Kandungan Karbohidrat Porang - GueSehat

Porang atau yang mempunyai nama lain glucomannan adalah tumbuhan yang kaya dengan serat larut dan biasanya digunakan untuk perubatan tradisional atau untuk makanan tambahan. Tidak hanya mengandungi serat, porang juga mengandungi karbohidrat. Ayuh, ketahui manfaat kesihatan dan kandungan karbohidrat dari porang, geng berikut!

Apa itu Loji Porang?

Sebelum mengetahui kandungan karbohidrat porang, anda perlu tahu apa itu tanaman porang. Beberapa Geng Sihat mungkin masih tidak dikenali ketika mereka mendengar tanaman ubi satu ini. Porang adalah tanaman ubi yang boleh dimakan dan merupakan anggota klan Amorphophallus .

Bahagian ubi porang atau juga dikenali sebagai iles-iles digunakan untuk makanan tambahan dan membuat tepung yang kaya dengan serat. Porang dapat diproses menjadi pelbagai bentuk, seperti dalam bentuk tepung, jeli atau jem, hingga serat larut yang dapat dimakan sebagai makanan tambahan.

Tepung Porang dibuat dengan mengisar ubi porang kering, maka tepung ini boleh digunakan untuk membuat adunan mi. Setelah diproses menjadi tepung, porang juga boleh dijadikan jeli atau pengganti agar-agar untuk menebal makanan.

Kebaikan Porang untuk Kesihatan

Porang atau juga dikenali sebagai iles-iles mempunyai pelbagai manfaat kesihatan kerana tinggi serat. Ayuh, ketahui terlebih dahulu faedah kesihatan porang berikut sebelum mengetahui kandungan karbohidrat porang!

1. Dapat Mengawal Tahap Gula Darah

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan campuran porang dengan ginseng Amerika boleh memberi kesan positif dalam menguruskan kadar gula darah bagi penderita diabetes jenis 2. darah mereka.

2. Menurunkan Berat Badan

Porang juga mempunyai faedah untuk diet, geng. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2005 mendapati bahawa makanan tambahan yang mengandungi serat larut seperti porang dapat membantu orang yang berlebihan berat badan menurunkan berat badan.

Orang-orang ini menggunakan makanan tambahan sebagai sebahagian daripada diet seimbang dan terkawal kalori. Porang juga dipercayai dapat membantu orang yang ingin menurunkan berat badan untuk merasa kenyang lebih lama dengan melambatkan pengosongan gastrik.

Penyelidik juga membandingkan kesan suplemen porang dengan makanan tambahan yang lain. Mereka kemudian mendapati bahawa makanan tambahan yang mengandungi porang dapat menurunkan berat badan lebih banyak daripada suplemen lain.

3. Mengawal Kolesterol

Porang boleh memberi manfaat yang baik untuk kesihatan, iaitu mengawal kadar kolesterol. Sekiranya tahap kolesterol tinggi, ini akan meningkatkan risiko penyakit jantung atau strok. Kandungan serat yang tinggi dalam porang dipercayai dapat mengawal kadar kolesterol.

Makanan tambahan yang mengandungi porang dapat mengawal kadar kolesterol. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2008 mendapati bahawa porang dapat mempengaruhi kolesterol secara keseluruhan. Kajian lain yang dilakukan pada tahun 2017 menunjukkan bahawa pengambilan suplemen porang 3 gram sehari dapat mengawal kadar kolesterol.

4. Mengatasi Sembelit atau Sembelit

Mengonsumsi porang dapat mengatur pergerakan usus dan mencegah sembelit atau sembelit. Dalam kajian yang dilakukan pada tahun 2006, didapati bahawa memakan porang dalam dos yang rendah dapat mempengaruhi pergerakan usus menjadi lebih baik pada orang dewasa hingga 30%.

Di samping itu, kajian lain juga menunjukkan bahawa suplemen porang yang kaya dengan serat larut dapat meningkatkan kesihatan usus pada orang yang mengalami sembelit. Menurut tinjauan kajian tahun 2017, pengambilan porang dapat meningkatkan kekerapan buang air besar (BAB) pada anak-anak yang mengalami sembelit.

