Kelebihan Buah Duwet untuk Kecantikan - GueSehat.com

Rawatan kecantikan dengan bahan semula jadi sentiasa diminati. Selain bebas dari bahan kimia, penggunaan bahan semula jadi dianggap lebih menjimatkan dan mudah diamalkan. Baiklah, kali ini, mari kita terokai kelebihan buah duwet untuk kecantikan.

Ketahui Kelebihan Buah Duwet untuk Kecantikan

Sebelum meneroka lebih lanjut mengenai faedah buah duwet untuk kecantikan, tidak mengapa jika anda tidak mengenali buah ini. Duwet adalah salah satu daripada banyak panggilan untuk buah ini dengan rasa masam, geng. Kawasan yang berbeza, nama samaran yang berbeza.

Di Aceh, buah duwet dikenal sebagai jambu biji keleng, di Madura ia dikenal sebagai dhuwak, di Bali disebut jujutan, dan di Ternate disebut jambula. Sementara itu, nama popular untuk buah duwet berasal dari suku Jawa dan disebut jamblang untuk orang Betawi dan orang Sunda.

Adakah anda memberi perhatian, jika salah satu panggilan buah duwet disebut jambu biji? Ya, selain bentuknya serupa dengan jambu biji, duwet termasuk dalam suku jambu batu ( Myrtaceae ) dan mempunyai nama saintifik Syzygium cumini . Bentuk buah duwet itu sendiri cenderung berbentuk bujur dengan kulit yang nipis, licin, dan berkilat.

Buah duwet dikatakan matang jika kulit berwarna merah tua hingga ungu kehitaman, sedangkan dagingnya berwarna putih, kuning-abu-abu, hingga merah keunguan. Rasa buah Duwet adalah gabungan rasa manis, sedikit masam, segar, dan akan meninggalkan warna keunguan di lidah ketika dimakan. Sementara tekstur buahnya serupa dengan jambu air.

Dengan rasa yang enak ini, tidak hairanlah buah duwet dapat dinikmati oleh semua peringkat umur dan kalangan. Walaupun duwet jarang ditemukan dan tidak dapat dijumpai dengan mudah di toko buah pada umumnya, penduduk di Desa Lopang, Kabupaten Kembangbahu, Lamongan, Jawa Timur, menggunakan buah ini sebagai sumber pendapatan. Pengunjung boleh memetik buah duwet secara langsung dari ladang penduduk di sepanjang jalan, kemudian membayar Rp. 15,000 untuk bekas duwet.

Baca juga: Kelebihan Kayu Secang untuk Kulit Muka

Kelebihan Buah Duwet untuk Kecantikan # 1: Mengubati Jerawat

Adakah anda ingin tahu mengapa buah Duwet dicari oleh banyak orang? Ternyata bukan hanya kerana sensasi rasa, geng, tetapi juga kerana banyak faedahnya. Walaupun bagi anda wanita, terdapat pelbagai kelebihan buah duwet untuk kecantikan.

Sebelum membincangkan faedah buah duwet untuk kecantikan, sudah tentu anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengapa buah duwet ini dapat memberikan banyak faedah. Sebenarnya, Duwet adalah buah yang mengandung protein, vitamin, antioksidan, flavonoid, mangan, kalium, fosfor, hingga kalsium.

Bukan hanya itu, manfaat buah Duwet untuk kecantikan juga berasal dari kandungan sebatian kimia dalam buah ini, seperti asam gelen, sianidin, petunidin, dan maldivin. Sekiranya diterjemahkan, nutrien dalam 100 gram buah Duwet adalah:

 • Karbohidrat: 14 gr.
 • Serat makanan: 0.6 g.
 • Vitamin C: 11.85 mg.
 • Kalsium: 11.65 mg.
 • Zat besi: 1.41 mg.
 • Magnesium: 35 mg.
 • Fosforus: 15.5 mg.
 • Kalium: 55 mg.
 • Natrium: 26.2 mg.

Sebenarnya, kandungan vitamin C dalam buah duwet adalah yang kedua terbesar setelah jambu monyet! Inilah sebabnya mengapa terdapat rasa masam pada buah Duwet ketika dimakan. Baru mengetahui tentang fakta ini, bukan?

Manfaat buah Duwet untuk kecantikan dalam peranannya dalam menyembuhkan jerawat adalah berkat kandungan asam gelen yang disebutkan di atas. Asid Gallic bertindak sebagai antioksidan yang membantu melindungi sel daripada kerosakan oksidatif pada sel tubuh.

Untuk mendapatkan faedah buah duwet untuk kecantikan, caranya adalah:

 • Tumis biji buah duwet, kemudian masukkan susu cair tulen. Kacau hingga menjadi pes.
 • Sapukan pes di kawasan yang mudah berjerawat sebelum tidur pada waktu malam.
 • Basuh keesokan harinya, kemudian bersihkan wajah anda dengan sabun pembersih jerawat yang biasa anda gunakan.

