Persiapan Promil - GueSehat.com

Tahniah kepada semua Ibu yang luar biasa! Hari ini, saya ingin berkongsi tentang apa yang ibu perlukan semasa mereka memulakan promil (program kehamilan), sama ada profilaksis semula jadi, inseminasi, atau IVF.

Komitmen

Ini adalah perkara terpenting yang mesti dimiliki oleh setiap pasangan suami isteri yang akan menjalankan program kehamilan. Sekiranya ada komitmen, maka program kehamilan yang anda lalui akan menjadi lebih mudah, kerana anda mendapat sokongan langsung dari suami anda. Namun, ibu juga harus menyokong suaminya walau apa pun keadaannya, ya!

Amanah

Kepercayaan yang saya maksudkan di sini adalah kepercayaan yang diberikan bukan hanya kepada suami, tetapi juga kepada doktor dan pasukan perubatan yang telah anda lantik.

Sebelum kita memulakan promosi, sudah tentu doktor dan pasukan perubatan akan meminta kita melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengetahui keadaan pesakit (suami isteri) secara terperinci.

Ini perlu untuk mengetahui tindakan promil apa yang harus diambil oleh Mums dan Dads. Ingatlah, ibu, jangan menyamakan janji ibu dengan janji ibu lain. Semuanya kembali ke keadaan badan masing-masing. Oleh itu, percayakan doktor yang sudah mengetahui sejarah kesihatan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang biasanya boleh mengganggu kesuburan anda!

Perkara yang Mengganggu Kesuburan Wanita - GueSehat.com

Ujian makmal

Bagi isteri, ujian yang perlu dilakukan adalah pemeriksaan HSG dan ultrasound transvaginal untuk mengetahui keadaan telur dan dinding rahim. Bagi suami, ujian yang diperlukan adalah pemeriksaan sperma.

Bahan

Sudah tentu, ketika Mums kerap memeriksa dan doktor telah menentukan promil apa yang harus diambil, maka Mums dan Ayah harus mulai mengetahui tentang biayanya.

1. Semula jadi: Biasanya promil semula jadi dilakukan apabila hasil pemeriksaan sperma anda baik, tetapi hasil ultrasound transvaginal menunjukkan bahawa telur anda kecil atau dalam bahasa perubatan ia disebut PCOS.

Jadi apa yang akan dilakukan oleh doktor adalah merangsang telur menggunakan ubat-ubatan dalam bentuk suntikan atau suntikan, sehingga menjadi besar sesuai dengan diameter yang diperlukan sebagai syarat agar telur siap disenyawakan.

Di samping itu, doktor akan memberikan beberapa vitamin, termasuk asid folik, serta ubat-ubatan untuk menebalkan dinding rahim. Mengapa dinding rahim mesti tebal? Sehingga telur dapat melekat dengan baik dan dapat berkembang menjadi janin.

2. Inseminasi: Pada dasarnya, proses inseminasi dengan promil semula jadi sama. Satu-satunya perbezaan adalah proses persenyawaan, iaitu sperma suami dicuci dengan teknologi yang dibantu oleh sepasukan doktor. Setelah selesai, sperma terbaik akan dipilih, dari bentuk hingga pergerakan. Setelah proses selesai, sperma yang dipilih akan dimasukkan ke dalam badan anda dengan menggunakan alat seperti silikon yang elastik dan tidak menimbulkan rasa sakit.

3. IVF: Telur ibu dan sperma Ayah terbaik akan dibawa ke makmal, kemudian proses persenyawaan dilakukan. Apabila persenyawaan berjaya, janin akan dimasukkan ke dalam badan ibu. Sudah tentu memerlukan proses yang lebih lama berbanding dengan promil atau inseminasi semula jadi.

Psikik

Nah, ini juga modal penting pada pendapat saya, Mums. Kenapa? Kerana tidak semua orang di sekitar kita, baik itu rakan atau saudara, memahami mengapa kita melakukan promil. Sudah tentu akan ada perbincangan seperti:

  • Kenapa, baru berkahwin sudah mahu bergelar? Tidak subur?
  • Kenapa mesti promil? Cepatlah.
  • Adakah anda pasti janji berjaya? Hanya suka wang.
  • Wow, harganya banyak, anda tahu. Adakah anda sudah bersedia?

Baiklah, perkara seperti itu kadangkala membuat kita berfikir. Ibu akan terus mencari komen yang mungkin tidak enak didengar, bermula dari ketika promil bermula, promil berjaya, bahkan sehingga bayi dilahirkan.

Oleh itu, nasihat saya adalah apabila anda komited untuk menjalani promil, komited diri anda untuk selalu berfikir positif, tidak kira apa yang orang lain fikirkan.

Percayalah Ibu, kejayaan program kehamilan bukan hanya berdasarkan keadaan fizikal, tetapi psikologi juga memainkan peranan besar, misalnya, tidak tekanan berlebihan. Semoga perkongsian saya kali ini bermanfaat untuk Ibu yang sedang berjuang untuk promil!