Manfaat Humidifier untuk Kesihatan | saya sihat

Pelembap adalah alat yang meningkatkan tahap kelembapan di udara dengan melepaskan wap air. Tahap kelembapan semula jadi di udara berbeza-beza dan kelembapan yang lebih tinggi mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari menjaga kulit yang sihat hingga mengurangkan gejala asma dan alergi.

Gunakan pelembap boleh menjadi cara yang baik untuk meningkatkan kelembapan di dalam bilik, terutamanya ketika udara kering.

Baca juga: Pencemaran Udara Dalaman, Inilah Cara Mengatasinya!

Manfaat Humidifier untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan dari pelembap.

1. Mencegah penyebaran penyakit

Pelembap dapat membantu mengelakkan anda daripada sakit dengan menambahkan kelembapan ke udara. Khususnya, kajian mendapati bahawa pelembap dapat membantu melindungi daripada selesema.

Satu kajian yang dilaporkan dalam jurnal PLoS Satu mendapati bahawa jika tahap kelembapan dalam ruangan kurang dari 23 persen, kemungkinan influenza menjangkiti orang lain melalui titisan pernafasan adalah antara 70 dan 77 persen. Sementara itu, jika kelembapan di dalam bilik berada di atas 43 peratus, tahap infektivitas jauh lebih rendah, iaitu antara 14 dan 22 persen. Ini kerana virus influenza dapat bertahan lebih baik dalam keadaan kering.

2. Mengurangkan berdengkur

Meningkatkan kelembapan di udara juga dapat mengurangkan berdengkur. Apabila udara kering, saluran udara seseorang cenderung dilincirkan dengan tidak mencukupi, yang boleh membuat berdengkur menjadi lebih teruk.

Tambahkan kelembapan ke udara dengan pelembap pada waktu malam dapat membantu melegakan berdengkur. Risiko berdengkur adalah paling tinggi bagi individu yang berlebihan berat badan, mengalami masalah hidung, dan minum alkohol.

Baca juga: Bolehkah Mendengkur Memudaratkan Kesihatan Anda?

3. Mencegah kulit kering

Udara kering dapat menarik kelembapan dari kulit, menjadikannya kering, gatal, dan jengkel. berita baik, pelembap dapat mengatasi kesan ini dengan meningkatkan kelembapan di udara untuk membantu mengelakkan ketidakselesaan dan menjaga kelembapan kulit.

Satu kajian dalam jurnal Ergonomi Gunaan yang dijalankan di hospital Jepun mendapati bahawa menggunakan pelembap pada musim sejuk dapat meningkatkan kelembapan dari 32.8 hingga 43.9 peratus. Kesannya, gejala kulit kering dan gatal di kalangan kakitangan dapat dikurangkan.

4. Melegakan simptom asma dan alergi

Pelembap dapat membantu mengatasi gejala alergi dan asma dengan menenangkan tisu di hidung dan tekak, menurut halaman Orang dalam. Sebaliknya, pelembap dapat membantu melegakan simptom, seperti tekak kering dan gatal, hidung berair, batuk, mimisan, dan kesesakan sinus.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa kelembapan terlalu banyak dapat menyebarkan tungau debu dan acuan. Oleh itu, pelembap mesti dibersihkan secara berkala dan tahap kelembapan bilik tidak boleh melebihi 50 peratus.

5. Mengurangkan gejala kesesakan hidung

Pelembap Ia juga dapat melonggarkan kesesakan hidung dengan melembapkan saluran hidung. Semasa anda sakit, sel-sel yang melapisi saluran udara anda menghasilkan lebih banyak lendir. Semasa lendir ini mengering, ia boleh melekit yang membuat anda batuk atau mengalami kesukaran bernafas.

Pelembap kerap ditambahkan ke mesin rawatan tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) digunakan pada pesakit sleep apnea. Ini kerana CPAP meniup udara kering ke hidung, yang dapat meningkatkan kesesakan. Satu kajian kecil dilaporkan di Jurnal Perubatan Dalaman mendapati bahawa menggunakan pelembapan panas pada pesakit apnea tidur yang menerima rawatan CPAP membantu mengurangkan gejala kesesakan hidung.

Setelah mengetahui maklumat ini, anda mungkin merasa seperti mempunyai pelembap. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan, anda mesti menjaga kebersihan pelembap dan pantau tahap kelembapan untuk manfaat kesihatan ini.

Baca juga: Covid-19 Penyakit Bawa Udara Terbukti, Lindungi Mulut dan Hidung Kita!

Rujukan:

Jurnal.plos.org. Kelembapan Tinggi menyebabkan Kehilangan Virus Influenza Berjangkit dari Batuk Simulasi

Medicalnewstoday.com. Jenis pelembap.

orang dalam.com. Manfaat pelembap.

Sciencedirect.com. Kesan penyediaan pelembap pada keadaan terma dan tindak balas subjektif pesakit dan kakitangan di hospital semasa musim sejuk

Onlinelibrary.wiley.com. Penggunaan pelembapan secara rutin dengan tekanan saluran udara positif berterusan hidung