Adakah selamat memakan makanan pedas semasa hamil | Saya sihat

Sebagai orang Indonesia, tentu kita sangat biasa dengan makanan pedas atau yang mengandungi cili. Ya, makan makanan pedas memang mempunyai sensasi tersendiri sambil membuat kita lebih lapar untuk memakannya. Jadi, bagaimana jika anda hamil? Bolehkah saya makan makanan pedas? Ayuh, ketahui lebih lanjut melalui penerangan berikut!

Adakah selamat memakan makanan pedas semasa mengandung?

Ya, makanan pedas selamat untuk dimakan semasa kehamilan kerana dapat membantu memperkenalkan sensasi rasa baru kepada bayi dalam kandungan. Anda hanya perlu ingat, anda boleh memakannya dalam jumlah yang mencukupi agar tidak memberi kesan buruk.

Penggunaan Makanan Pedas di Setiap Trimester

1. Makan makanan pedas pada trimester pertama

Risiko keguguran awal yang tinggi menjadikan wanita hamil sering risau makan makanan pedas pada trimester pertama. Namun, berita baiknya adalah bahawa kebanyakan kes keguguran pada trimester ini disebabkan oleh kelainan kromosom pada janin. Jadi selagi anda tidak makan terlalu banyak makanan pedas, seharusnya tidak ada masalah.

2. Makan makanan pedas pada trimester kedua dan ketiga

Semasa trimester kedua dan ketiga, makanan pedas lebih berisiko menyebabkan pedih ulu hati dan refluks asid. Ini akan membuat anda merasa tidak selesa, terutamanya jika anda sering mengalami sakit perut.

Selain itu, masalah ini biasa berlaku pada trimester ketiga kerana janin yang tumbuh menyebabkan asid perut kembali ke kerongkongan. Dan, pengambilan makanan pedas boleh memburukkan lagi keadaan ini.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Makan Telur Puyuh?

Kesan Sampingan Penggunaan Makanan Pedas Semasa Kehamilan

Walaupun makan makanan pedas semasa kehamilan boleh dikatakan selamat, penggunaan dalam jumlah banyak masih boleh menyebabkan kesan sampingan yang mengganggu bagi Ibu. Beberapa kesan sampingan ini termasuk:

1. Mual pada waktu pagi

Sakit pagi sangat biasa pada awal kehamilan. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa mual, muntah, dan sakit perut kerana perubahan tahap hormon. Rasa tertentu boleh mencetuskan keadaan ini, dan makan makanan pedas dapat membuat keadaan ini bertambah buruk.

2. Sakit perut

Semasa mengandung, anda mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami sejumlah gangguan pencernaan. Makan makanan pedas semasa hamil boleh memburukkan lagi pedih ulu hati dan refluks asid, terutama pada bulan-bulan terakhir kehamilan.

Selain menyebabkan pedih ulu hati dan mulas, jika dikonsumsi secara berlebihan, cabai akan mengurangkan jumlah fibrin dalam darah, sehingga dapat mengurangi kecenderungan darah untuk membeku. Akibatnya, keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan semasa bersalin.

Petua Selamat Makan Makanan Pedas untuk Ibu Hamil

Untuk memastikan bahawa pengambilan makanan pedas tidak mempengaruhi kehamilan anda, berikut adalah beberapa petua selamat yang boleh anda gunakan semasa makan makanan pedas semasa hamil.

  • Sekiranya anda baru mencuba sejenis rempah dengan rasa pedas yang belum pernah anda rasakan sebelumnya, cubalah dalam jumlah kecil.
  • Beli rempah dan cili segar, kemudian kisar sendiri di rumah untuk memastikan kebersihan.
  • Sekiranya anda ingin membeli produk dengan rasa pedas di pasaran, pastikan untuk selalu memeriksa pembungkusan dan tarikh luput.

Makanan pedas memang mempunyai keunikan tersendiri bagi peminatnya. Namun, ibu pasti harus berhati-hati ketika memakannya ketika hamil. Gunakannya secara sederhana. Ini kerana pengambilan makanan pedas yang berlebihan semasa mengandung boleh menyebabkan sejumlah kesan sampingan bagi keadaan kehamilan anda. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Adakah Makanan Pedas Selamat Semasa Kehamilan?"

Tangisan Pertama Ibu Bapa. "Makan Makanan Pedas Semasa Kehamilan"