Kebaikan VCO untuk Diabetes | saya sihat

Minyak Kelapa Dara (VCO) minyak kelapa dara alias terbuat dari kelapa segar tanpa penambahan bahan kimia sama sekali. VCO kaya dengan antioksidan dan trigliserida yang meningkatkan tenaga dan rendah kolesterol. Biasanya, VCO digunakan sebagai ganti mentega, minyak zaitun, atau minyak sayuran semasa memasak atau membakar.

Lalu, apa hubungan antara VCO dan diabetes? BaiklahAnda yang menderita diabetes tahu betul bahawa mengekalkan berat badan yang ideal adalah kunci utama bagi pesakit diabetes, terutama diabetes jenis 2, untuk menguruskan penyakit ini. Umumnya, diabetes jenis 2 bermula dengan daya tahan tubuh anda terhadap insulin. Dan, ketahanan insulin dikaitkan dengan berat badan berlebihan.

Baca juga: Ketahui pelbagai kelebihan Minyak Kelapa Dara!

Kebaikan VCO untuk pesakit kencing manis

Diabetes adalah penyakit metabolik yang serius yang dicirikan oleh peningkatan kepekatan glukosa darah. Setiap tahun, kira-kira 3.2 juta orang di dunia mati akibat diabetes. Menjelang 2030, jumlah penghidap diabetes dijangka meningkat 150 peratus.

Orang yang menghidap diabetes sering menghadapi masalah dengan pengeluaran enzim pencernaan lemak yang kekurangan lemak. Hempedu yang dihasilkan di hati adalah penghasil garam hempedu yang mengemulsi lemak. Sekiranya jumlahnya tidak mencukupi, tubuh sukar mencerna lemak dan sering mengalami sembelit atau buang air besar.

Pada pesakit diabetes, selain diet rendah gula, diet rendah lemak juga sama pentingnya. Kajian tahun 2008 mendapati bahawa orang yang menggunakan lemak rantai sederhana, seperti minyak kelapa, kehilangan berat badan lebih banyak daripada peserta yang menggunakan minyak zaitun.

Satu jenis minyak dengan panjang rantai molekul sederhana ialah Minyak Kelapa Dara (VCO). "VCO mempunyai rantai lemak yang tidak terlalu panjang. Ini bermaksud minyak kelapa mengandungi lemak padat yang lebih sukar ditukar menjadi lemak yang disimpan dan lebih mudah dibakar, "kata para penyelidik.

Beberapa bukti menunjukkan bahawa VCO dapat mengurangkan gejala diabetes jenis 2. Pada tahun 2009, kajian haiwan dilakukan. Hasilnya, diet yang kaya dengan asid lemak rantai sederhana seperti minyak kelapa, dapat membantu mencegah kegemukan dan melawan ketahanan insulin, dua faktor yang menyebabkan diabetes jenis 2.

Para saintis juga menyimpulkan bahawa asid lemak rantai sederhana dapat mengurangkan pengumpulan lemak dan mengekalkan tindakan insulin pada lemak dan tisu otot. Berbanding dengan minyak kacang soya yang lebih cenderung menyebabkan gejala obesiti dan diabetes, VCO lebih baik kerana tidak mengubah faktor risiko kardiovaskular yang berkaitan dengan lipid pada pesakit yang mendapat rawatan perubatan standard.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik, Minyak Kelapa atau Minyak Sayuran untuk Diabetes?

VCO Boleh Mengawal Kelaparan

Kajian lain pada tahun 2010 menunjukkan bahawa tikus dengan diabetes yang mengonsumsi VCO mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah dan toleransi glukosa meningkat. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa VCO dapat mengurangkan serangan hipoglikemik, kelaparan dan makanan ringan semasa makan dengan menyumbang untuk menstabilkan indeks glisemik.

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menggunakan minyak kelapa untuk memasak atau mencampurkan adunan kue, gunakannya secara sederhana. Ukuran biasa minyak kelapa adalah kira-kira satu sudu besar. Untuk mengelakkan minyak kelapa mengeras, simpan pada suhu bilik.

Ya, VCO mempunyai kemampuan untuk mengawal rasa lapar. Ini kerana, asid lemak rantai sederhana minyak kelapa dara meningkatkan termogenesis dan meningkatkan kadar metabolisme. "Minyak kelapa dapat mengurangi keinginan untuk karbohidrat halus yang menyumbang kepada ketahanan insulin. Minyak kelapa memberi saya lebih banyak tenaga, jadi saya dapat bersenam untuk waktu yang lama, ‚ÄĚkata Mark, pakar perubatan di Mexico.

Satu kajian yang dilakukan di India pada tahun 1998 menunjukkan bahawa, ketika seseorang tidak lagi menggunakan minyak kelapa untuk memasak, mereka mengalami risiko terkena diabetes. Sementara itu, kajian tahun 2011 mengenai asid kaprik, salah satu asid lemak rantai sederhana yang terdapat di VCO, menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat berfungsi sebagai pengatur kadar gula darah untuk pesakit diabetes.

Baca juga: Mana Yang Lebih Sihat, Minyak Zaitun atau Minyak Kelapa?

Rujukan:

Garis Kesihatan. Bolehkah Anda Makan Minyak Kelapa Sekiranya Anda Menghidap Diabetes?

Kelapa. Minyak kelapa dara berkesan untuk merawat diabetes!

Hindu. Penggunaan Diet Minyak Kelapa Dara Meningkatkan Profil Lipid pada Tikus Diabetes

Kebebasan Kesihatan. Diabetes? Makan minyak kelapa dara tambahan untuk tahap gula darah yang stabil