Keracunan makanan yang telah tamat tempoh - guesehat.com

Adakah anda seorang yang rajin membuang makanan atau minuman yang sudah habis dari peti sejuk? Sekiranya ya, hobi ini harus ditahan terlebih dahulu, geng! Anda lihat, makanan atau minuman yang telah memasuki tempoh tamat tidak semestinya basi sepenuhnya!

Macam mana boleh jadi?

Label tarikh luput atau baik sebelum adalah tanda yang disenaraikan untuk mengetahui berapa lama produk baik untuk dimakan. Walaupun begitu, dr. Tirta Prawita Sari, M.Sc, Sp.GK., pakar pemakanan klinikal dari RSPI Pondok Indah, menjelaskan bahawa makanan dan minuman bungkusan yang telah luput tarikh luput masih boleh dimakan.

"Selagi bentuk, warna, rasa dan bau tidak berubah, tidak ada jamur yang dapat dilihat, dan kemasannya tidak rusak, seperti koyak, lekuk, atau bengkak, maka produk tersebut masih dapat dimakan sekurang-kurangnya 1 bulan setelah tarikh luput dinyatakan, "kata dr. Tirta. Ini juga berlaku untuk makanan atau minuman yang dimasak sendiri. Sekiranya anda tidak mengalami perkara-perkara yang dijelaskan oleh dr. Tirta, maka adalah sah untuk dimakan.

Baca juga: Selalunya Menginginkan Makanan Asin? Mungkin Kerana Ini!

Tetapi ...

Walaupun boleh dimakan, sayangnya kualiti makanan atau minuman yang telah melewati tarikh luput akan berkurang. Doktor Tirta berkata, “Kandungan nutrien, terutama vitamin (vitamin B dan C) mudah larut dan hilang. Jadi, kita tidak akan mendapat faedah makanan atau minuman. "

Baca juga: Tingkatkan Kecerdasan Anda dengan 11 Makanan Ini!

Dan untuk sayur-sayuran, apabila mereka dituai, mereka dihantar kepada penjual, dan hanya dijual, kandungan nutriennya berkurang. Lebih-lebih lagi, melalui proses dimasak dan disimpan, maka orang yang memakannya hanya akan mendapat manfaat serat, sedangkan vitamin yang ada di dalamnya hanya sedikit, bahkan ada kemungkinan ia hilang.

Bagaimana Sekiranya Racun?

Risiko kesihatan yang menyerang ketika seseorang memakan makanan yang sudah habis masa berlalu atau basi pada umumnya adalah gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan muntah. Kesannya bergantung pada beberapa perkara, iaitu usia, jumlah makanan atau minuman yang dimakan, dan sama ada terdapat masalah kesihatan lain yang dialami.

"Pada orang dewasa, biasanya ia akan sembuh lebih cepat. Manakala pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun atau ibu bapa yang berumur 65 tahun ke atas, sistem pencernaan mereka jauh lebih sensitif. Bagi pemilik sejarah alahan, kesan pengambilan makanan atau minuman yang tidak segar atau telah habis boleh menjadi lebih teruk.

Kesan keracunan boleh berlaku 1-2 jam, kerana proses makanan dan minuman masuk ke dalam perut sekitar 2 jam. Sekiranya anda mengalami cirit-birit, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan minum air sebanyak mungkin dan segera berjumpa doktor.

“Cirit-birit berlaku untuk menyingkirkan toksin dalam badan, jadi biarkan. Tetapi perhatikan pengambilan cairan yang masuk, kerana cirit-birit cenderung menyebabkan dehidrasi. Sekiranya cirit-birit dan muntah yang dialami cukup parah, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan, ”saran dr. Tirta.

Baca juga: Makanan Yang Betul Semasa Menstruasi

Setelah mengetahui maklumat ini, lebih bijak memakan makanan! Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found