Bahan Asli Pengganti Deodoran | saya sihat

Berpeluh ketika dalam perjalanan pada hari yang panas menyebabkan sesiapa sahaja merasa tidak selesa. Terutama jika peluh disertai dengan bau yang tidak menyenangkan. Biasanya, untuk menghilangkan bau peluh yang tidak menyenangkan, orang akan menggunakan deodoran sebelum melakukan aktiviti agar harumnya berbau sepanjang hari.

Selain itu, deodoran juga dapat mengurangkan geseran di antara ketiak dan pakaian, sehingga mengurangkan rasa tidak selesa atau kekejangan. Sementara itu, untuk mengelakkan berpeluh berlebihan, anda boleh menggunakan pertolongan antiperspirant.

Malangnya, ramai yang bimbangkan kandungan kimia dalam deodoran. Contohnya, ketakutan mencetuskan alergi kulit, meninggalkan sisa pakaian pada pakaian, menyebabkan ketiak gelap, mencetuskan barah. Oleh itu, ramai yang berusaha untuk menggunakan bahan semula jadi sebagai alternatif untuk penyahbau.

Baca juga: Waspadalah terhadap Kesan Dedorant terhadap Kesuburan Lelaki

Bahan Asli Pengganti Deodoran

Sekiranya anda berminat untuk menukar dari deodoran konvensional kepada bahan semula jadi, berikut adalah beberapa pengganti deodoran semula jadi yang boleh anda cuba:

1. Baking soda dan minyak kelapa

Kombinasi keupayaan menyerap bau baking soda dan zat antibakteria dalam minyak kelapa dipercayai dapat mengatasi masalah bau badan. Anda hanya perlu mencampurkan minyak kelapa dan baking soda dalam perkadaran yang sama, untuk membentuk pes lembut.

Campuran ini sangat senang digunakan dan tidak terasa berminyak. Tambahan, gabungan ramuan ini berkesan untuk digunakan sepanjang hari. Walau bagaimanapun, kerana baking soda mungkin terlalu keras untuk kulit sensitif, lebih baik menggunakan sedikit sahaja.

Baca juga: Kulit Bermasalah? Hanya Gunakan Baking Soda!

2. Cuka sari apel

Cuka sari apel mempunyai sifat antiseptik, menjadikannya alternatif berguna untuk penyahbau. Cuma, cuka sari apel tulen mempunyai aroma pedas, jadi tidak disukai secara meluas.

Namun, ada muslihat agar bau cuka sari apel cepat pudar setelah menggunakannya. Yaitu, dengan menggunakan cuka sari apel menggunakan bebola kapas.

Selain itu, cuka sari apel mempunyai kekurangan lain, iaitu kemampuannya sebagai penyahbau tidak tahan sepanjang hari, jadi ia memerlukan pemakaian semula.

3. Witch Hazel

witch hazel adalah bahan semula jadi yang disuling dari semak witch hazel. Manfaat witch hazel sebagai deodoran berasal dari kemampuannya membunuh bakteria dan membersihkan kulit dari kelembapan dan minyak yang terperangkap. witch hazel Mudah diaplikasikan menggunakan bola kapas atau semburan. Lain daripada itu, witch hazel ia juga tidak meninggalkan sisa pada kulit.

4. Minyak pati

Terdapat begitu banyak minyak pati dengan sifat semula jadi yang membuat keajaiban berbeza untuk kulit. Ada yang mempunyai sifat menenangkan, ada yang disinfektan, sementara yang lain bertujuan untuk memberikan bau yang menyenangkan.

Mencuba minyak pati wangi yang berbeza, seperti sitrus dan lavender, dapat membantu anda berbau harum sepanjang hari dengan cara semula jadi. Walau bagaimanapun, pastikan anda mencairkan minyak pati pilihan anda terlebih dahulu dengan minyak pembawa, seperti minyak zaitun, sayur, badam, aprikot, atau pecan, kerana minyak pati mempunyai kepekatan yang sangat tinggi.

Baca juga: Berpeluh Berlebihan dan Bau Badan? Atasi Dengan Cara Ini!

5. Jus lemon

Asid sitrik dalam jus lemon berfungsi dengan baik untuk membunuh bakteria, sambil meninggalkan aroma segar dan wangi. Selain itu, aroma lemon yang menyegarkan juga dapat digunakan untuk menutup bau badan.

Untuk membuat deodoran jus lemon, cukup perah jus dari lemon segar dan sapukan jumlah yang sesuai pada ketiak anda. Jus lemon juga cepat kering, jadi anda boleh memakai pakaian anda selepas itu. Namun, pastikan anda berhati-hati ketika menerapkannya pada kulit yang baru dicukur, kerana ini dapat menyebabkan sensasi menyengat sedikit.

Ini adalah beberapa bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai pengganti deodoran. Bahan semula jadi ini tidak selalu mempunyai kemampuan yang lebih baik daripada deodoran konvensional. Namun, jika anda menghadapi masalah menggunakan deodoran konvensional, seperti kulit yang terlalu sensitif atau gelap, dan ingin beralih ke sesuatu yang lebih semula jadi, maka bahan-bahan ini boleh menjadi penyelesaian yang anda perlukan.

Baca juga: Boleh Merangsang Wanita, Salah Satu Fakta Keringat Lelaki Unik!

Sumber:

Littlethings.com. Semua alternatif deodoran semula jadi.

Berbasikal.com. Diuji: Alternatif Deodoran Asli Terbaik