Khasiat jus labu untuk diabetes

Pare adalah tumbuhan yang terkenal dengan rasa pahit. Di Indonesia, tembikai pahit sering diproses menjadi tumis atau sayur-sayuran. Rasanya yang unik, melon pahit juga bagus untuk kesihatan. Baiklah, secara khusus, Rakan diabetes mesti mengetahui faedah jus labu pahit untuk diabetes.

Sebenarnya, sejak zaman kuno, tembikai pahit sering digunakan untuk merawat masalah kesihatan. Pare khususnya sangat terkenal di dunia perubatan di wilayah asalnya, iaitu Asia, Amerika Selatan, Kepulauan Caribbean, dan Afrika Timur.

Pare mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kesihatan. Tumbuhan ini diketahui menurunkan kadar gula dalam darah. Inilah sebabnya mengapa para pakar menyedari manfaat jus labu untuk diabetes. Oleh itu, agar rakan Diabest tahu lebih banyak mengenai manfaat jus labu untuk diabetes, berikut adalah penjelasannya.

Baca juga: Punca dan Gejala Diabetes Mellitus, Cara Mencegah dan Mengubatinya

Khasiat jus labu untuk diabetes

Selain sering diproses menjadi sayur atau goreng, tembikai telah lama digunakan sebagai rawatan herba atau semula jadi untuk pelbagai penyakit, termasuk diabetes jenis 2. Pare mengandungi sekurang-kurangnya tiga sebatian aktif yang mempunyai bahan anti-diabetes. Salah satu contoh sebatian yang mempunyai kesan anti-diabetes adalah charanti.

Penyelidikan mendapati bahawa charanti mempunyai kesan menurunkan kadar gula dalam darah. Selain charanti, dua sebatian lain dalam tembikai pahit yang mempunyai kesan anti-diabetes adalah visin dan polypeptide-p, sebatian yang menyerupai insulin.

Selain itu, tembikai pahit juga mengandungi lektin, yang dapat mengurangkan kepekatan gula dalam darah dengan bekerja pada tisu periferal dan menekan rasa lapar. Jadi, lektin mempunyai kesan yang sama dengan insulin di otak. Sebilangan pakar percaya bahawa lektin adalah faktor besar di sebalik kesan hipoglikemik yang berlaku setelah memakan jus tembikai atau jus tembikai.

Penyelidikan Kebaikan Labu Pahit untuk Diabetes

Jus labu pahit atau peria dikaitkan dengan penurunan kadar gula dalam darah. Sebabnya, tembikai pahit mengandungi bahan yang berfungsi seperti insulin, yang membantu membawa glukosa ke dalam sel untuk digunakan sebagai tenaga.

Pengambilan jus tembikai atau jus tembikai pahit dapat membantu sel-sel tubuh menggunakan glukosa dan memindahkannya ke hati, otot, dan lemak. Labu pahit juga dapat membantu tubuh mengekalkan nutrien dengan menyekat penukaran menjadi glukosa yang akhirnya memasuki saluran darah.

Walau bagaimanapun, tembikai pahit atau jus labu bukanlah rawatan yang diakui untuk prediabetes atau diabetes, walaupun bukti menunjukkan bahawa ia dapat mengawal gula darah.

Beberapa kajian telah mengkaji hubungan tembikai dengan diabetes. Berikut adalah beberapa kajian yang dilakukan untuk mengkaji tembikai pahit dan faedah jus labu pahit untuk diabetes:

 • Laporan dari Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik menyimpulkan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengukur kesan tembikai pahit pada diabetes jenis 2. Laporan ini juga menyebutkan bahawa lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat bagaimana tembikai boleh digunakan untuk terapi pemakanan.
 • Penyelidikan di Jurnal Etnofarmakologi membandingkan keberkesanan tembikai dengan ubat diabetes. Kajian ini mendapati bahawa tembikai pahit memang mengurangkan kadar fruktosamin pada penderita diabetes jenis 2. Namun, tembikai pahit kurang berkesan daripada dos rawatan diabetes yang lebih rendah.

Labu pahit belum diiktiraf secara perubatan sebagai rawatan diabetes. Bagaimanapun, jus tembikai atau jus tembikai boleh dimakan sebagai sebahagian daripada diet harian yang sihat. Tetapi memakan tembikai berlebihan juga boleh menimbulkan risiko tertentu.

Baca juga: Gangguan Toleransi Glukosa, Gejala Awal Diabetes Yang Boleh Diubati!

