Faktor yang Mempengaruhi Hasil Ujian HbA1c - Guesehat

Ujian HbA1c adalah jenis ujian darah untuk melihat tahap gula darah rata-rata selama 2-3 bulan terakhir. Nilainya di bawah 7% bagi penghidap diabetes, yang bermaksud bahawa gula darah mereka terkawal.

Malangnya, kadang-kadang orang yang menghidap diabetes mempunyai tahap HbA1c yang tidak stabil, alias naik turun. Lalu, apa yang menyebabkan keputusan ujian HbA1c tidak stabil?

Pertama sekali, Rakan-rakan Diabest harus tahu bahawa ujian HbA1c membantu mengetahui sama ada ubat dan gaya hidup yang mereka ikuti benar-benar berkesan untuk mengawal gula darah. Oleh itu, Rakan-rakan Diabest harus mengetahui punca keputusan ujian HbA1c yang tidak stabil.

Untuk mengetahui lebih lanjut, inilah penjelasannya!

Baca juga: Pesakit kencing manis mesti mengetahui ujian HbA1c

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Hasil Ujian HbA1c

Hasil ujian HbA1c berbeza bagi setiap pesakit diabetes. Beberapa faktor boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c. Faktor-faktor ini boleh menjadi penyebab keputusan ujian HbA1c tidak stabil.

Faktor berikut mempengaruhi keputusan ujian HbA1c:

1. Mengubah ubat dan gaya hidup

Sekiranya teman-teman Diabest baru-baru ini mengubah kebiasaan dan gaya hidup mereka atau jenis ubat diabetes yang mereka minum, ini boleh mempengaruhi kadar gula darah mereka. Mungkin ubat baru kurang berkesan, ditunjukkan oleh keputusan ujian HbA1c yang diubah.

2. Mengambil makanan tambahan atau ubat herba

Mengambil suplemen atau ubat herba selain ubat diabetes boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c. Contohnya, pengambilan suplemen vitamin E (dos 600 - 1200 miligram sehari) atau suplemen vitamin C (1 gram atau lebih setiap hari selama 3 bulan) boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c. Pengambilan alkohol dan opioid yang berlebihan juga boleh menyebabkan keputusan ujian HbA1c tidak stabil.

3. Perubahan hormon

Perubahan tahap hormon juga boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah, yang boleh menjadi penyebab keputusan ujian HbA1c tidak stabil. Sebagai contoh, jika Diabestfriends sering mengalami tekanan yang berpanjangan, ia dapat meningkatkan tahap hormon stres dan gula darah. Sekiranya Diabestfriends hamil atau mengalami menopaus, kadar gula dalam darah dan hormon dapat terganggu.

4. Gangguan darah

Sekiranya teman Diabetes anda mempunyai gangguan darah, khususnya yang mempengaruhi sel darah merah, maka itu boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c. Contohnya, penyakit sel sabit dan talasemia boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1C.

Selain itu, kehilangan darah, pemindahan darah, atau kekurangan zat besi juga boleh menyebabkan keputusan ujian HbA1c tidak stabil.

5. Masalah dengan makmal

Perubahan kecil terhadap persekitaran dan prosedur makmal boleh mempengaruhi keputusan ujian HbA1c juga. Sebagai contoh, perubahan suhu pada peralatan yang digunakan boleh menyebabkan keputusan ujian HbA1c tidak stabil.

Pada dasarnya, doktor akan membantu mengetahui sebabnya sekiranya hasil tel HbA1c tidak stabil. Oleh itu, teman diabetes harus memberitahu doktor anda jika anda baru-baru ini mengubah gaya hidup, mengambil ubat-ubatan tertentu, atau mempunyai masalah lain.

Baca juga: Hubungan antara diabetes dan kurang tidur sangat erat

Berapa kerapkah anda mesti menjalani ujian HbA1c?

Menurut Persatuan Diabetes Amerika (ADA), orang yang menghidap diabetes harus diuji tahap HbA1c mereka sekurang-kurangnya dua kali setahun. Biasanya doktor akan mengesyorkan pemeriksaan lebih kerap, bergantung pada sejarah perubatan pesakit.

Hasil ujian HbA1c biasanya diberikan dalam bentuk peratusan. Semakin tinggi peratusannya, semakin tinggi kadar gula darah Diabestfriends sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Menurut ADA, tahap HbA1c normal sama dengan atau di bawah 7 peratus. Walau bagaimanapun, tahap HbA1c normal biasanya berbeza-beza, bergantung pada sejarah perubatan pesakit. Doktor akan memberitahu Diabestfriends tahap HbA1c normal.

Adakah Keputusan Ujian HbA1c Tinggi Bererti Rawatan Gagal?

Diabetes jenis 2 adalah penyakit yang kompleks. Jadi, memerlukan masa untuk mencari jenis rawatan yang tepat untuk Diabestfriends. Sekiranya gaya hidup berubah, maka rawatan juga perlu disesuaikan.

Sekiranya keputusan ujian Diabestfriends HbA1c tinggi, itu tidak bermaksud bahawa rawatan yang mereka lalui telah gagal. Ini boleh menjadi tanda bahawa rawatan yang dipilih oleh rakan diabetes perlu disesuaikan.

Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan dan langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk mengawal tahap gula darah Diabestfriends.

Cara Menurunkan Gula Darah

Untuk membantu Diabestfriends mengawal kadar gula dalam darah, doktor biasanya akan mengesyorkan langkah-langkah berikut:

  • Perubahan dalam diet, rutin senaman, atau gaya hidup
  • Penggunaan ubat oral, ubat suntikan, atau gabungan keduanya
  • Pembedahan penurunan berat badan

Doktor juga boleh mengesyorkan pakar untuk membantu Diabestfriend memilih gaya hidup sihat dan ubat yang berkesan. Sebagai contoh, pakar pemakanan dapat menyediakan jadual dan jenis makanan untuk mengawal gula darah.

Baca juga: Memeriksa Gula Darah Secara Berkala, Mengapa Anda Masih Memerlukan Ujian A1c?

Ujian HbA1c dapat memberikan maklumat yang tepat mengenai kadar gula darah dan keberkesanan rawatan Diabestfriends. Jadi, Rakan-rakan Diabest harus mengetahui punca keputusan ujian HbA1c yang tidak stabil. (UH / AY)

Sumber:

Persatuan Diabetes Amerika. A1C dan eAG. Disember. 2018.

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Ujian & diabetes A1C. April. 2018.

Garis Kesihatan. Apa yang Membuat Fluktuasi A1C Saya ?. Februari. 2019.