Cara Mengetahui Kesuburan Melalui Mukus Faraj | Saya sihat

Pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi harus mengetahui perkara ini. Untuk mengetahui masa subur, salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah dengan memeriksa tahap lendir di faraj, anda tahu!

Lendir faraj adalah cecair pekat yang keluar dari rahim melalui faraj. Untuk memeriksa tahap, ambil sedikit menggunakan jari anda. Pastikan tangan anda bersih untuk mengelakkan kemasukan kuman ke dalam faraj anda, Ibu. Cara lain yang boleh dilakukan adalah menggunakan kertas tandas atau jejak lendir dari seluar dalam.

Keadaan Lendir Faraj untuk Memeriksa Tahap Kesuburan

Semasa haid, tahap, warna, dan tekstur lendir vagina akan berubah. Ini berlaku kerana turun naik hormon. Keadaan lendir yang konsisten setiap bulan boleh menjadi tanda keadaan kesuburan wanita. Inilah penjelasannya!

  • Warna seperti putih telur

Sekiranya lendir berwarna putih telur, wanita itu dalam keadaan subur. Selepas haid, lendir akan menjadi lebih licin dan basah. Tekstur yang halus membolehkan sel sperma berenang lancar ke rahim. Meski begitu elastik, lendir serviks dapat diregangkan antara 5 hingga 7.5 cm tanpa pecah atau terkoyak di tengahnya.

  • Jelas dan fleksibel

Pada masa ovulasi, serviks akan lebih basah dan teksturnya cenderung cair. Pada masa seperti ini, wanita cenderung merasakan keinginan untuk membuang air kecil lebih kerap. Sebenarnya, terasa seperti kencing seluar, walaupun tidak. Ini juga menjadi alasan wanita lebih kerap menukar pakaian dalam. Pada masa ini, wanita berada dalam keadaan sangat subur. Sel sperma dapat berenang dengan lancar ke rahim.

  • Berwarna seperti krim

Sekiranya lendir faraj berwarna seperti ini dan cenderung tidak licin lagi, wanita itu tidak dalam masa subur. Tekstur krim yang cenderung tebal dan sedikit kaku menyukarkan sel sperma untuk berenang ke telur. Juga perlu dipertimbangkan penyebab perubahan warna. Lendir faraj yang normal biasanya tidak berwarna. Sekiranya terdapat perubahan warna dan gatal, segera berjumpa doktor.

  • Melekit

Sebelum haid, lendir serviks biasanya lebih melekit dan tebal. Ini adalah keadaan ketika wanita tidak dalam masa subur. Teksturnya yang sangat tebal menyukarkan sel sperma berenang menuju ke rahim.

Kepentingan Merakam Kitaran Menstruasi

Menjejaki kitaran haid anda bukan sekadar peringatan untuk membeli pembalut. Sekiranya corak kitaran adalah biasa, mengetahui tempoh subur melalui lendir vagina jauh lebih mudah daripada sekadar meneka.

Beberapa Petunjuk Lain Mengenai Masa Subur Wanita

Memeriksa tahap lendir di dalam vagina sememangnya dapat membantu menentukan tempoh subur wanita. Di samping itu, terdapat beberapa petunjuk lain yang dapat membantu anda dan pasangan anda, seperti:

  • Rangsangan seksual meningkat

Sekiranya anda benar-benar mahukan pasangan di ranjang selama beberapa malam, kemungkinan wanita berada dalam masa suburnya.

  • Rahim terasa lebih terbuka dan lembut

Semasa hubungan seksual, vagina cenderung mengeluarkan lendir pelincir yang lebih banyak.

  • Sakit payudara

Walaupun mungkin disebabkan oleh perkara lain, sakit payudara setelah kitaran haid selesai menunjukkan tempoh subur.

  • Sakit perut bawah

Dalam kalangan perubatan, sensasi ini yang berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam disebut mittelschmerz. Kesakitan ini boleh menyerang bahagian bawah perut di sebelah kanan atau kiri. Selain itu, rasa mual disertai dengan keputihan.

  • Deria bau telah menjadi lebih sensitif daripada biasa

Apabila hidung lebih mudah mengesan bau yang kuat, ini bermakna anda berada dalam tempoh subur.

Dengan memeriksa tahap lendir vagina, Ibu dapat mengetahui masa subur dan masa yang tepat untuk mencuba anak dengan pasangan! (AS)

Rujukan

Tribun News: Ayo, periksa masa subur anda melalui tekstur lendir serviks

Kompas: Kenali 7 Tanda Masa Subur