Kandungan Pemakanan Pare

Sebagai buah yang juga mengandung sayuran, tembikai pahit mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan antioksidan. Di banyak kawasan, tembikai pahit telah diakui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Jadi, selain khasiat jus tembikai pahit untuk diabetes, tanaman ini sememangnya baik untuk dimakan untuk kesihatan umum.

Kandungan nutrien tembikai pahit merangkumi:

 • Vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin B-1, vitamin B-2, vitamin B-3, dan vitamin B-9
 • Mineral seperti kalium, kalsium, zink, magnesium, fosforus, dan zat besi
 • Antioksidan seperti fenol, flavonoid, dan lain-lain.

Bentuk dan Dos Pare

Tidak ada dos standard untuk pengambilan tembikai sebagai rawatan perubatan. Labu pahit diklasifikasikan sebagai ubat alternatif atau penyokong ubat-ubatan yang telah dikenali secara perubatan. Oleh itu, penggunaan tembikai tidak dikenali oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sebagai rawatan utama untuk diabetes atau masalah kesihatan yang lain.

Manfaat jus tembikai pahit untuk diabetes telah dijumpai, yang mempunyai kesan menurunkan kadar gula darah. Walau bagaimanapun, Diabestfriends juga dapat mencari bentuk tembikai pahit lain yang dijual di pasaran, seperti makanan tambahan atau teh.

Namun, Rakan-rakan Diabest seharusnya tidak hanya mengambil makanan tambahan. Oleh itu, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda sekiranya anda ingin mengambil tembikai pahit dalam bentuk suplemen.

Risiko memakan tembikai terlalu banyak

Manfaat jus tembikai pahit untuk diabetes atau kesihatan telah terbukti. Walau bagaimanapun, jus tembikai atau jus tembikai tetap harus dimakan secara sederhana. Pengambilan berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan dan mengganggu kerja ubat tertentu.

Berikut adalah beberapa risiko dan komplikasi penggunaan atau penggunaan tembikai yang berlebihan:

 • Cirit-birit, muntah, dan masalah pencernaan lain
 • Muntah darah dan pengecutan
 • Menurunkan gula darah ke titik berbahaya apabila diambil dengan insulin
 • Kerosakan jantung
 • Favisme (yang boleh menyebabkan anemia) jika anda mengalami kekurangan G6PD
 • Masalah dengan kawalan gula darah pada orang yang baru menjalani pembedahan

Khasiat peria dan jus peria untuk kesihatan

Seperti disebutkan di atas, tembikai pahit sangat kaya dengan nutrien. Jadi, khasiat jus tembikai pahit untuk diabetes juga disertakan dengan khasiat tanaman ini untuk keadaan kesihatan yang lain.

Berikut adalah beberapa penyakit yang dalam proses penyembuhan sering menggunakan tembikai atau jus labu sebagai ubat tradisional:

 • Kolik
 • Demam
 • Batuk kronik
 • Kesakitan haid
 • masalah kulit

Selain itu, tembikai pahit juga digunakan untuk menyembuhkan luka, membantu melahirkan anak, dan mencegah atau merawat malaria dan penyakit berjangkit lain seperti cacar air, di Afrika dan Asia.

Sebagai catatan, para pakar di Saint Louis University di Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa ekstrak tembikai pahit dapat membunuh sel barah payudara dan mencegahnya tumbuh dan merebak.

Baca juga: Gangguan Toleransi Glukosa, Gejala Awal Diabetes Yang Boleh Diubati!

Jadi, manfaat jus tembikai pahit untuk diabetes telah terbukti, iaitu menurunkan kadar gula dalam darah. Jadi, memakan buah tembikai sebagai buah atau sayur boleh menjadi tambahan yang sihat untuk diet biasa anda.

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk melihat hubungan antara pelbagai bentuk tembikai pahit dan rawatan masalah kesihatan. Jadi, Rakan-rakan Diabest masih perlu mengambil tembikai atau jus labu pahit secara terhad. Berunding dengan doktor mengenai faedah jus labu pahit untuk kesihatan dan had penggunaannya, sesuai dengan keadaan Diabestfriends! (UH)

Sumber:

Garis Kesihatan. Melon Pahit dan Diabetes. Januari 2018.

Pangkalan Data Cochrane dari Ulasan Sistematik. Momordica charantia untuk diabetes mellitus jenis 2. Ogos 2012.

Jurnal Etnofarmakologi. Kesan hipoglikemik tembikai dibandingkan dengan metformin pada pesakit diabetes jenis 2 yang baru didiagnosis. Mac 2011.

Diabetes.co.uk. Melon Pahit dan Diabetes. Januari 2019.