Ubat Hipertensi Valsartan yang Ditarik BPOM - GueSehat.com

Baru-baru ini, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) meminta dua syarikat farmaseutikal untuk menghentikan pengeluaran dan pengedaran ubat hipertensi yang mengandungi valsartan. Namun, hanya valsartan yang dihasilkan oleh Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Linhai, China, yang ditarik dari edaran.

Produk Valsartan yang tidak menggunakan bahan mentah dari pengeluar tersebut dikatakan masih boleh dimakan. Oleh itu, pesakit hipertensi yang selalu menggunakan produk valsartan dengan bahan mentah yang ditarik dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau ahli farmasi di pusat rawatan kesihatan atau farmasi untuk menggantikan ubat hipertensi mereka.

Baca juga: Masih Muda, Adakah Anda Mengalami Hipertensi?

Mengapa produk valsartan tertentu ditarik?

Produk-produk yang mengandungi valsartan pada mulanya dipanggil semula di Kesatuan Eropah kerana mengandungi Nitrosodimethylamine (NDMA). Bahan-bahan ini dikatakan penyebab barah atau karsinogenik. Setelah menarik balik valsartan buatan Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, kini EMA (European Medicines Agency) dan BPOM RI sedang melakukan kajian lanjutan mengenai bahan mentah ini. Dalam pernyataan rasminya, BPOM RI menyatakan bahawa industri bersedia menarik semua ubat yang dimaksudkan secara sukarela atau sukarela penarikan semula secara sukarela.

Apakah jenama ubat yang mengandungi valsartan yang diingat?

Produk valsartan yang ditarik secara sukarela oleh pengilang, seperti yang disenaraikan dalam lampiran penjelasan BPOM, adalah Tablet Varten 80 mg dan 160 mg buatan PT Actavis Indonesia dan kapsul bersalut Valesco Selaput 40 mg, 80 mg, dan 160 mg buatan PT Dipa Pharmalab Intersains .

Baca juga: Lawan Hipertensi dengan Mengambil Ubat dan Mengubah Gaya Hidup

Apa itu valsartan?

Valsartan adalah ubat antihipertensi dari kelas penyekat reseptor angiotensin II (ARB). Dalam kumpulan yang sama, terdapat beberapa nama lain selain valsartan, misalnya candesartan, losartan, dan olmesartan. Cara ubat hipertensi berfungsi dari kumpulan ARB adalah melebarkan saluran darah, sehingga tekanan darah menurun.

Valsartan boleh diberikan sebagai ubat tunggal atau bersama dengan ubat hipertensi lain. Selain tekanan darah tinggi, valsartan dan ubat ARB lain juga diberikan untuk merawat kegagalan jantung, kegagalan jantung, atau memperbaiki fungsi jantung setelah serangan jantung.

Bagaimana memilih ubat selamat yang diperbuat daripada valsartan?

Seperti yang dinyatakan oleh BPOM, sejauh ini hanya dua produk valsartan dari PT Actavis (Varten) dan PT Dipa Pharmalab Intersains (Valesco) telah dilarang oleh BPOM, kerana mereka dinyatakan mengandung Nitrosodimethylamine (NDMA). Sementara itu, valsartan dari pengeluar farmasi lain dinyatakan selamat.

Untuk memastikan keselamatan ubat, jika keluarga anda menghidap darah tinggi, anda harus memilih ubat dari syarikat farmaseutikal yang mempunyai reputasi yang baik, sehingga anda dapat memastikan bahawa pembuatan ubat tersebut telah mengikuti Amalan Pembuatan yang Baik (GMP). Pesakit hipertensi harus berjumpa doktor mengenai pilihan ubat yang terbaik, memandangkan terdapat banyak pilihan ubat hipertensi dengan cara kerja yang berbeza.

Walaupun valsartan sudah tersedia dalam bentuk generik, kualitinya tidak kalah dengan ubat yang asli. Ini kerana ubat generik dengan logo telah melalui ujian kesetaraan dan ketersediaan bio. Oleh itu, jangan takut menggunakan ubat hipertensi generik, geng! Selain lebih murah, ubat hipertensi generik adalah berpatutan, sehingga menjimatkan. Sebabnya, ubat ini mesti diminum setiap hari.

Baca juga: Kenali dan Cegah Komplikasi Hipertensi

Jangan lupa mengubah gaya hidup anda

Ubat hipertensi mesti diambil secara berkala setiap hari, agar tekanan darah dapat dikendalikan dalam jarak normal. Selain minum ubat secara teratur, orang yang menderita hipertensi harus mengubah gaya hidup mereka, termasuk diet yang sihat, senaman teratur, tidak merokok, dan cukup tidur. Diet yang mengurangkan pengambilan garam juga sangat digalakkan. Sekiranya semuanya dilakukan dengan disiplin, orang yang menderita hipertensi dapat mengelakkan komplikasi berbahaya jangka panjang, seperti penyakit jantung, strok, kerosakan ginjal yang dapat menyebabkan hemodialisis, dan juga kebutaan. (AY / USA)