Cara lain untuk merasai kelebihan buah duwet untuk kecantikan jika anda mempunyai jerawat pada kulit anda adalah dengan memprosesnya menjadi topeng. Cara:

 • Ketepikan biji buah duwet, jeruk, dan lentil merah, kemudian keringkan di bawah sinar matahari hingga kering.
 • Tumis semua biji dan tambahkan beberapa tetes minyak badam dan air mawar.
 • Sebarkan campuran ke seluruh wajah, biarkan selama 15 minit.
 • Bersihkan wajah anda dan teruskan dengan ritual penjagaan kulit yang biasa anda lakukan.

Ingat, dua kaedah di atas akan berfungsi jika anda membersihkan wajah anda selepas melakukan aktiviti dan menggunakan pes dari biji buah duwet secara berkala. Jadi, kuncinya adalah kesabaran dan disiplin. Bukan hanya jerawat, asid gallic juga ditambahkan dalam setiap salap atau krim topikal untuk rawatan psoriasis penyakit kulit dan buasir luar.

Baca juga: Awas! Produk Kecantikan Boleh Tamat

Kelebihan Buah Duwet untuk Kecantikan # 2: Mencerahkan Wajah

Mari kita jujur, adakah anda yang paling sukar untuk tidak membeli produk penjagaan kulit jika menjanjikan "wajah cerah"? Anda mesti tahu, kelebihan buah Duwet untuk kecantikan lain adalah mencerahkan wajah, anda tahu! Cara memprosesnya adalah:

 • Keringkan biji buah duwet dan lemon, kemudian haluskan.
 • Campurkan serbuk dari biji buah-buahan ini dan tambahkan beberapa tetes minyak badam dan air mawar.
 • Setelah sebati dan menjadi pes, sapukan pada wajah. Tunggu hingga kering.
 • Basuh muka anda sehingga bersih dan tidak ada pes yang tersisa. Teruskan dengan ritual penjagaan kulit biasa anda.
 • Gunakan campuran topeng ini sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Manfaat buah Duwet untuk kecantikan yang satu ini adalah berkat kandungan vitamin C yang tinggi di dalamnya. Selain itu, terdapat pelbagai sebatian antioksidan yang berfungsi bersama dengan vitamin C untuk membina pembentukan kolagen pada sel kulit. Bonus lain, tidak hanya kelihatan lebih cerah, kulit juga terasa lebih lembut dan lembut.

Kisah Lain Di Sebalik Manfaat Buah Duwet untuk Kecantikan

Manfaat buah duwet untuk kecantikan bukan sahaja dapat diperoleh dengan memprosesnya menjadi pasta atau topeng. Dengan memakannya secara berkala, anda sudah memakan buah yang kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan keseluruhan.

Antioksidan adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan ketika membincangkan faedah buah duwet untuk kecantikan. Sebabnya, antioksidan sangat diperlukan oleh sesiapa sahaja kerana ancaman radikal bebas yang membahayakan kesihatan datang dari dalam tubuh dan persekitaran di sekitar kita.

Sekiranya kita melihat lebih dalam, kandungan antioksidan dalam buah Duwet memainkan peranan penting dalam mencegah pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung koroner, merawat batuk, dan baik untuk penderita diabetes mellitus.

Ini kerana mengandungi jambolin yang biasanya digunakan untuk perubatan homeopati (terapi alternatif), untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Namun, pastikan anda berjumpa doktor sebelum melakukan rawatan alternatif ini, ya.

Kandungan antioksidan dalam buah Duwet dipengaruhi oleh tahap kematangan buahnya. Buah duwet yang masih mentah atau masih hijau mempunyai kandungan antioksidan yang sangat rendah.

Sementara itu, apabila buah duwet sudah kemerah-merahan, kandungan antioksidan dalam buah mulai meningkat. Kandungan antioksidan tertinggi di Duwet dapat diperoleh ketika buah berwarna ungu-hitam.

Walaupun begitu, ada beberapa perkara penting yang perlu diingat ketika anda ingin mendapatkan kelebihan buah duwet untuk kecantikan, iaitu:

 • Elakkan memakan buah Duwet beberapa saat sebelum dan selepas pembedahan kerana dapat menurunkan kadar gula dalam darah.
 • Elakkan makan buah Duwet semasa perut kosong. Inilah sebabnya mengapa jika anda baru berpuasa dan tidak makan sama sekali selama beberapa lusin jam, jangan berbuka puasa dengan buah duwet.
 • Terlalu banyak yang pasti tidak baik. Jadi, walaupun rasanya enak dan segar, tetap makan buah Duwet secara sederhana untuk mengelakkan risiko sakit badan dan demam. (AS)
Baca juga: Faedah Leunca untuk Kecantikan

Sumber

Membantu Sakit. Kelebihan Java Plum yang luar biasa.

Shadis Bollywood. Khasiat Kecantikan dari Java Plum.