Jangan Bawa Buah atau Bunga untuk Orang Sakit - GueSehat

Biasanya, apa yang anda bawa semasa melawat rakan yang dimasukkan ke hospital? Pasti ramai yang akan menjawab buah atau bunga, bukan? Sebenarnya, anda tidak boleh membawa barang ke hospital, apalagi buah dan bunga. Kedua-dua perkara ini tidak digalakkan dibawa ke hospital, anda tahu, geng! Beberapa hospital bahkan telah melaksanakan polisi untuk melarang bunga dan buah dibawa ke bilik pesakit. Sebab apa?

Baca juga: Inilah sebab mengapa hospital melarang kanak-kanak daripada melawat pesakit

Lebih Baik Bukan Bunga, Ya!

Sama seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, ternyata bunga mempunyai banyak manfaat kesihatan, walaupun tidak perlu dimakan. Dilaporkan dari Boldsky, ternyata hanya melihat bunga berwarna-warni dapat meningkatkan mood. Dengan mood yang baik, kesihatan akan menjadi lebih baik. Namun, ternyata bunga dilarang memasuki hospital. Bunga boleh membawa bakteria yang dapat meningkatkan risiko jangkitan nosokomial, iaitu jangkitan yang berlaku di hospital.

Tidak hanya itu, pesakit dengan gangguan pernafasan juga dapat dipicu oleh bunga dan debunga. Ini mengakibatkan keadaan kesihatannya boleh merosot. Lebih baik jika anda tidak membawa bunga untuk pesakit HIV / AIDS juga!

Tidak Semua Buah Baik untuk Pesakit

Hei, siapa yang berpendapat bahawa buah itu mesti baik untuk orang sakit? Nampaknya, tidak semua buah sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan. Dilaporkan dari Verywell Health, buah boleh berbahaya, terutama bagi pesakit dengan barah. Selain itu, sebilangan pesakit dengan penyakit tertentu juga boleh bertindak balas buruk terhadap buah-buahan tertentu.

  1. Buah belimbing tidak baik untuk orang yang mengalami gangguan buah pinggang

Buah belimbing mengandungi asid oksalik. Dalam badan orang yang sihat, asid ini dapat disaring oleh buah pinggang dan dikeluarkan dari badan. Sementara itu, pada pasien dengan gangguan ginjal, asam oksalat, yang merupakan racun, tidak dapat dikeluarkan, sehingga ada risiko memburukkan lagi gangguan ginjal. Pengambilan buah belimbing yang disyorkan untuk orang yang mengalami gangguan buah pinggang hanya 100 ml setiap hari.

  1. Tidak semua buah baik untuk pesakit kencing manis

Indeks glisemik adalah nombor atau nilai yang menggambarkan seberapa cepat makanan mempengaruhi gula darah. Makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi akan mempengaruhi kadar gula darah dalam badan dengan cepat. Membuat gula darah naik dengan cepat, dan keadaan ini berbahaya bagi diabetes. Apa yang tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes? Buah-buahan seperti tembikai, mangga, sapodilla, nangka, dan durian harus dielakkan.

Baca juga: Diet untuk pesakit kencing manis

  1. Jeruk, limau, atau lemon boleh mempengaruhi asid perut dan menyebabkan GERD.

Sahabat, anda tidak boleh membawa buah jenis ini kepada pesakit yang mengalami gangguan pencernaan, ya. Ia bahkan boleh menjadikan keadaan lebih teruk. Pesakit dengan asid perut biasanya dibenarkan makan pisang, tembikai, atau tembikai.

4. Sebilangan buah tidak boleh dimakan bersama dengan ubat

Terdapat jenis buah yang tidak baik jika diambil bersama dengan ubat. Contohnya nanas atau anggur, yang boleh menghalang penyerapan ubat dalam badan.

Lalu, Apa Yang Harus Anda Bawa?

Makanan, buah, atau bunga yang tepat untuk dibawa ke rumah sakit tidak dapat disamakan. Ini kerana setiap hospital mempunyai peraturan yang berbeza. Oleh itu, lebih baik jika anda melakukan tinjauan terlebih dahulu, apa yang dibenarkan dan tidak dibenarkan diberikan kepada pesakit. Tinjauan boleh dilakukan dengan menghubungi hospital yang berkenaan, atau meminta keluarga pesakit. Sekiranya ini dianggap rumit dan memakan masa, anda boleh memilih barang 'lebih selamat' lain untuk dibawa. Inilah idea:

- Hadiah menghiburkan

Merawat di hospital boleh menjadi sangat membosankan. Nah, hadiah seperti pemain MP3, CD, permainan video, senarai main muzik santai, buku, atau filem, akan sangat berguna bagi pesakit.

- Hadiah Menenangkan

Tidak semua hospital menyediakan kemudahan keselesaan yang diperlukan oleh pesakit. Idea seperti jubah mandi, selimut, tuala, selipar rumah, baju tidur, pakaian, kaus kaki, boleh sangat berguna!

- Hadiah lain

Sebenarnya, hadiah bukan selalu barang, geng. Dengan anda hadir dan menemani pesakit, ia pasti akan membuatnya berasa lebih baik. Beri sokongan dan dorongan agar pesakit dapat melalui masa sakit ini dengan baik. Selain itu, tawarkan juga bantuan lain yang dapat anda berikan, seperti menjaga haiwan kesayangan, meletakkan pakaiannya di dobi, atau berbelanja untuk keperluan pesakit.

Pilih dengan berhati-hati, geng sebelum memutuskan barang yang sesuai untuk dibawa ke hospital. Jangan biarkan apa yang anda bawa sebenarnya menjadikan keadaan pesakit bertambah buruk. Oh ya, selalu biasakan mencuci tangan sebelum mengunjungi orang sakit. Ini supaya anda tidak membawa kuman lain yang boleh menjangkiti pesakit, kerana keadaan tubuhnya yang lemah. Dan, jangan lupa untuk melakukan perkara yang sama apabila anda selesai melawat. (OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found