Berhubungan seks semasa haid, bolehkah anda hamil? - GueSehat.com

Terlepas dari keadaan anda sekarang, sama ada anda melakukan program kehamilan atau bahkan berusaha untuk mengelakkan kehamilan, pasti ada pertanyaan di hati anda, "Jika anda melakukan hubungan seks semasa haid, bolehkah anda hamil, bukan?"

Selain soalan-soalan ini, anda mungkin juga bertanya-tanya, "Mana yang paling mungkin menyebabkan kehamilan, melakukan hubungan seks selepas haid atau sebelum haid?" Anda tidak bersendirian kerana masih banyak pasangan yang tidak tahu mengenai perkara ini. Tenang, Rakan Hamil akan berkongsi maklumat untuk Ibu di bawah!

Berhubungan seks semasa haid, bolehkah anda hamil?

Kehamilan cenderung lebih tinggi pada pertengahan kitaran haid, iaitu ketika ovari melepaskan telur atau kita mengetahui proses ovulasi. Kemudian, telur akan masuk ke rahim dan kemudian disenyawakan oleh sperma.

Berdasarkan maklumat dari Pejabat Kesihatan Wanita, purata kitaran haid adalah 28 hari. Tempoh ini berlangsung dari hari pertama seorang wanita mendapat haidnya hingga hari pertama dalam jangka masa berikutnya.

Semasa haid, tubuh wanita mengeluarkan darah, telur yang tidak dibaja, dan tisu lapisan rahim. Ovulasi secara amnya berlaku 7-19 hari selepas kitaran haid wanita berakhir.

Perlu diingat, telur hanya mampu bertahan sekitar 12-24 jam setelah ovulasi berlaku. Atas sebab ini, telur mesti memenuhi sel sperma dengan cepat agar kehamilan berlaku. Jadi, seorang wanita lebih cenderung hamil sekiranya melakukan hubungan seksual dalam masa 3 hari sebelum ovulasi berlaku.

Kemudian melakukan hubungan seks semasa haid bolehkah anda hamil? Ternyata jawapannya mungkin tidak atau ya, ibu! Sebenarnya, kemungkinan hamil semasa melakukan hubungan seks semasa haid sangat kecil. Namun, ada 3 faktor yang boleh mempengaruhi, iaitu:

 1. Tempoh kitaran haid.
 2. Perbezaan masa ovulasi setiap bulan.
 3. Berapa lama sperma bertahan di dalam badan wanita.

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid atau kitaran haid 28-30 hari, mereka biasanya tidak akan mengalami ovulasi sehingga seminggu setelah mereka berhenti haid. Itulah sebabnya pada amnya mereka tidak akan hamil walaupun melakukan hubungan seks semasa haid.

Walau bagaimanapun, wanita dengan kitaran haid yang lebih pendek cenderung mempunyai masa ovulasi yang lebih dekat dengan kitaran haid mereka. Oleh itu, melakukan hubungan seks semasa haid bolehkah anda hamil? Bagi wanita dengan kitaran haid yang lebih pendek, jawapannya adalah ya.

Bagaimana ia berlaku? Sekiranya kitaran haid anda lebih pendek, misalnya sekitar 21-24 hari, ini adalah tanda bahawa anda mengalami ovulasi dengan lebih cepat. Variasi dalam jangka masa kitaran haid dan waktu ovulasi juga menyukarkan menentukan masa subur Ibu.

Lebih-lebih lagi, sperma dapat hidup di dalam badan wanita selama kira-kira 2-5 hari. Oleh itu, jika anda melakukan hubungan seks pada hari-hari terakhir haid anda, misalnya 5 hari sebelum ovulasi, maka anda berpeluang untuk hamil.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa melakukan hubungan seks sehari sebelum ovulasi atau pada bila-bila masa semasa kitaran haid keduanya mempunyai peluang kehamilan yang tinggi. Walaupun jarang dan sangat kecil, masih ada kemungkinan untuk hamil jika anda melakukan hubungan seks dalam tempoh anda.

Berhubungan Seks Selepas Menstruasi Bolehkah Anda Hamil?

Sekarang kita tahu jawapannya sama ada anda boleh hamil dalam tempoh anda, mari kita bincangkan sama ada anda boleh hamil jika anda melakukan hubungan seks selepas tempoh anda. Jawapannya adalah ya, anda boleh hamil sebaik sahaja haid anda berakhir.

Pada masa ini, Ibu mula memasuki masa subur (tingkap kesuburan) atau telur siap disenyawakan oleh sperma. Dalam kitaran haid biasa, iaitu 28-30 hari, fasa subur biasanya berlaku antara hari 11 dan 21.

