Cara Membentuk Dagu - Guesehat

Selalunya, kita telah menggilap hampir semua kawasan wajah agar kelihatan cantik atau tampan, dan untuk wajah kelihatan sebanding. Tetapi masih ada yang hilang. Geng Sihat pernah mengalami perkara yang sama? Jangan menyerah. Mungkin kelemahan anda berada di dagu. Dagu anda boleh menjadi terlalu pendek atau terlalu panjang. Inilah cara membentuk dagu yang sesuai.

Demam K-Pop telah membuat banyak artis Indonesia dan orang-orang biasa ingin tampil dengan dagu berbentuk V, alias langsing / kurus seperti artis Korea. Anda boleh mendapatkannya tanpa pembedahan yang anda tahu! Cara melakukannya dengan pengisi. Di tangan kanan pakar, anda boleh membentuk dagu yang cantik sehingga kelihatan ideal.

Dr. Olivia Aldisa, doktor estetika di Jakarta Aesthetic Clinic (JAC), menerangkan bagaimana membentuk dagu yang cantik dan ideal. Lihat penjelasannya!

Baca juga: Tidak Mahukan Kedutan di Wajah Anda? Elakkan Tabiat Ini!

Bagaimana Menilai Bentuk Wajah Yang Berkadar?

Untuk kelihatan menarik, setiap bahagian wajah kita harus mempunyai bahagian yang ideal. "Ringkasnya, mengukur bahagian wajah yang ideal adalah dengan membaginya menjadi tiga bahagian dengan garis mendatar. Maksudnya, yang ketiga adalah dari garis rambut hingga ke jambatan hidung. Yang ketiga adalah dari jambatan hidung ke hujung hidung, dan sepertiga terakhir adalah dari hujung hidung hingga hujung dagu. Semuanya mestilah sama panjang, "jelas dr. Aldisa di klinik JAD, Jumaat (2/8).

Sekarang dengan ukuran sederhana ini, Gang Sihat dapat mengetahui bahagian mana yang kurang ideal atau tidak berkadar. Mungkin masalahnya ada di dagu atau rahang. Dagu terlalu pendek atau terlalu panjang (cameh).

Menurut dr. Aldisa, dagu pendek adalah ciri khas orang Asia. "Bentuk rahang khas Asia pendek dan lebar serta wajah montel. Tidak hairanlah ramai yang datang ke doktor kecantikan mahu wajah kelihatan langsing dan mempunyai dagu berbentuk V, "jelasnya.

Terdapat 8 jenis wajah, contohnya bujur, segi tiga, segi empat sama, bentuk jantung, bulat dan sebagainya. Sejauh ini, ketika melakukan prosedur atau prosedur kosmetik, orang cenderung fokus pada mata, hidung atau bibir. Ramai yang lupa kawasan dagu dan rahang. Sebenarnya, bentuk dagu yang tidak sesuai akan sangat kelihatan dan menjadikan wajah kelihatan tidak seimbang.

Dengan kata lain, garis rahang sangat menentukan penampilan wajah seseorang. "Sebaliknya, rahang dan dagu yang kuat benar-benar dapat menyokong penampilan seseorang dan juga kejayaan," jelas dr. Aldisa.

Baca juga: Kesalahan Prosedur Suntikan Silikon Kerana Wanita Ini Meninggal Dunia!

Cara Membentuk Dagu

Dagu terbentuk sejak lahir dan ada peranan genetik dari kedua ibu bapa. Tetapi dengan usia terdapat keadaan yang menyebabkan perubahan bentuk dagu, seperti pengumpulan lemak, kecederaan, atau kehilangan tulang sehingga dagu menjadi pendek.

"Pencegahan dagu pendek pada usia tua boleh dilakukan dengan pengisi. Pengisi adalah cara yang selamat untuk membentuk dagu, dan sesuai untuk membetulkan bentuk dagu kecil, atau tidak memerlukan pembedahan seperti pada kelainan dagu yang teruk, "sambung Dr. Aldisa.

Pengisi atau pengisi di bidang perubatan estetik moden menggunakan asid hyaluronik yang juga dihasilkan secara semula jadi di dalam badan kita. Asid hyaluronik adalah salah satu blok bangunan kolagen. Fungsi pengisi adalah untuk mengisi kekosongan di wajah kita. Dengan bertambahnya usia, kolagen di kulit akan hilang dan meninggalkan tempat kosong. Kesan yang paling jelas adalah kulit yang kendur dan berkedut.

Baca juga: Bercadang untuk melakukan pengisi bibir? Perhatikan perkara berikut terlebih dahulu!

Pengisi boleh digunakan untuk membentuk dagu, dengan mengisi tempat kosong untuk membentuk dagu yang diinginkan. "Filler berbeza dengan silikon. Ini dalam bentuk gel, dan sifatnya tidak kekal. Tujuannya hanya untuk mengisi dan membentuk (pengisiandan kontur). Hasilnya dapat dilihat dengan segera, "jelas Dr Deviana Darmawan dari JAC kali ini.

Kerana tidak kekal, kesan pengisi hanya bertahan sekitar 4-6 bulan. Selepas itu biasanya diperlukan cantikkan untuk memperbaiki keadaan. Menurut dr. Deviana, pengisi boleh dilakukan pada bila-bila masa pada orang dewasa, terutama setelah pertumbuhan tulang yang stabil. Jumlah pengisi yang disuntik bergantung kepada keadaan, jenis kulit, struktur tulang dan sebagainya.

Tetapi dr. Deviana menekankan bahawa prinsip dan kaedah membentuk dagu yang ideal bukan untuk menghilangkan watak wajah yang asli. "Jangan keterlaluan kerana nanti akan mengakibatkan dagu penyihir (dagu penyihir)," dia telah menerangkan.

Baca juga: Pilihan Pembersih Muka yang sesuai dengan jenis kulit anda

Penjagaan Selepas Menggunakan Pengisi

Selepas pengisi dagu selesai, tidak ada rawatan khas. Ini adalah mitos bahawa pengguna pengisi tidak boleh mandi air panas selama-lamanya.

"Dalam dua minggu pertama sebaiknya jangan melakukan sauna, menyental, atau mengelupas bahan kimia pada wajah. Tetapi setelah dua minggu dagu telah terbentuk dan pesakit dapat melakukan rawatan muka seperti biasa, tidak ada batasan khas, "jelas Dr. Aldisa.

Rawatan pengisi dagu dan rahang adalah pelaburan untuk mengelakkan pemakaian dagu dan rahang yang dipendek dengan usia, jika ditunjukkan. Petunjuk yang dimaksudkan ialah jika dagu terlalu pendek.

Oleh itu, penting bagi anda yang ingin mengetahui cara membentuk dagu yang cantik dengan datang ke klinik yang betul. Tindakan pengisi yang betul akan menghasilkan keseluruhan penampilan wajah yang semula jadi dan tahan lama.

Baca juga: Ramai wanita sanggup menjalani pembedahan plastik untuk kelihatan seperti Meghan Markle!

Sumber:

Pembentangan dr. Olivia Aldisa dan dr. Deviana Darmawan "Membentuk Dagu Seperti Supermodel", JAC Clinic Jakarta


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found