Walaupun begitu, para pakar juga menyarankan untuk melakukan penyelidikan lebih lanjut. Penyelidik lain juga menyatakan bahawa pengambilan porang tidak selalu meningkatkan kekerapan buang air besar (BAB) bagi orang yang mempunyai masalah dengan sembelit atau sembelit.

5. Baik untuk Kesihatan Kulit

Porang dipercayai dapat meningkatkan kesihatan kulit bagi mereka yang memakannya. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2013 mendapati bahawa porang dapat digunakan untuk terapi topikal atau salap yang digunakan untuk mencegah jerawat dan meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan.

6. Menyembuhkan Luka

Bukan hanya baik untuk kesihatan kulit, porang juga dapat membantu tubuh menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2015 mendapati bahawa suplemen yang mengandungi porang dapat mempercepat penyembuhan luka dengan menyokong sistem imun. Walaupun begitu, para pakar percaya bahawa kajian lebih lanjut pada manusia diperlukan.

Kandungan Karbohidrat Porang

Nah, setelah mengetahui pelbagai kebaikan porang untuk kesihatan, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui kandungan karbohidrat porang, geng. Porang adalah tumbuhan yang dapat dijumpai di Asia Tenggara, seperti China, Jepun, Myanmar, Vietnam, Indonesia, dan negara-negara Asia yang lain, bahkan ke Afrika.

Porang adalah tumbuhan berkhasiat kerana mengandungi 45% Glucomannan, 9.7% protein, 16 jenis asid amino hingga 7.8%, 7 asid amino penting hingga 2.5%, mengandungi mineral, seperti kalsium, fosforus, zat besi, zink, mangan, tembaga, tinggi serat, dan rendah kalori.

Porang dapat merangsang penyerapan dan pencernaan protein dan bahan lain sehingga usus tetap bersih dan membantu pergerakan usus. Inilah yang menjadikan porang juga dikenali sebagai salah satu "makanan ajaib" atau "makanan sihat".

Setiap 100 gram ubi porang mempunyai kandungan nutrien yang unik, iaitu 50 gram Glucomannan, karbohidrat termasuk glukosa, fruktosa, sukrosa, 1,64 gram protein, 0,0004 gram lemak, 57 mg fosforus, 4,06 mg zat besi, 0,2 mg mangan, dan 0,08 mg tembaga.

Seperti diketahui, apabila anda makan makanan dengan karbohidrat, tubuh akan memecahnya menjadi bahagian-bahagian yang lebih kecil seperti gula yang kemudian diserap dan diproses lebih lanjut di dalam badan. Glukosa dari porang akan diserap melalui usus dan diedarkan melalui darah. Sementara itu, fruktosa akan disalurkan ke hati dan diproses di organ tersebut.

Cara Makan Porang

Sekarang, anda tahu apa faedah porang untuk kesihatan dan kandungan karbohidrat porang? Dengan pelbagai faedah yang ditawarkan, anda mungkin berminat untuk memakan porang. Tetapi, bagaimana anda makan porang?

Porang sebenarnya boleh dimakan dalam bentuk olahan seperti makanan tambahan, mi olahan, atau jeli. Namun, sebilangan orang mungkin lebih suka mengambil porang dalam bentuk suplemen kerana dianggap praktikal tanpa perlu memprosesnya lagi.

Sebelum mengambil suplemen porang, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Sebagai tambahan kepada makanan tambahan, anda juga boleh mengambil porang dalam bentuk mi olahan. Pastikan anda kembali makan mee porang yang selamat untuk dimakan.

Oh ya, geng, anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin mencari doktor yang berlatih di sekitar anda. Cukup gunakan ciri 'Direktori Doktor', anda sudah dapat mencari doktor terdekat. Ingin tahu? Lihat ciri-ciri sekarang!

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Apakah faedah konjac?

Garis Kesihatan. Apa itu Konjac?

Makanan Konjac. Faedah dan Maklumat Pemakanan mengenai Konjac .

Garis Kesihatan. Glucomannan, Adakah Makanan Tambahan Berat Berkesan?