Fakta Unik mengenai Organ Tubuh | saya sihat

Adakah Gang Sihat pernah mengira berapa kali kita bernafas setiap hari, berapa kali jantung berdegup dalam satu jam? Tubuh kita diciptakan sebagai mesin yang sangat pintar oleh Tuhan. Namun, adakah Gang Sihat pernah memikirkan bagaimana badan kita berfungsi?

Untuk kekal hidup dan berfungsi dengan sempurna, tubuh melakukan banyak proses dalaman yang berfungsi setiap saat tanpa berhenti. Semua organ saling bekerjasama dan terjalin tanpa sedikit pun kesalahan.

Kulit kita diperbaharui untuk menyembuhkan calar. Lidah kita mempunyai kemampuan untuk membezakan selera sehingga kita menikmati makanan. Mata kita dapat membezakan pelbagai warna dan bentuk.

Kesemuanya mempunyai fungsi tersendiri dan sangat penting. Oleh itu, agar Geng Sihat mengetahui lebih banyak mengenai fakta unik mengenai organ kita, baca penjelasan di bawah, OK!

Baca juga: 6 Makanan Yang Mirip dengan Organ Tubuh dan Manfaatnya

Fakta Unik Tentang Organ Tubuh

Manusia mempunyai beberapa organ penting, seperti jantung, ginjal, hati, paru-paru, dan otak. Selain itu, mata juga merupakan organ penting badan.

1. Jantung berdegup 100,000 kali sehari

Jantung manusia berfungsi mengepam darah ke seluruh badan. Satu fakta menarik mengenai jantung ialah, dalam satu hari, organ ini berdegup sekitar 100,000 kali dan mengepam sekitar 2,000 gelen darah ke seluruh badan.

2. Ginjal menapis 1,500 liter sehari

Fungsi buah pinggang adalah membuang cecair dan sisa dari darah. Ginjal mengeluarkan urea dari darah dan mencampurkannya dengan air dan sebatian lain untuk membentuk air kencing. Fakta unik mengenai buah pinggang adalah, dalam sehari organ ini menyaring 1.500 liter darah, dan membersihkan darah sekitar 300 kali.

3. paru-paru bernafas 23,000 kali sehari

Paru-paru berfungsi membawa oksigen ke dalam darah. Kemudian, oksigen akan dihantar ke setiap sel di dalam badan. Dalam sehari, paru-paru rata-rata bernafas 23,000 kali. Ternyata, kita sangat menarik nafas, ya. Oleh itu, kita perlu memastikan udara yang kita hirup bersih.

4. Hati adalah 96% Cecair

Hati mempunyai banyak fungsi, seperti memusnahkan bahan kimia berbahaya, mencerna ubat yang kita ambil, dan lain-lain. Ternyata, hati terdiri dari 96% cairan. Hampir semua ubat yang kita ambil juga dicerna di hati.

Baca juga: Kolik, Kembung, Batuk, dan Selsema pada Bayi dengan Rawatan Organik yang Selamat

Fakta mengenai Organ Tubuh Lain

Masih banyak fakta menarik mengenai organ yang perlu anda ketahui. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Anda Mempunyai Lebih Banyak Tulang Semasa Lahir

Orang dewasa mempunyai 206 tulang di dalam badan mereka. Walau bagaimanapun, semasa kelahiran kita mempunyai 300 tulang. Sebilangan tulang ini menyatu bersama ketika kita tumbuh.

2. Otot terkuat berada di rahang

Mungkin anda tidak menyangka bahawa otot terkuat dalam badan adalah otot rahang. Ya, otot yang paling kuat bukanlah otot lengan, tetapi otot rahang.

3. Tulang terkecil ada di telinga

Sebenarnya, tulang terkecil di badan ada di telinga. Tulang ini mungkin sangat kecil, tetapi tanpanya, anda tidak akan dapat mendengar.

4. Perut Tidak Hanya Boleh Mencerna Makanan

Asid di dalam perut sangat kuat sehingga dapat mencerna dan memusnahkan zat besi. Dinding perut dapat mengatasi perkara yang lebih sukar daripada makanan.

5. Jari kelingking sangat kuat

Ternyata, tanpa jari kelingking anda, anda boleh kehilangan 50% kekuatan tangan anda. Wow, ternyata jari kelingking sangat kuat, ya. (UH)

Baca juga: Ibu, Ajar Gadis Bagaimana Menjaga Kebersihan Organ intim

Sumber:

EPA. Berapa Banyak Nafas Yang Anda Ambil Setiap Hari ?. April 2014.

Penjagaan Perubatan Fresenius. Penyakit buah pinggang.

PR Baru. Jantung Anda Berdebar 100,000 Kali / Hari - Jaga! Februari 2013.

Sedang. Fakta yang luar biasa adalah bahawa hati terdiri daripada 96% air yang tersimpan di dalam sel. Jun 2020.

Pilih kesihatan. Fakta Menarik Tentang Tubuh Manusia.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found