Menyebabkan dan Mencegah Pembuangan Air Besar Hitam semasa Kehamilan - GueSehat.com

Ibu mempunyai najis hitam? Mungkin akibat Mum ini menjadi risau. Jangan panik, Ibu. Nampaknya, terdapat banyak penyebab pergerakan usus hitam semasa hamil. Perubahan warna najis boleh berlaku kerana pigmen makanan, makanan tambahan, dan keadaan pencernaan semasa kehamilan.

Secara amnya, penyebab pergerakan usus hitam semasa hamil tidak serius. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui apa yang menyebabkan najis hitam semasa mengandung, jadi anda boleh lebih berwaspada, terutamanya jika najis hitam anda disertai dengan gejala lain.

Jadi, apakah penyebab pergerakan usus hitam semasa mengandung? Lalu, bagaimana menangani pergerakan usus hitam semasa hamil? Baca penjelasan lengkap di bawah, ya, Ibu!

Baca juga: Inilah 5 Khasiat Delima untuk Wanita Hamil

Punca BAB Hitam semasa Kehamilan

Najis hitam semasa kehamilan boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

1. Makanan Tambahan Besi

Wanita hamil memerlukan pengambilan zat besi yang lebih banyak. Oleh itu, doktor sering memberi makanan tambahan zat besi kepada wanita hamil untuk mengelakkan kekurangan nutrisi ini. Nah, warna hitam najis boleh disebabkan oleh pemberian makanan tambahan yang satu ini.

2. Makanan

Sebilangan makanan, termasuk blueberry, boleh menyebabkan najis hitam semasa kehamilan. Makanan lain yang mengandungi pewarna tiruan juga boleh mempengaruhi warna pergerakan usus. Jadi, ibu perlu memperhatikan makanan apa yang dimakan.

3. Perubatan

Dadah selain zat besi juga menyebabkan najis hitam semasa mengandung. Cuba tanya doktor anda jika salah satu ubat yang anda ambil boleh menyebabkan perubahan warna najis anda sehingga anda tidak akan terkejut jika ini berlaku kemudian.

4. Pendarahan

Pendarahan pada sistem pencernaan, terutama di saluran gastrointestinal atas (termasuk kerongkongan, perut, dan duodenum), boleh menjadi penyebab najis hitam semasa kehamilan.

Baca juga: Inilah bukti bahawa bersenam semasa mengandung tidak semestinya rumit

Hati-hati dengan Gejala Lain Bersama BAB Hitam semasa Kehamilan

Bergantung pada penyebabnya, anda mungkin mengalami gejala ini bersama dengan najis hitam:

  • Demam.
  • Sakit dada atau perut.
  • Cirit-birit.
  • Kesukaran bernafas.
  • Mual atau muntah darah.
  • Pening.

Sekiranya anda mengalami najis hitam bersama dengan gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya komplikasi kehamilan.

Cara mencegah najis hitam semasa mengandung

Perubahan pada diet, ubat-ubatan, dan gaya hidup dapat membantu anda menghindari najis hitam semasa kehamilan. Jadi, apa yang perlu dibuat?

  1. Jangan mengambil ubat secara sembarangan tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, ubat tersebut mungkin mempunyai kesan sampingan yang boleh mengubah warna najis.
  2. Jalani gaya hidup sihat dengan tidak merokok dan minum alkohol, untuk mengurangkan risiko kerengsaan pada saluran gastrointestinal atas.
  3. Minum air Ya, ibu. Kadang kala, sembelit boleh disebabkan oleh dehidrasi. Sebabnya, dehidrasi menyebabkan najis mengeras dan warnanya gelap. Oleh itu, pastikan anda minum air secukupnya dan makan makanan yang mengandungi banyak air, seperti timun dan tembikai.
Baca juga: Makanan Larangan untuk Program Mengandung

Jadi, bagaimana dengan penjelasan di atas mengenai penyebab pergerakan usus hitam semasa hamil? Walaupun penyebab najis hitam semasa kehamilan agak umum, untuk memastikan penyebabnya tidak berbahaya, anda harus berjumpa doktor. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui penyebabnya dengan tepat, jadi anda tidak perlu terlalu lama memikirkannya. (AS)

Sumber

Persimpangan Ibu. Adakah Normal Mengalami Najis Hitam (Gelap) Semasa Kehamilan?. November 2019.

Majlis Amerika mengenai Sains dan Kesihatan. Apa Kata Pee Dan Poo Tentang Kesihatan Anda. 2016.