Kesan dan bahaya sampingan ubat PCC - guesehat.com

Beberapa hari yang lalu, Indonesia dikejutkan dengan berita bahawa puluhan remaja di Kendari, Sulawesi Tenggara, dikejarkan ke hospital kerana tingkah laku pelik setelah mengambil ubat haram itu, PCC. Berdasarkan maklumat terkini dari polis tempatan, jumlah mangsa akibat dadah haram PCC setakat ini adalah 76 orang.

Mangsa ini mengalami gangguan mental, jadi mereka mesti berada di bawah pengawasan perubatan. Di samping itu, polis tempatan juga mengesahkan bahawa 1 orang mati kerana gejala mental setelah mengambil ubat haram itu. Jadi apa sebenarnya ubat PCC? Bagaimana ubat boleh menyebabkan kesan sampingan seperti itu? Inilah penjelasannya!

Apa itu ubat PCC dan mengapa ubat ini haram di Indonesia?

PCC adalah gabungan 3 ubat, iaitu parasetamol, kafein, dan karisoprodol. Di kebanyakan negara, ubat gabungan ini tidak dijual dengan bebas kerana ia adalah ubat kuat. Oleh itu, menjualnya secara sembarangan adalah haram. Ubat ini biasanya digunakan untuk penyakit jantung dan menghilangkan rasa sakit.

Ketua Badan Pemantau Makanan dan Dadah (BPOM) sendiri mengatakan bahawa di Indonesia semua ubat yang mengandungi karisoprodol telah dibatalkan lesen pengedarannya sejak 2013. Sebabnya adalah kerana ubat tersebut disalahgunakan secara meluas. Kesan sampingan penggunaan PCC, terutama jika diambil secara berlebihan, adalah halusinasi, kekeliruan, peningkatan kadar jantung, sawan, dan bahkan kematian.

Dilaporkan melalui tribunnews.com, Hendri Siswadi selaku Ketua Pusat Penyiasatan Dadah dan Makanan BPOM RI menjelaskan bahawa mangsa di Kendari mendapat PCC dari seseorang tanpa perlu membayar. Orang tersebut menyatakan bahawa ubat yang diberikan dapat menghilangkan pening, tekanan, dan meningkatkan tenaga jika diminum 3 kali sehari.

Berdasarkan pemeriksaan BPOM, terdapat 2 jenis ubat yang beredar di Kendari, iaitu PCC dan PCC yang mengandungi tramadol. Selain itu, tablet PCC yang dijual secara haram dan bebas di Kendari bukanlah ubat rasmi, tetapi tablet haram yang dijual tanpa pembungkusan. Jadi jelas bahawa ubat itu berbahaya jika dimakan. Lalu, apa bahaya empat jenis ubat yang terkandung dalam PCC ketika dikonsumsi secara berlebihan? Lihat penjelasan di bawah!

Parasetamol

Paracetamol adalah ubat penahan sakit di kaunter. Parasetamol dalam dos kecil cukup selamat untuk dimakan. Biasanya ubat ini digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, seperti selesema, sakit haid, sakit kepala, dan sakit gigi.

Ubat ini terhad penggunaannya, iaitu maksimum sekitar 4 gram sehari. Oleh itu, penggunaan dos di atas boleh memberikan kesan sampingan yang berbahaya. Dalam jangka pendek, kesan sampingan yang akan dialami adalah loya, gatal, hilang selera makan, kencing gelap, dan najis pucat. Sementara itu, dalam jangka panjang, pengambilan terlalu banyak parasetamol boleh menyebabkan kerosakan hati.

Kafein

Kafein yang terdapat dalam kopi biasanya berfungsi untuk meningkatkan kesedaran dan fokus. Dalam perubatan, kafein juga digunakan untuk mengembalikan kewaspadaan mental kepada pesakit. Ubat ini biasanya diberikan kepada orang yang mempunyai masalah dengan sistem saraf pusat.

Sekiranya dikonsumsi dalam dos berlebihan, kafein mempunyai risiko terhadap sistem saraf pusat dan jantung. Dadah yang mengandungi kafein akan menyebabkan kegelisahan, insomnia, dan gegaran. Sekiranya dimakan dalam dos yang berlebihan, pengguna akan mengalami sawan kerana berlebihan. Pesakit dengan penyakit hati dan kegagalan buah pinggang juga harus berhati-hati dengan ubat ini.

Carisoprodol

Sekiranya parasetamol dan kafein agak selamat untuk dimakan pada dos normal, ia berbeza dengan carisoprodol. Seperti disebutkan di atas, obat-obatan yang mengandung karisoprodol telah dicabut izin pengedarannya di Indonesia.

Carisoprodol digunakan sebagai relaksan otot, yang melemaskan otot dan melegakan kesakitan yang memancar dari saraf ke otak. Ubat ini biasanya digunakan untuk terapi fizikal, seperti kecederaan tulang atau otot.

Tramadol

Tramadol adalah ubat penahan sakit yang sangat kuat. Ia biasanya digunakan untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk, seperti sakit selepas pembedahan. Ubat ini mempengaruhi reaksi kimia di otak dan sistem saraf, sehingga mengurangkan rasa sakit.

Pada dos tertentu, tramadol boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, terutamanya pada kanak-kanak di bawah 17 tahun. Kesan sampingan yang dimaksudkan adalah kesukaran bernafas, pernafasan lambat, kebingungan, dan sukar tidur.

Kesan sampingan lain yang boleh berlaku setelah mengambil tramadol secara berlebihan adalah pening, mengantuk, keletihan, mual, muntah, sembelit, kesukaran membuang air kecil, mulut kering, kembung perut, dan cirit-birit.

Apa yang berlaku sekiranya PCC dikonsumsi secara berlebihan?

Seperti yang telah dijelaskan, PCC adalah gabungan 3-4 ubat keras. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, akan membahayakan kesihatan seseorang. PCC boleh menyebabkan komplikasi, seperti overdosis yang menyerang sistem saraf pusat. Gejala lain adalah kemurungan pernafasan, hipotensi (tekanan darah di arteri lebih rendah daripada biasa), sawan, dan bahkan kematian.

Seperti yang dikatakan BPOM, PCC adalah ubat haram dan sangat berbahaya. Orang perlu lebih berhati-hati dalam memilih ubat yang akan dimakan. Pastikan ubat yang dibeli oleh Healthy Gang mempunyai bungkusan rasmi dan mempunyai label rasmi dari BPOM.

Bukan hanya pembungkusannya, anda juga harus memperhatikan prosedur penggunaan ubat tersebut. Semasa mengambil ubat, ikuti arahan dari doktor atau tertera pada bungkusan ubat. Oleh itu, lebih berhati-hati dalam pengambilan dadah!