Cara Meningkatkan HDL - Guesehat

Apabila mereka mendengar perkataan kolesterol, mungkin ada di antara Geng Sihat yang segera memikirkan kesan buruk terhadap kesihatan. Sebenarnya, kolesterol tidak selalu buruk, anda tahu, geng. Terdapat juga kolesterol baik. Lalu, apakah perbezaan antara keduanya? Mari kenali kolesterol baik dan buruk dengan lebih baik!

Kolesterol adalah bahan seperti lemak yang dihasilkan oleh badan dan boleh didapati dalam makanan. Sebanyak 75% kolesterol dalam tubuh dihasilkan oleh hati dan selebihnya dapat diperoleh dari makanan. Terdapat jenis kolesterol yang diperlukan untuk kesihatan, tetapi untuk kolesterol jahat dan jika jumlahnya berlebihan akan merosakkan arteri dan meningkatkan risiko penyakit jantung, anda tahu, geng.

12 Kesalahan Fatal yang Meningkatkan Kolesterol

Dipetik dari healthdirect.gov.auTubuh kita memerlukan kolesterol untuk berfungsi dengan baik, seperti membina dinding sel dan menghasilkan beberapa hormon. Kolesterol dibawa ke dalam darah oleh lipoprotein. Dua jenis lipoprotein adalah LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) juga dikenali sebagai kolesterol baik dan HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) atau yang dikenali sebagai kolesterol jahat.

Apakah Perbezaan Antara Kolesterol Baik dan Buruk?

Kolesterol LDL dianggap kolesterol jahat kerana boleh mencetuskan pertumbuhan dan pengembangan plak pada dinding arteri. Keadaan ini juga dikenali sebagai aterosklerosis. Sekiranya gumpalan terbentuk dan arteri menjadi sempit, serangan jantung atau strok boleh berlaku.

Semakin rendah jumlah kolesterol LDL, semakin rendah risiko anda terkena penyakit ini. Sekiranya tahap LDL anda 190 mg / dl atau lebih, maka tahap kolesterol anda dianggap sangat tinggi. Sekiranya demikian, doktor anda kemungkinan besar akan mengesyorkan statin, ubat penurun kolesterol. Anda juga akan disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat.

Baca juga: Cholelithiasis, Bahaya Tersembunyi di Sebalik Kolesterol

Berbeza dengan LDL, HDL, yang dikenali sebagai kolesterol baik, sebenarnya dapat membantu melawan penyakit jantung dengan membawa kolesterol LDL kembali dari arteri ke hati untuk dimusnahkan. Dipetik dari hati.org, pakar menyamakan HDL dengan pemulung yang membawa kolesterol LDL (buruk) dari arteri dan kembali ke hati.

Di dalam hati, kolesterol LDL yang patah atau rosak kemudian dikeluarkan dari badan. Kemudian, seperempat hingga sepertiga kolesterol darah dibawa oleh HDL. Tahap kolesterol HDL yang tinggi dapat mencegah serangan jantung dan strok. Sekiranya kolesterol HDL anda rendah, terbukti meningkatkan risiko penyakit jantung anda.

Baca juga: Mengawal Tahap Kolesterol dan Kesihatan Tubuh

Bagaimana Meningkatkan Kolesterol Baik dalam Badan?

Salah satu cara untuk meningkatkan kolesterol HDL atau kolesterol baik adalah dengan makan makanan yang betul. Pilih lemak sihat atau lemak tak jenuh dan hindari lemak trans, yang biasanya terdapat dalam makanan ringan, kek, biskut, atau makanan goreng. Selain itu, banyakkan pengambilan asid lemak omega 3, seperti salmon atau badam.

Selain mengamalkan diet yang sihat, pastikan juga meluangkan masa untuk bersenam setiap hari. mengikut Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara, Latihan atau aktiviti fizikal yang kerap dapat meningkatkan tahap HDL dan menurunkan LDL. Untuk mendapatkan faedah ini, cubalah bersenam 30 minit setiap hari.

Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah mula menurunkan berat badan berlebihan. Berat badan berlebihan boleh meningkatkan faktor risiko pelbagai penyakit, termasuk meningkatkan tahap LDL anda. Sekiranya berat badan anda melebihi had ideal, cubalah mula mengurangkan pengambilan kalori harian anda sebanyak 500 kalori.

Sekarang, anda tahu lebih baik perbezaan antara kolesterol baik dan buruk, bukan? Jangan lupa melakukan cara-cara yang dapat meningkatkan kolesterol baik dalam tubuh, ya, geng! (TI / AY)

Sumber:

KesihatanDirect. (2017). Apa itu kolesterol? [di talian]. Akses 24 Oktober 2018

WebMD. (2018). Memahami Nombor Kolesterol. [di talian]. Akses 24 Oktober 2018

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (2017). Kolesterol LDL dan HDL: Kolesterol "Buruk" dan "Baik". [di talian]. Akses 24 Oktober 2018

Persatuan Jantung Amerika. (2017). HDL (Baik), LDL (Buruk), Kolesterol dan Trigliserida. [di talian]. Akses 24 Oktober 2018

Rel, Kevin. (2017). Cara Meningkatkan HDL Semasa Menurunkan LDL Secara Semula Jadi. [dalam talian] LiveStrong. Akses 24 Oktober 2018