penyembuhan patah tulang - guesehat.com

Punca patah tulang berbeza, dari kecederaan sukan hingga jatuh. Walaupun tulang kuat, organ ini juga mempunyai had. Bahkan tulang boleh berdarah sekiranya cedera parah. Penyakit, seperti barah dan osteoporosis juga boleh menyebabkan patah tulang kerana menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai patah tulang? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Elakkan tabiat dan penyebab firasat ini!

Jenis-jenis Keretakan

Sekiranya anda mengalami patah tulang dan memeriksanya, doktor biasanya akan memanggilnya patah tulang dan mendiagnosisnya menjadi 4 jenis:

 • Fraktur terbuka: patah tulang yang menembusi kulit dan luka tisu lembut.
 • Fraktur tertutup: tulang tidak menembusi kulit sehingga tidak tercemar oleh persekitaran luaran.
 • Fraktur separa: Keretakan tulang di mana keadaan patah tidak lengkap.
 • Fraktur lengkap: tulang dipecah menjadi 2 atau lebih kepingan.

Lebih khusus lagi, jenis patah tulang terdiri daripada:

 • Melintang: garis patah melintasi paksi tulang. Melintang tepat 80-100 darjah dari paksi tulang.
 • Miring: garis patah melintasi paksi tulang. Kurang dari 80 atau lebih daripada 100 darjah dari paksi tulang.
 • Bujur: garis patah tulang belakang mengikut paksi tulang.
 • Spiral: garis patah terdapat dalam dua atau lebih satah.
 • Berkecai: terdapat 2 atau lebih garis patah.

Baca juga: Kenali Punca dan Gejala Kanser Tulang

Bagaimana rasanya patah tulang?

Kadang kala, kanak-kanak juga mengalami patah tulang kecil tanpa menyedarinya. Juga, walaupun patahnya lebih teruk, badan anda boleh menjadi terkejut sehingga anda tidak merasakan apa-apa pada mulanya. Walau bagaimanapun, patah biasanya terasa seperti sakit atau kelembutan di bahagian dalam. Betapa teruknya kesakitan, bergantung pada keadaan patah tulang.

Baca juga: Terapkan Gaya Hidup Sihat untuk Menghindari Risiko Kanser Tulang

Gejala

Selain sakit, badan anda juga akan memberi isyarat lain untuk menunjukkan bahawa ada masalah di dalam badan anda. Anda boleh menggigil, pening, dan juga pingsan. Sementara itu, biasanya di kawasan sekitar patah akan berlaku:

 • Lebam
 • Tegar
 • Bengkak
 • Panas
 • Lemah atau rapuh

Anda juga akan sukar menggunakan bahagian badan anda di mana tulang patah. Kadang-kadang, dari luar juga dapat dilihat bahawa tulang anda kelihatan tidak biasa, misalnya, seperti mereka sedikit bengkok.

Baca juga: Ini Fakta Mengenai Sakit Belakang!

Pemulihan semula jadi Fraktur

Pembaikan tulang atau penyembuhan tulang adalah proses pemulihan semula jadi kerana kecederaan patah tulang. Apakah proses atau fasa?

- Fasa Keradangan

Fasa ini berlaku hanya beberapa jam setelah anda mengalami kecederaan. Anda akan mengalami pembengkakan di kawasan sekitar kawasan patah tulang ketika pembekuan darah mula terjadi. Sistem imun anda akan menghantar sel-sel pluripoten yang berfungsi sebagai pembersih untuk serpihan tulang kecil dan membunuh bakteria. Di samping itu, lebih banyak darah akan mengalir ke saluran darah di kawasan di mana tulang patah untuk membantu proses penyembuhan. Fasa ini biasanya berlangsung selama 1-2 minggu.

- Fasa Pembaikan

Selama 4 - 21 hari akan datang, anda akan mengalami pembentukan kalus lembut di sekitar kawasan patah tulang. Kalus lembut adalah bahan rawan. Pada peringkat ini, kolagen akan masuk dan perlahan-lahan menggantikan darah beku. Callus lebih kaku daripada darah beku, tetapi tidak sekuat tulang. Oleh itu, penghidap patah tulang biasanya menggunakan gips untuk menjaga agar tulang yang dalam proses pemulihan tidak digerakkan dan boleh menyebabkan kalus lembut rosak sehingga melambatkan proses penyembuhan.

- Fasa Pembentukan Semula

Kemudian, kira-kira 2 minggu setelah tulang patah, sel-sel osteoblas akan membentuk tulang baru, dan menghasilkan mineral untuk menjadikan tulang baru itu keras dan kuat. Biasanya tahap ini memakan masa sekitar 6-12 minggu.

Baca juga: Bahaya Membawa Beg Terlalu Berat

Penyembuhan untuk Fraktur

Fraktur Kecil

Penyembuhan oleh doktor untuk patah tulang ringan biasanya terdiri daripada 3 peringkat:

 • Letakkan kembali tulang di tempatnya
 • Tulang yang patah tidak boleh digerakkan sehingga sembuh
 • Menyembuhkan kesakitan

Biasanya doktor akan meletakkan tulang anda semula di tempatnya. Kemudian, anda diminta menggunakan serpihan, pendakap, atau pelempar untuk menyokong tulang anda dan menjauhkannya dari bergerak. Doktor juga akan memberi anda ubat penahan sakit atau menghilangkan rasa sakit.

Keretakan Kompleks

Untuk patah tulang yang lebih teruk, pembedahan biasanya diperlukan. Doktor biasanya akan memasukkan skru, pin, atau piring untuk menjaga tulang tetap di tempat sehingga dapat sembuh dengan betul. Alat ini boleh ditinggalkan atau akan dikeluarkan oleh doktor.

Proses Penyembuhan:

Minggu 1 - 2

Tempoh penyembuhan rata-rata berlangsung sekitar 6-8 minggu, tetapi boleh berbeza-beza bergantung pada tulang, jenis patah tulang, usia, dan faktor kesihatan keseluruhan. Pada minggu-minggu pertama, anda memerlukan pengendalian yang ketat. Biasanya doktor juga akan memberi arahan seperti:

 • Jangan merokok
 • Lakukan sedikit senaman yang disyorkan oleh doktor
 • Makan makanan yang sihat
 • Rehat dan jika boleh jangan gerakkan bahagian di mana tulang patah

Minggu 3 - 5

Pemeran penting untuk penyembuhan tulang, tetapi beberapa minggu tanpa bergerak juga dapat membuat otot anda merasa lemah dan kaku. Pada masa ini, doktor anda biasanya akan menasihati anda untuk mula bersenam atau melakukan terapi fizikal.

Perkara-perkara ini akan membantu mengurangkan kekakuan, membina otot, dan memusnahkan tisu yang cedera.

Ahad 6 - 8

Pada masa ini, pemeran biasanya akan dikeluarkan. Di kawasan yang diliputi oleh pemeran, kulit akan tampak lebih pucat dan mengelupas dan rambut badan di sekitarnya akan kelihatan lebih gelap. Selain itu, bahagian badan di mana tulang patah akan kelihatan lebih kecil dan mempunyai otot yang lemah.

Namun, anda tidak perlu risau kerana bahagian itu akan kembali normal. Oleh itu, doktor biasanya akan mengesyorkan terapi fizikal secara berkala. Jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap supaya anda dapat melihat perkembangannya.