuh. Biasanya, dia sebenarnya akan lebih baik menyembunyikan perselingkuhannya.

Ketika anda menjadi mangsa perselingkuhan, dan ingin memperbaiki hubungan anda, pertanyaan "Bisakah dia mengubah dan memperbaiki dirinya?" mesti terlintas di fikiran anda. Ini sebenarnya bukan persoalan, "Bolehkah itu berubah?" itu perlu dianalisis, tetapi "Apa yang menyebabkan dia berselingkuh?" yang menjadi punca masalah. Berikut adalah beberapa sebab mengapa seseorang menjadi penipu berulang.

  1. Rasa rendah diri

Menurut ahli psikologi dari American Psychological Association, Linda Hatch, Ph.D., salah satu sebab untuk menipu adalah merasa terintimidasi atau merasa rendah diri oleh pasangan anda. Mempunyai pasangan yang lebih berjaya dan menarik, dapat membuat seseorang mencari orang lain, untuk membuatnya merasa lebih baik. "Ugh, walaupun perempuan simpanannya jauh lebih buruk daripada pasangannya. Wah. " Adakah anda pernah mendengar ayat ini? Inilah sebab mengapa banyak orang kadang-kadang mempunyai hubungan sulit dengan wanita atau lelaki lain yang dianggap tidak lebih menarik daripada pasangan yang asal.

Baca Juga: Wanita Cerdas dan Berjaya Membuat Lelaki Tidak Selamat?

  1. Ada sesuatu yang hilang

Merasakan sesuatu yang hilang dengan pasangan yang sah juga merupakan alasan biasa orang menipu. Masalah ini sebenarnya berdasarkan komunikasi. Sekiranya anda dan pasangan terbiasa bersikap terbuka satu sama lain dan menyatakan perasaan anda, kelemahan dan kelemahan pasangan anda pasti bukan alasan untuk berselingkuh.

  1. Gangguan Seks

Dalam beberapa kes, orang yang suka berselingkuh adalah peminat seks atau maniak seks yang berlebihan. Mereka tidak dapat mengawal nafsu dan dorongan seksual mereka yang hebat, walaupun sudah mempunyai pasangan. Selalunya kepuasan adalah melakukan hubungan seks dengan banyak wanita.

Baca juga: 10 Tanda Kehidupan Seks yang Sihat dan Bahagia

Bolehkah Ia Berubah?

Tidak semua orang yang pernah berselingkuh akan mengulangi tabiat ini lagi. Ahli terapi pasangan dari Amerika Syarikat, Tammy Nelson, mengatakan jika kecurangan dikatakan berulang, itu sama dengan meremehkan kemampuan orang untuk berubah. Sekali lagi, jawapannya mungkin atau mungkin tidak berubah, bergantung pada setiap individu.

Untuk membantu penipu berubah menjadi lebih baik, diperlukan sokongan dan komitmen yang baik. Orang terdekat, terutama pasangan yang curang, jika mereka memutuskan untuk meneruskan hubungan, perlu mengambil pendekatan yang tepat.

Perkara pertama yang perlu diketahui adalah punca hubungan sulit. Orang yang mempunyai hubungan sulit mesti mengetahui dan menyedari bahawa masalahnya ada pada diri mereka sendiri. Menipu adalah pilihan dan tidak ada yang boleh dilakukan oleh pasangan untuk mengawal tingkah laku menipu. Sekiranya penipu tidak menyedari sebab sebenar dia menipu dia, maka perubahan mungkin tidak mungkin dilakukan.

Mengetahui apa sebab perselingkuhan itu adalah langkah pertama untuk berubah. Contohnya, anda mempunyai hubungan sulit kerana anda merasa takut atau rendah diri dengan pasangan anda. Oleh itu, satu penyelesaian untuk mengelakkan kecurangan berlaku lagi adalah dengan menyampaikan perasaan ini kepada pasangan anda. Jujurlah dengan pasangan anda dan cari jalan untuk mengembangkan diri untuk menjadi lebih yakin adalah jalan penyelesaian yang boleh dilakukan.

Perlu diingat, tidak mudah untuk memahami mengapa seseorang berselingkuh. Ia memerlukan kepekaan dan pemahaman diri yang mendalam. Sekiranya anda atau pasangan anda memerlukan kaunseling pakar, minta bantuan mereka. Ahli terapi akan membantu menganalisis penyebabnya dan mencari penyelesaian terbaik untuk anda dan pasangan anda. (OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found