Sebagai peringatan, sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama 2-5 hari. Sekiranya haid anda berlangsung sekitar 5-7 hari, maka hubungan seks lusa boleh menyebabkan kehamilan. Sebabnya, Ibu mula memasuki masa subur.

Sekiranya anda berhenti haid pada hari ke-6, kemudian melakukan hubungan seks pada hari ke-7, ovulasi akan berlaku pada hari ke-11. Ada kemungkinan sperma yang masuk pada hari ke-6 akan menunggu di tiub fallopio untuk menyuburkan.

Sudah tentu, peluang anda untuk hamil sejurus selepas haid anda akan meningkat dari masa ke masa. Sekiranya anda benar-benar melakukan program kehamilan, maka ini adalah masa terbaik untuk melakukan hubungan seks. Tingkatkan peluang anda hamil dengan melakukan hubungan seks setiap hari selama 14 hari berikutnya.

Seks Sebelum Menstruasi Bolehkah Anda Hamil?

Sama dengan jawapan sama ada anda boleh hamil semasa haid, kemungkinan anda hamil sangat rendah jika anda melakukan hubungan seks sebelum haid. Bagi wanita dengan kitaran haid 28-30 hari atau lebih lama, atau yang mempunyai kitaran atau rutin normal setiap bulan, boleh dikatakan bahawa ovulasi akan berlaku antara hari ke-11 dan ke-21. Dan ingat, telur hanya akan bertahan 12-24 jam untuk berjaya disenyawakan.

Ini bererti bahawa hari-hari sebelum haid berlaku adalah waktu paling selamat untuk melakukan hubungan seks tanpa perlu risau tentang kehamilan. Jumlah "hari selamat" akan lebih banyak jika anda mempunyai kitaran haid yang lebih lama dan lebih sedikit jika anda mempunyai kitaran haid yang lebih pendek.

Sekiranya anda mengetahui masa ovulasi yang tepat dan menunggu 36-48 jam selepas itu untuk melakukan hubungan seks, anda akan mengurangkan risiko kehamilan berlaku. Bagaimanapun, semakin jauh hubungan seks dari ovulasi, semakin kecil kemungkinan anda hamil. Jadi, program kehamilan tidak boleh dijalankan pada masa ini. Tetapi jika Ibu ingin menikmati hubungan intim dengan Ayah, ini adalah masa yang tepat!

Masa Ovulasi Boleh Berubah!

Walaupun kebanyakan wanita akan ovulasi secara berkala dari saat mereka mendapat haid hingga menopaus, ovulasi tidak selalu berlaku pada waktu yang sama setiap bulan. Faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada masa ovulasi yang turun naik ini termasuk:

 • Asap.
 • Obesiti
 • Masalah perubatan.
 • Tekanan
 • Perubahan jadual kerja dan tidur.

Oleh itu, anda dapat mengesan masa ovulasi dengan beberapa cara, iaitu dengan:

 1. Kalendar atau kalkulator kitaran haid. Ketika teknologi berkembang, terdapat banyak aplikasi atau laman web untuk merakam kitaran haid anda, salah satunya adalah GueSehat. Ayuh, klik (kitaran haid) untuk mengetahui masa subur anda!
 2. Ukur suhu badan pada waktu rehat setiap hari. Sekiranya terdapat kenaikan suhu badan walaupun anda tidak sakit, ini dapat menunjukkan bahawa anda telah memasuki masa ovulasi.
 3. Pantau perubahan lendir serviks atau serviks. Berdasarkan beberapa sumber, kaedah ini adalah petunjuk untuk menentukan tempoh subur yang paling tepat.

Kesimpulannya, jawapan kepada soalan yang berkaitan dengan haid sama ada anda boleh hamil adalah ya, walaupun jarang berlaku. Sekali lagi, semuanya bergantung pada banyak faktor, mulai dari ketika anda melakukan hubungan seks, lamanya kitaran haid anda, dan kapan tepatnya anda ovulasi.

Faktor-faktor ini membuat kita agak sukar untuk diramalkan tepat ketika masa subur tiba. Belum lagi fakta bahawa sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama 5 hari. Oleh itu, para pakar mengesyorkan agar pasangan terus menggunakan alat kontrasepsi untuk mengelakkan kehamilan yang tidak dirancang.

Pantau juga kalendar kitaran haid anda untuk mengetahui berapa lama kitaran haid anda dan kapan ovulasi berlaku dengan lebih tepat. (AS)

Tanda-tanda Gadis Hamil - GueSehat.com

Rujukan

Persatuan Kehamilan Amerika: Bolehkah Anda Mengandung Dalam Tempoh Anda?

Berita Perubatan Hari Ini: Bolehkah anda hamil dalam tempoh anda?

Ibu Bapa: Bolehkah Wanita Menjadi Hamil Dalam Tempohnya?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found