3 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penghidratan Badan

Penghidratan atau memenuhi keperluan cecair badan adalah perkara penting yang mesti anda perhatikan. Kekurangan cecair akan menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian dan bekerja. Anda bahkan boleh mengalami beberapa masalah kesihatan seperti sakit kepala dan keletihan yang berlebihan. Tetapi sayangnya, penghidratan tidak semudah memenuhi keperluan 8 gelas air setiap hari. Terdapat banyak faktor lain yang boleh mempengaruhi seberapa banyak cecair yang diperlukan oleh badan anda. Termasuk jenis makanan dan aktiviti yang anda lakukan. Oleh itu, berikut adalah beberapa perkara umum yang harus anda ketahui mengenai fakta penghidratan dalam badan!

1. Kekurangan Cecair Badan Bukan Hanya Dapat Dilihat Dari Warna Urin

"Sekiranya air kencing anda berwarna putih atau jernih, itu bermakna badan anda mendapat cukup hidrasi. Tetapi jika air kencing anda berwarna kuning kecoklatan, anda mungkin mengalami dehidrasi dan perlu minum lebih banyak air. "

Malangnya, pernyataan di atas tidak selalu betul. Warna air kencing anda tidak semestinya mencerminkan keadaan penghidratan yang badan anda alami. Kenapa? Seperti yang dibincangkan di atas, faktor luaran lain seperti makanan, minuman, dan pengambilan vitamin dan mineral juga dapat mengubah warna air kencing menjadi lebih pekat. Mungkin anda minum lebih dari 8 gelas sehari dan masih mendapati warna air kencing anda menjadi lebih gelap kerana sebenarnya anda juga minum kopi. Lalu, bagaimana anda mengukur keperluan cecair di dalam badan? Ringkasnya, hitung berapa kali anda pergi ke tandas. Rata-rata, jika anda minum banyak maka anda boleh membuang air kecil sekurang-kurangnya sekali dalam satu jam. Anda juga perlu memperhatikan sama ada jumlah air kencing yang dikeluarkan adalah besar atau hanya beberapa tetes. Lebih banyak lagi, anda boleh memuat turun pengesan penghidratan yang boleh memberi anda tanda amaran sekiranya anda lupa minum air setiap 20 minit sekurang-kurangnya. mengikut Institut PerubatanWanita memerlukan 11 gelas air dalam satu hari untuk mengelakkan dehidrasi, termasuk memakan air dari makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Jadi bukan hanya air mineral, anda juga boleh mendapatkan cecair tambahan dari kopi, teh atau yogurt kamu tahu!

2. Sekiranya anda sering tidak merasa dahaga, cubalah minum isotonik

Berhubung dengan titik nombor satu di atas, anda yang tidak suka air atau tidak terlalu haus boleh mencuba alternatif lain seperti minum minuman isotonik atau air minuman. minuman sukan. Minuman jenis ini mempunyai rasa yang lebih berbeza daripada air mineral biasa. Sudah tentu, anda dinasihatkan untuk memilih minuman sukan rendah gula, ya! Minuman sukan Ia juga mengandungi lebih banyak natrium yang dapat membuat anda merasa haus dengan lebih cepat. Begitu baik kerana boleh membuatkan anda sentiasa mencari minuman. Walaupun pada pandangan pertama kelihatan tidak sihat kerana warna airnya tidak putih dan rasanya tidak seperti air mineral, minuman sukan sebenarnya masih dapat memenuhi keperluan cecair badan. Bukan idea buruk untuk menikmati hari dengan gelas minuman sukan, tidak

3. Sukan atau Kerja Berat Memerlukan Penggunaan Air Lebih Banyak

Semasa anda pergi ke Gim atau melakukan banyak kerja di luar rumah, sudah tentu keperluan cecair anda akan meningkat. Ini tentunya berbeza dengan mereka yang tinggal di dalam rumah dan tidak banyak bergerak. Walau bagaimanapun, jumlah air yang diperlukan setiap orang akan berubah secara berterusan, mengikut berapa lama anda aktif atau jenis senaman yang anda lakukan. Keadaan tempat (dalaman atau tidak) juga boleh menjadi faktor tambahan yang mempengaruhi jumlah air yang mesti dipenuhi. Oleh itu, membawa botol air semasa anda dalam perjalanan boleh menjadi langkah yang tepat untuk mengurangkan risiko dehidrasi. Cari reka bentuk yang menarik dan botol air yang mempunyai fungsi yang sesuai dengan keperluan anda. Dengan begitu, anda tidak perlu malas menghabiskan wang hanya untuk membeli sebotol minuman bungkus. Baiklah, sekarang anda tahu lebih banyak lagi kan? Jangan lupa untuk berkongsi maklumat penting ini dengan rakan dan keluarga di rumah! kekal sihat! Baca Juga Artikel Lain;

  • Kebaikan Minuman Probiotik untuk Kesihatan
  • 5 Fakta Yang Perlu Diketahui Mengenai Air Minum