Gejala Kanser Otak - GueSehat

Jarang dilihat di televisyen, pelakon dan penyanyi Agung Hercules kelihatan sakit. Dikutip dari pelbagai media dalam talian, dia dilaporkan menghidap Glioblastoma atau barah otak kiri tahap 4. Gejala barah memang boleh berubah-ubah dan sering diabaikan. Ayuh, kenali gejala barah otak, geng!

Apa itu Kanser Otak?

Menurut National Brain Tumor Society, terdapat 120 jenis tumor otak. Beberapa jenis tumor otak, seperti glioblastoma multiforme, ganas dan boleh tumbuh dengan cepat. Jenis tumor otak yang lain adalah meningioma dan biasanya jinak dan tidak tumbuh dengan cepat.

Secara umum, tumor terbahagi kepada dua, iaitu tumor jinak dan tumor malignan (barah). Inilah sebabnya mengapa penting untuk mendiagnosis tumor otak secara menyeluruh. Tumor yang dikatakan jinak dapat menyebabkan gejala pada penderita, sementara pada tumor ganas (barah) gejalanya dapat menjadi lebih parah, termasuk sakit kepala, kabur atau penglihatan berganda.

Kanser otak terdiri daripada dua jenis, iaitu barah otak primer, yang menyebabkan asal otak, dan barah otak sekunder, iaitu penyebaran barah dari bahagian tubuh yang lain. Jenis barah otak sekunder biasanya adalah penyebaran payudara, paru-paru, kulit, dan sebagainya.

Tahap tumor berdasarkan ukuran tumor dan sejauh mana ia mempengaruhi tisu di otak. Pada barah otak tahap 1, sel-sel masih bersifat tempatan dan belum merebak ke tempat lain. Kemungkinan pembedahan dan penyembuhan lebih besar, bergantung pada jenis tumor.

Pada peringkat 2, tumor telah mula menyerang tisu berdekatan dan bahkan merebak ke luar otak. Sementara itu, pada tahap 3 dan 4 pada umumnya sel tumor tumbuh dengan cepat dan merebak ke organ lain sehingga sukar disembuhkan.

Jenis Tumor Otak

Sebelum mengetahui gejala barah otak, anda juga perlu mengetahui jenis-jenis tumor otak. Pada orang dewasa, jenis tumor otak yang paling biasa termasuk:

  • Astrositoma. Tumor jenis ini biasanya muncul di serebrum dan boleh berada pada tahap apa pun. Astrocytoma ini sering menyebabkan kejang atau perubahan tingkah laku.
  • Meningioma. Jenis ini adalah tumor otak primer yang paling biasa pada orang dewasa dan kemungkinan berlaku pada mereka yang berusia 70-an atau 80-an. Tumor ini biasanya tumbuh di meninges, iaitu selaput yang menutupi otak. Tahap tumor otak jenis ini biasanya 1, 2, atau 3 dan selalunya jinak.
  • Oligodendroglioma. Tumor ini tumbuh pada sel yang melindungi atau menutup saraf. Sama seperti meningioma, tahap tumor otak ini boleh menjadi 1, 2, atau 3. Tumor ini juga biasanya tumbuh atau berkembang secara perlahan dan tidak merebak ke tisu berdekatan.

Lalu, Apa Glioblastoma yang Menyerang Hercules Besar?

Dalam berita tersebut, Agung Hercules menderita glioblastoma tahap 4. Glioblastoma adalah jenis tumor otak malignan yang paling biasa pada orang dewasa. Tumor malignan ini biasanya sangat agresif dan dapat tumbuh dan menyebar dengan cepat.

Glioblastoma adalah tumor yang tergolong dalam jenis astrositoma, barah yang terbentuk dari sel berbentuk bintang di otak atau disebut juga astrosit. Tumor glioblastoma tumbuh dengan memanfaatkan aliran darah yang ada di otak.

Apakah Gejala Kanser Otak?

Pengendalian dan rawatan untuk glioblastoma adalah untuk melegakan gejala yang dirasakan. Kerana glioblastoma berkembang dengan cepat, tekanan pada otak biasanya akan menyebabkan beberapa gejala. Berikut adalah beberapa gejala barah otak yang perlu anda ketahui!

  • Sakit kepala yang berterusan atau berterusan.
  • Mengalami sawan.
  • Gag.
  • Menghadapi masalah untuk berfikir.
  • Terdapat perubahan mood.
  • Penglihatan kabur atau berganda.
  • Kesukaran bercakap.

Gejala barah otak boleh sama dengan penyakit lain, tetapi jika anda mengalami gejala di atas hingga mengganggu anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Seseorang yang menghidap barah otak akan menghadapi beberapa pilihan rawatan. Sekiranya mungkin pembedahan dapat dilakukan, terapi radiasi berterusan, atau kemoterapi. Oh ya, jika anda ingin berjumpa doktor mengenai masalah kesihatan anda, jangan ragu untuk menggunakan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android!

Sumber:

Tribunnews. 2019. Agung Hercules Dilaporkan Menghidap Kanser Otak .

Pusat Rawatan Kanser Amerika. Mengenai barah otak .

Majlis Kanser Australia. 2019. kanser otak .

WebMD. 2018. Jenis Kanser Otak.

WebMD. 2018. Apa itu Glioblastoma?