Pekerjaan mengikut keperibadian - Guesehat

Ramai orang kehilangan pekerjaan kerana wabak Covid-19. Ada yang melihat bencana ini sebagai peluang baru, misalnya menukar pekerjaan. Selama ini, pekerjaan yang dilakukan mungkin tidak seperti yang diharapkan.

Sekiranya Geng Sihat adalah salah satu daripada sekian banyak orang yang ingin menukar pekerjaan, bijak mencari peluang. Jangan buat kesilapan yang sama. Sebagai panduan, anda dapat melihat keperibadian anda dan kemudian memutuskan pekerjaan yang sesuai.

Baca juga: Cara Mengurangkan Beban Psikologi Kerana Pemecatan

Keperibadian dan Hubungan Kerjaya

Oleh kerana anda memutuskan untuk mengambil jurusan tertentu semasa di kuliah, sudah tentu sudah ada bayangan pekerjaan masa depan anda. Tetapi kadang-kadang kenyataan tidak sesuai dengan jangkaan. Setelah anda lebih berpengalaman, anda boleh membuat keputusan dengan lebih matang, jenis pekerjaan yang anda suka.

Kajian 2016 yang meneliti 12 kajian yang melibatkan 13,389 pelajar mendapati bahawa pelajar yang mempunyai keperibadian tertentu mempunyai kecenderungan untuk jurusan mata pelajaran tertentu.

Ahli psikologi Anna Vedel dari Universiti Aarhus di Denmark melaporkan penemuannya, bahawa terdapat lima kumpulan keperibadian utama, yang dapat dijadikan panduan untuk memilih jenis pekerjaan.

"Dengan mengambil kira beberapa ciri keperibadian umum pelajar, guru dan mentor akan lebih siap dan dilengkapi untuk mengarahkan kerjaya masa depan pelajar mereka," tulis Vedel.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menentukan kerjaya, cubalah mengikuti lima ujian keperibadian asas dan lihat skor anda. Biarkan ciri kuat anda membantu anda menentukan kerjaya yang betul.

Baca juga: Pekerjaan yang Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Memilih Pekerjaan Mengikut Keperibadian

Lima jenis keperibadian ini boleh menjadi panduan untuk membantu anda menentukan kerjaya yang betul.

1. Ekstroversi: ahli politik, pemasaran, firma undang-undang

Ekstrovert cenderung bersemangat, bercakap, sangat ekspresif secara emosional, dan mereka cenderung mendapat banyak tenaga ketika mereka berada di keramaian. Anda tidak sesuai untuk menjadi penyelidik, bekerja di makmal, atau perpustakaan. Cuba ubah pekerjaan anda dengan menjadi ahli politik, pemasaran atau bekerja di firma guaman, misalnya menjadi penolong peguam.

2. Kesetiaan: pekerja sosial, jururawat, pekerja hotel

Ini adalah jenis keperibadian yang boleh dipercayai, murah hati, baik hati, dan suka menolong. Dengan mempertimbangkan sifat-sifat ini, jika anda merasa tergolong dalam jenis ini, lebih baik memilih jalan kerjaya yang akan membolehkan anda menunjukkan sifat peduli kepada orang lain.

3. Keterbukaan: seni, psikologi, pejuang gender, ahli bahasa

Jenis keperibadian ini mempunyai banyak imaginasi, kreativiti, dan pandangan baru. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, kemungkinan anda akan berminat dengan pekerjaan yang berkaitan dengan seni. Terdapat banyak pilihan kerjaya lain. Contohnya, mulailah belajar bahasa asing baru, belajar psikologi, atau fokus pada kajian gender. Selepas itu, pilih kerjaya baru anda!

4. Kesungguhan: kewangan, bangunan, wartawan, aeronautik

Sebilangan orang percaya bahawa bergantung pada hati nurani ini adalah sifat terbaik untuk dimiliki. Orang yang mempunyai keperibadian ini umumnya berdisiplin, berhati-hati, teliti, berhati-hati, dan mempunyai motivasi untuk mencapainya. Sifat ini dapat berkembang jika anda memilih kerjaya yang berkaitan dengan kewangan (perakaunan), reka bentuk bangunan, atau kewartawanan.

5. Neurotisme: teater, sejarah, falsafah

Jenis keperibadian yang mempunyai emosi yang tidak stabil. Anda mungkin mengalami perubahan mood dengan cepat. Anda juga cenderung mudah cemas dan marah. Cuba salurkan tenaga anda dengan menyertai teater, atau seni persembahan.

Baca juga: Tidak Extrovert atau Introvert? Mungkin anda seorang Ambivert!

Rujukan

yourtango.com. Apa kerjaya yang harus anda lakukan berdasarkan lima ciri keperibadian.