Punca Payudara Gatal Semasa Kehamilan - GueSehat

Semasa kehamilan, badan kita mengalami perubahan, mulai dari mual dan muntah, keinginan, perubahan mood, kenaikan berat badan dengan ketara, hingga perut atau payudara yang sering merasa gatal. Jadi, apa yang sebenarnya menyebabkan payudara gatal semasa mengandung? Adakah ia memerlukan pengendalian khas?

Punca Payudara Gatal Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, anda akan mengalami beberapa perubahan, termasuk payudara. Apakah penyebab payudara gatal semasa mengandung?

  • Perubahan hormon. Hormon yang berfluktuasi, terutama ketika kadar estrogen meningkat, adalah sebab yang menyebabkan perubahan pada tisu payudara. Ini menjadikan kulit payudara sensitif dan mudah gatal. Selain itu, payudara yang sering berpeluh boleh menyebabkan gatal.
  • Perubahan saiz. Apabila ukuran payudara meningkat, kulit di sekitar payudara akan meregang, menyebabkan stretch mark dan gatal di sekitar payudara. Gatal biasanya akan lebih ketara ketika menghampiri trimester akhir.
  • Terdapat peningkatan aliran darah. Apabila ukuran payudara meningkat semasa kehamilan, aliran darah juga meningkat. Ini akan menjadikan payudara, terutamanya puting, sensitif dan bahkan mengalami sensasi kesemutan.

Bagaimana Mengatasi Payudara Gatal Semasa Kehamilan?

Setelah mengetahui beberapa penyebab payudara gatal semasa hamil, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengatasi atau mengurangkan payudara gatal semasa hamil!

1. Memilih Seluar Dalam yang Betul

Memilih seluar dalam yang betul semasa kehamilan sangat penting agar anda tidak gatal. Oleh itu, pilihlah coli kapas kerana peredaran udara lebih baik. Di samping itu, pastikan anda menggunakan ukuran yang betul, yang tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Anda juga boleh memilih coli sukan kerana coli jenis ini dapat menyerap peluh dan mengurangkan kegatalan dan gatal.

2. Gunakan Losyen atau Krim

Pilih losyen atau krim yang diperkaya dengan vitamin E. Pastikan anda memilih losyen yang tidak mengandungi alkohol atau wangian. Anda perlu ingat bahawa semakin banyak bahan kimia yang anda gunakan, semakin besar kemungkinan kulit anda menjadi kering dan gatal.

Ibu boleh menggunakan mentega koko, minyak badam, minyak zaitun, dan krim lidah buaya untuk mengurangkan kegatalan pada payudara. Gunakan setiap hari dengan menggunakan losyen atau krim pada payudara, kemudian urut dengan lembut. Gunakan losyen atau krim sebelum memakai coli.

3. Gunakan Sabun dan Bahan Pencuci yang Selamat

Menggunakan sabun dengan formula ringan akan mengurangkan kemungkinan payudara anda menjadi kering dan gatal. Ibu juga disyorkan untuk mencuci pakaian dengan detergen ringan, bebas pewangi, dan mengandungi sedikit bahan kimia.

4. Melembapkan Kulit

Gunakan pelembap tanpa bau pada bahagian payudara selepas mandi untuk memastikan kulit sentiasa lembap. Selain menggunakannya setelah mandi, anda juga boleh menggunakan pelembap sebelum tidur. Ini akan menjadikan kulit di sekitar payudara terhidrasi dengan baik.

5. Gunakan Petroleum Jelly

Menyapukan jeli petroleum pada payudara dan puting susu berkesan untuk mengurangkan atau melegakan gatal, Ibu. Sekiranya anda boleh, gunakan jeli petroleum setelah anda menggunakan pelembap anda. Selain menggunakan jeli petroleum, anda juga boleh menggunakan gel lidah buaya untuk melegakan gatal.

Sekarang, ibu lebih mengetahui punca payudara gatal semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya? Oh ya, jika anda merasa gatal berlebihan disertai gejala lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera.

Anda tidak perlu bersusah payah lagi jika anda ingin berjumpa doktor. Caranya adalah dengan menggunakan ciri konsultasi dalam talian 'Ask a Doctor' yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Ingin tahu? Oleh itu, mari kita cuba ciri-ciri, Ibu! (AS)

Sumber:

Parenting Australia. 2019. Puting Kehamilan: Puting Gatal, Sakit & Sensitif?

Persimpangan Ibu. 2019. 7 Cara Meringankan Trauma Payudara Gatal Semasa Kehamilan.

Menjadi Ibu Bapa. Tenangkan Payudara Gatal semasa Kehamilan dengan Petua Mudah .