kesan merokok pada wanita - guesehat.com

Sudah diketahui umum bahawa merokok meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti barah paru-paru, asma, penyakit jantung, hingga kerosakan DNA. Tetapi ternyata, risiko ini boleh menjadi 2 kali lebih berbahaya pada wanita daripada lelaki. Satu kajian mendapati bahawa wanita lebih mudah terkena barah paru-paru walaupun mereka tidak menyedut dalam-dalam dan mula merokok lebih lambat daripada lelaki. Mengapa begitu?

Hormon Estrogen dan tisu paru-paru

Profesor Diane Stove, ketua bahagian paru-paru di Sloan-Kettering Cancer Center, New York, menjelaskan bahawa faktor utama peningkatan risiko barah paru-paru pada wanita akibat merokok adalah kerana tahap hormon estrogen dan tisu paru-paru berbeza dengan lelaki. Wanita juga lebih terdedah kepada penyumbatan paru-paru kronik yang mematikan. Dalam kajian yang melibatkan 1,000 perokok lelaki dan 700 perokok wanita di Jepun, didapati bahawa perokok wanita didiagnosis menghidap barah paru-paru 2 tahun lebih awal daripada perokok lelaki.

Faktor Lain

Bukan hanya kerana hormon dan tisu paru-paru yang berbeza, tubuh wanita juga memproses karsinogen (bahan yang boleh menyebabkan barah) secara berbeza daripada tubuh lelaki. Pada lelaki, bahan karsinogenik akan dikeluarkan atau dikeluarkan dalam air kencing, tetapi ini tidak berlaku pada wanita. Daripada dibebaskan, bahan karsinogenik sebenarnya akan berubah menjadi bentuk karsinogen lain. Ini boleh menyebabkan mutasi pada gen yang menekan tumor.

Wanita juga mempunyai kesan karsinogenik 2 kali ganda pada tubuh berbanding lelaki. Banyak kajian mendapati bahawa wanita yang merokok mempunyai risiko lebih besar terkena barah paru-paru. Andaian utama ini adalah kerana hormon estrogen mendorong proses pembentukan sel barah. Tidak ada sebab yang pasti untuk faktor lain yang menyumbang kepada peningkatan risiko ini.

Merokok semasa Mengandung

Satu lagi faktor kesihatan yang akan dialami oleh perokok wanita, iaitu ketika merokok semasa mengandung. Selain kesan pada tubuh, wanita yang merokok semasa mengandung juga meningkatkan pelbagai risiko pada janin yang dikandungnya. Risiko ini merangkumi:

  • Pengurangan pengambilan oksigen untuk ibu dan janin.
  • Meningkatkan degupan jantung janin.
  • Meningkatkan risiko keguguran, kelahiran mati, dan kelahiran pramatang.
  • Meningkatkan risiko masalah paru-paru pada bayi.
  • Meningkatkan risiko kecacatan kelahiran.
  • Meningkatkan risiko Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba/ SIDS (kematian bayi semasa tidur).

Kesan merokok tidak memandang jantina dan usia, oleh itu lelaki dan wanita harus berhenti dan menjauhi risiko pelbagai penyakit yang disebabkan oleh merokok.