Penyakit Jantung Kerana Hipertensi | Saya sihat

Penyakit jantung hipertensi adalah sejenis penyakit jantung yang disebabkan oleh hipertensi atau tekanan darah tinggi. Tekanan tinggi pada saluran darah boleh menyebabkan sejumlah penyakit jantung.

Jenis penyakit jantung akibat hipertensi termasuk kegagalan jantung, penebalan otot jantung, penyakit jantung koronari, dan banyak lagi. Agar Geng Sihat lebih memahami penyakit jantung akibat hipertensi, baca penjelasan ini.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit Jantung Kerana Hipertensi

Secara umum, penyakit jantung akibat hipertensi dikaitkan dengan arteri dan otot jantung. Beberapa penyakit jantung akibat hipertensi adalah:

1. Penyakit Jantung Koronari

Arteri koronari membawa darah ke otot jantung. Apabila tekanan darah tinggi menyebabkan saluran darah menjadi sempit, aliran darah ke jantung menjadi perlahan atau berhenti. Keadaan ini disebut penyakit jantung koronari atau penyakit arteri koronari.

Penyakit jantung koronari menyukarkan jantung berfungsi dan membekalkan darah ke organ lain dalam badan. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko serangan jantung kerana pembekuan darah yang menyekat arteri yang menyempit, sehingga menyekat aliran darah ke jantung.

2. Penebalan otot jantung dan pembesaran jantung

Tekanan darah tinggi menyukarkan jantung mengepam darah. Sama seperti otot lain di badan, jika anda terus bekerja terlalu keras untuk mengepam darah, otot jantung dapat menebal dan membesar. Keadaan ini mengganggu fungsi jantung.

Penebalan atau pembesaran ini biasanya berlaku di ruang pam utama jantung, ventrikel kiri. Penyakit jantung yang disebabkan oleh hipertensi disebut hipertrofi ventrikel kiri.

Penyakit jantung koronari boleh menyebabkan hipertrofi ventrikel kiri, dan sebaliknya. Sekiranya hipertrofi ventrikel kiri menyebabkan pembesaran jantung, ia boleh memberi tekanan pada arteri koronari.

Komplikasi Penyakit Jantung Kerana Hipertensi

Kedua-dua penyakit jantung koronari dan hipertrofi ventrikel kiri boleh menyebabkan:

 • Kegagalan jantung: apabila jantung tidak dapat mengepam darah yang cukup ke seluruh badan.
 • Aritmia: degupan jantung tidak normal.
 • Penyakit jantung iskemia: apabila jantung tidak mendapat cukup oksigen.
 • Serangan jantung: jika aliran darah ke jantung terganggu dan otot jantung mati kerana kekurangan oksigen.
 • Serangan jantung secara tiba-tiba: ketika jantung tiba-tiba berhenti bekerja, menyebabkan penghidapnya berhenti bernafas dan kehilangan kesedaran.
 • strok
Baca juga: Sayangi Hati dengan Memperhatikan 8 Perkara Ini!

Siapa yang Berisiko Penyakit Jantung Kerana Hipertensi?

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia. Faktor risiko utama penyakit jantung kerana darah tinggi adalah tekanan darah tinggi. Risiko anda menghidap penyakit jantung akibat hipertensi meningkat sekiranya:

 • Anda berlebihan berat badan (gemuk)
 • Kekurangan aktiviti atau senaman
 • Asap
 • Makan makanan berlemak dan kolesterol tinggi

Anda juga lebih berisiko terkena penyakit jantung jika anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini. Lelaki mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi daripada wanita yang tidak mengalami menopaus. Risiko terkena penyakit jantung juga meningkat seiring bertambahnya usia.

Merawat Penyakit Jantung Kerana Hipertensi

Rawatan penyakit jantung akibat hipertensi bergantung kepada keparahan penyakit, usia, dan sejarah perubatan pesakit.

Dadah

Penggunaan ubat biasanya bertujuan untuk mencegah pembekuan darah, meningkatkan aliran darah, dan menurunkan kadar kolesterol. Beberapa ubat yang biasanya diberikan oleh doktor untuk merawat penyakit jantung akibat hipertensi termasuk:

 • Pil air untuk menurunkan tekanan darah
 • Nitrat untuk merawat sakit dada
 • Statin untuk merawat kolesterol tinggi
 • Penyekat saluran kalsium dan penghambat ACE untuk menurunkan tekanan darah tinggi
 • Aspirin untuk mengelakkan pembekuan darah

Operasi

Dalam kes yang teruk, pesakit biasanya memerlukan pembedahan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung. Sekiranya pesakit memerlukan pertolongan untuk mengatur degupan jantung atau irama, biasanya doktor akan menanamkan alat pacu jantung di dada pesakit.

Cardioverter-defibrillator (ICD) juga merupakan alat implan yang digunakan untuk merawat aritmia jantung yang teruk. Terdapat juga pembedahan pintasan untuk merawat penyumbatan arteri koronari. (UH)

Baca juga: Palma Berkeringat Tanda Pedih?

Sumber:

Garis Kesihatan. Penyakit Jantung Hipertensi. September 2018.

Pusat Pencegahan Penyakit Kronik. Fakta penyakit jantung. Ogos 2015.