Teh Panas atau Teh Sejuk yang Lebih Baik - GueSehat.com

Sudah tentu, bagi masyarakat Indonesia, teh telah menjadi minuman biasa. Sebenarnya, minuman ini mungkin merupakan minuman kegemaran anda. Ya, selain disajikan bila-bila masa, teh juga dapat dinikmati panas atau sejuk.

Bercakap mengenai teh panas atau sejuk, adakah anda fikir anda tahu mana yang lebih baik antara keduanya? Kerana tidak dapat dinafikan bahawa kedua-duanya mempunyai sensasi tersendiri ketika dinikmati.

Teh panas dapat menghangatkan badan dan menjadikan badan lebih santai. Walaupun teh sejuk dapat membuat tubuh terasa lebih segar, terutama jika dinikmati ketika cuaca panas. Baiklah, untuk menjawab rasa ingin tahu anda tentang cara minum teh yang lebih baik, panas atau sejuk, mari lihat ulasan berikut!

Baca juga: Melangsingkan badan dengan Teh Hijau

Yang mempunyai lebih banyak antioksidan?

Seperti yang kita ketahui, teh mengandungi banyak antioksidan yang sangat berguna untuk tubuh. Semasa proses pembuatan bir, air panas akan meresap ke dalam daun teh dan menarik sebatian dari teh ke dalam air. Sebatian ini merangkumi flavonoid, sebatian semula jadi antioksidan.

Antioksidan yang terdapat dalam teh cukup reaktif, sehingga mudah teroksidasi dan hilang dengan cepat setelah terdedah kepada oksigen di udara. Menikmati teh panas yang baru diseduh membolehkan anda mendapatkan kandungan antioksidan maksimum. Sementara itu, jika anda meninggalkan teh dalam bekas terbuka, oksigen perlahan-lahan akan menghilangkan kandungan antioksidan dalam teh.

Sebenarnya, kandungan antioksidan dalam teh dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, meningkatkan kesihatan tulang, menyokong sistem imun, dan menurunkan risiko barah. Oleh kerana kandungan antioksidan sangat bermanfaat untuk tubuh, sebenarnya minum teh panas lebih baik daripada teh sejuk.

Baca juga: Manfaat Teh Hijau untuk Kesihatan

Rasa teh mana yang lebih enak?

Apabila dinikmati dalam suhu panas, teh akan 'membungkus' aroma dan rasa yang lebih kuat. Selain itu, lidah manusia juga cenderung lebih senang menikmati rasa makanan atau minuman dalam keadaan panas daripada sejuk. Ini kerana selera seseorang bergantung pada kepekaan suhu makanan atau minuman yang memasuki mulutnya.

mengikut Berita Perubatan Hari Ini, pencetus suhu ini jauh lebih sensitif terhadap suhu panas daripada suhu sejuk. Selepas tindak balas berlaku, pencetus suhu ini akan menghantar isyarat elektrik ke otak mengenai "rasa" keseluruhan makanan atau minuman yang dimakan.

Jika dibandingkan dengan teh sejuk, pengambilan teh panas akan menghasilkan kepekaan rasa yang lebih tinggi dan isyarat elektrik yang lebih kuat ke otak. Apabila otak menerima isyarat kuat ini, ia menafsirkan teh panas sebagai minuman yang sangat beraroma, enak, dan manis.

Baca juga: Kurangkan Berat Badan Dengan Teh Lemon

Bilakah masa yang tepat untuk minum teh panas atau sejuk?

Walaupun suhu minuman tidak mempengaruhi suhu badan selama-lamanya, minuman panas dan sejuk dapat sementara atau menambah suhu badan. Sebenarnya, laman web tersebut Medic8 cadangkan minum minuman sejuk ketika cuaca panas dan minuman panas ketika cuaca sejuk. Ini untuk mengelakkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan suhu dan cuaca.

Di samping itu, pilihan rasa pada amnya juga akan berubah mengikut suhu persekitaran. Sebagai contoh, kebanyakan orang lebih suka minum minuman suam semasa musim sejuk dan minuman sejuk pada musim panas.

Walaupun pemilihan jenis teh yang anda suka berdasarkan suhu atau cuaca tidak berdasarkan kajian ilmiah tertentu, umumnya minum teh pada cuaca yang tepat akan memberikan rasa kenikmatan yang lebih baik.

Ya, ternyata sama ada teh panas atau sejuk, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri, ya. Nah, jika anda sendiri lebih suka menikmati teh dalam keadaan panas atau sejuk, geng? (TAS / AS)

Baca juga: Kesan Sampingan Mengonsumsi Teh Hijau Terlalu Banyak

Cara Mengatasi Kekeringan -GueSehat.com