Lakukan ini apabila terdapat benjolan di payudara -Guesehat.com

Sekiranya anda mula merasa sakit pada satu bahagian payudara anda dan setelah beberapa ketika anda mula merasakan benjolan kecil di payudara anda, mungkin anda hanya merasakan bahawa benjolan kecil itu adalah pendahulu jerawat.

Bagaimanapun, benjolan itu merupakan faktor risiko barah payudara. Tetapi anda tidak perlu panik, pergi ke doktor untuk bertanya apa yang berlaku pada payudara anda. Kadang kala, benjolan tidak bermaksud barah payudara tetapi tumor jinak. Terdapat juga perkara lain yang boleh membuat payudara mengalami ketulan, seperti sebelum haid pada wanita muda dan akan hilang sendiri bersamaan dengan selesainya haid. Yayasan Kanser Payudara Susan G. Komen.

Betapa kecilnya benjolan itu, anda harus segera berjumpa doktor. Kerana tidak semestinya anda mempunyai tumor jinak, mungkin benjolan itu adalah sel payudara pra-barah yang dapat menyebar ke kawasan sekitarnya.

Payudara wanita biasanya terasa lebat, dan tisu di dalam payudara mempunyai tekstur yang bergelombang. Benjolan di payudara yang terasa lebih keras atau berbeza dari payudara yang lain sehingga anda merasakan perubahan yang ketara antara satu payudara dengan yang lain maka benjolan ini boleh menjadi tanda barah payudara atau tumor jinak seperti sista. Walaupun belum disahkan, ia mesti diperiksa sama ada tumornya ganas atau tidak

Baca Juga: Mari Kenali Tanda-Tanda Kanser Payudara!

Salah satu cara untuk menentukan sama ada benjolan ganas atau tidak adalah dengan biopsi. Langkah ini juga menentukan terapi seterusnya yang diperlukan oleh pesakit. Apabila anda mendengar mengenai biopsi, anda pasti berfikir bahawa operasi besar akan dilakukan, bukan? Alfiah Amiruddin, seorang perunding pakar bedah payudara dari Mitra Keluarga Kemayoran Hospital, mengatakan bahawa biopsi boleh dilakukan dengan menggunakan kaedah ini mammotome jarum terasiaitu biopsi tertutup.

Di samping itu, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan sebelum berjumpa doktor. Anda perlu mengetahui bahagian kanan payudara anda dan perubahan kecil yang berlaku pada payudara anda. Sebaik sahaja anda memasuki usia remaja, anda perlu memahami payudara anda bermula dari bentuk, ukuran dan penampilan di cermin dan bagaimana perasaan payudara anda sendiri. Dan ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat ketulan di payudara anda.

  1. Urut payudara

Sekiranya anda mempunyai masa lapang sebelum tidur atau mandi, anda boleh mengangkat sebelah tangan ke atas dan mengurut perlahan bahagian payudara secara bergantian. Tekan perlahan-lahan dengan jari anda dari atas ke bawah payudara, payudara kanan ke kiri mengikuti aliran darah. Urut payudara dari ketiak ke puting semasa berjalan. Lakukan setiap hari sekurang-kurangnya sekali sehingga anda dapat merasakan perbezaan payudara anda. Lebih baik jika anda kerap mengurut sebelum dan selepas haid untuk melihat perbezaannya

Baca juga: Payudara yang padat berisiko terkena barah

  1. Periksa kalendar haid

Ketika wanita hendak mengalami haid, perubahan hormon berlaku yang menyebabkan peningkatan selera makan, kenaikan atau penurunan berat badan dan rasa sakit pada organ tubuh seperti payudara dan perut. Sekiranya tarikh pada kalendar anda memasuki tempoh anda dan payudara anda terasa sakit atau anda mengalami benjolan, ini bermakna hormon dalam badan anda sedang berkembang dan akan dilepaskan semasa haid. Tetapi jika ternyata ini bukan waktunya anda untuk haid, cubalah berjumpa doktor untuk dapat membantu keadaan anda secepat mungkin dan bukannya perlu menunggu lama untuk membuat janji temu dengan doktor kehamilan.

  1. Rujuk doktor

Benjolan di payudara yang anda alami tidak diketahui berpotensi untuk barah payudara atau tumor jinak. Sekiranya anda membiarkannya terlalu lama, ia boleh membahayakan badan anda. Sebarang benjolan yang terdapat di payudara anda harus berjumpa doktor dengan segera. Sekiranya barah payudara dapat dikesan lebih awal, penyembuhannya akan lebih cepat.

Baca Juga: Kawat Bra Boleh Mencetuskan Kanser Payudara?

Mulailah memperhatikan keadaan badan anda terutamanya payudara dengan menjaga diet dan bersenam. Kanser payudara boleh bermula sebagai benjolan kecil dan mungkin mengambil masa beberapa tahun untuk memulakan metastasis dan anda mula merasa sakit dan mengalami simptom barah. Semakin cepat barah dikesan, semakin cepat ia dapat dirawat sebelum terlambat. Beritahu keadaan yang berlaku di payudara anda kepada doktor dan bagaimana perasaan anda sehingga mereka dapat membantu proses pemeriksaan.