Kesan Minum Jus Buah Setiap Hari - Guesehat

Siapa yang tidak suka jus buah? Setiap orang mempunyai jus buah kegemaran mereka sendiri. Selain murah dan senang didapati, buah adalah makanan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Oleh itu, menjadikan buah sebagai jus bukan sahaja akan menyegarkan tetapi juga akan memberi kesan yang baik pada tubuh. Tetapi ada kesan minum jus buah setiap hari yang tidak begitu baik.

Namun, ini tidak pasti benar, anda tahu, geng! Selain daripada banyak khasiat buah, ternyata pengambilan jus buah berlebihan juga merupakan risiko kesihatan. Ia berbeza dengan apa yang anda fikirkan.

Para saintis mendakwa bahawa jus buah mengandungi terlalu banyak gula yang sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyakit kronik. Walaupun diproses dan dibungkus, banyak bahan dalam buah-buahan yang biasanya melindungi tubuh dari penyakit hilang. Adakah benar bahawa terdapat kesan berbahaya minum jus buah setiap hari?

Baca juga: Berjaya Hilang 23 Kg Dengan Hanya Sayuran dan Buah!

Fakta Jus Buah

Apabila anda membeli jus buah, penjual pasti akan menambahkan gula. Tidak ditambah gula separuh hati biasanya cukup banyak jika buahnya tidak cukup manis.

Tambahan buah itu sendiri mengandungi gula yang disebut fruktosa. Fruktosa hanya dapat diproses oleh hati. Apabila hati memproses sejumlah besar fruktosa, sebahagian besarnya diubah menjadi lemak. Sekiranya anda minum jus buah dengan gula tinggi setiap hari, pasti ada kesan buruknya.

Sebagai tambahan kepada fakta mengenai kandungan gula, berikut adalah fakta lain mengapa terdapat kesan minum jus buah setiap hari terhadap risiko kesihatan anda:

1. Sekiranya air dan ais yang digunakan adalah bahan yang tercemar, maka risiko kesihatan boleh meningkat. Elakkan minum jus buah yang dibeli dari peniaga jalanan.

2. Kandungan serat, mineral, vitamin, dan antioksidan dalam buahakan rosak. Apabila anda makan buah utuh, kandungan gula dalam buah menjadi perlahan apabila anda memakan buah utuh. Namun, apabila buahnya diadun, fruktosa di dalamnya diserap terlalu cepat dan meningkatkan kadar gula dalam darah.

3. Terlalu cepat diserap oleh saluran gastrousus. Apabila buah dimakan, sistem pencernaan dalam badan memerlukan masa untuk memprosesnya. Tetapi, apabila anda mengambilnya dalam bentuk jus, jus cair ini akan diproses dengan cepat di dalam badan.

4. Bahan yang digunakan oleh peniaga seperti pengisar tidak dijamin bersih. Ia boleh digunakan seharian penuh semasa menjual dan tidak dibersihkan dengan betul. Ini akan meninggalkan bakteria dan virus dalam pengisar yang akan bercampur dengan jusnya.

Walaupun jus buah kelihatan sihat, jika anda mengambilnya secara teratur setiap hari ia akan membahayakan. Yang paling mudah adalah kesan terhadap berat badan dan penyakit metabolik seperti diabetes.

Baca juga: 6 Buah dengan Kandungan Gula Tinggi

Kesan Minum Jus Buah Setiap Hari Terhadap Kanser

Kajian terbaru yang dilakukan oleh Institut Kesihatan Perancis terungkap ada kaitan antara kebiasaan minum jus murni dengan peningkatan risiko barah. Walaupun hanya segelas kecil sekitar 100 ml atau 1/3 kaleng soda sehari, jus buah meningkatkan risiko barah hingga 22%.

Kajian ini melibatkan lebih daripada 100,000 orang dewasa dengan usia rata-rata 42 tahun. Kajian menganalisis tabiat pemakanan peserta dengan kebiasaan mereka minum jus buah tulen setiap hari.

Hasilnya, secara statistik menunjukkan hubungan yang sangat signifikan antara penggunaan minuman bergula dengan risiko terkena barah, yang bermaksud bahawa jus buah adalah salah satu yang meningkatkan risiko barah, terutama barah payudara.

Baca juga: Kurangnya Risiko Tidur Kanser Payudara!

Sementara itu, Mathilda Touview, penulis utama di Jurnal Perubatan Britain mengatakan penemuan itu menyokong penyelidikan sebelumnya mengenai pentingnya mengurangkan penggunaan minuman bergula untuk kesihatan.

Dia melanjutkan, bahawa minum minuman yang tinggi kandungan gula seperti jus buah boleh menyebabkan berat badan berlebihan atau obes yang menyebabkan risiko seseorang terkena barah.

Rujukan:

CNN.com. Kajian minuman bergula dan risiko barah.

Medicalnewstoday.com. Minuman bergula, termasuk jus buah 100%, boleh meningkatkan risiko barah