Rintangan Insulin: Punca, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas dan berperanan dalam pengedaran gula darah untuk digunakan sebagai tenaga dalam badan. Namun, ada satu keadaan apabila terdapat penurunan prestasi insulin yang disebut resistensi insulin.

Ketahanan insulin adalah permulaan diabetes mellitus jenis 2. Pada orang yang mempunyai ketahanan insulin, sel-sel tubuh tidak dapat menggunakan hormon insulin dengan berkesan. Akibatnya, darah tidak dapat memasuki sel-sel tubuh, dan kekurangan tenaga. Sementara itu, gula bertambah dalam darah. Terdapat diabetes.

Walau bagaimanapun, ketahanan insulin tidak boleh disebut diabetes. Biasanya, doktor menyebut keadaan ini sebagai prediabetes. Prediabetes adalah keadaan ketika gula darah berada di atas ambang normal, tetapi tidak cukup tinggi untuk dianggap diabetes.

Jadi, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ketahanan insulin dan penyebabnya, berikut adalah penjelasannya!

Baca juga: Inilah yang harus dilakukan apabila mengalami kejutan insulin

Bagaimana Daya Tahan Insulin Berkembang Menjadi Diabetes?

Daya tahan insulin adalah keadaan apabila insulin tidak berfungsi dengan berkesan sehingga kadar gula dalam darah meningkat. Sel-sel badan gagal menyerap gula, yang penting untuk tenaga. Keadaan prediabetes, akan meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Pada suatu hari jika tiada campur tangan dilakukan, prediabetes pasti akan berkembang menjadi diabetes jenis 2.

Pada orang yang telah memasuki prediabetes, pankreas berusaha bekerja lebih keras untuk menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengatasi daya tahan tubuh dan mengekalkan kadar gula darah normal.

Namun, lama-kelamaan, kemampuan pankreas menjadi letih dan mula tidak dapat menghasilkan insulin, sehingga diabetes jenis 2. berkembang. Oleh itu, ketahanan insulin adalah faktor risiko utama diabetes jenis 2.

Peranan Insulin dalam Mengatur Tahap Gula Darah

Insulin sangat penting dalam mengatur kadar gula darah yang beredar di dalam darah. Hormon ini adalah kunci penyerapan gula darah oleh sel-sel badan. Insulin juga memberi petunjuk kepada hati untuk menyimpan sebahagian daripada kadar gula dalam darah, jika tahap dalam darahnya mencukupi.

Hati menyimpan gula darah dalam bentuk glikogen. Glikogen hanya dilepaskan ke aliran darah ketika tubuh memerlukannya. Jadi insulin berperanan besar dalam membantu tubuh menguruskan tenaga yang baik. Pada orang yang sihat, insulin memastikan bahawa kadar gula dalam darah selalu normal seperti yang diperlukan.

Perkembangan Rintangan Insulin

Punca ketahanan insulin adalah kompleks, dan masih diteliti hari ini. Tetapi ini lebih kurang perjalanan ketahanan insulin:

 • Sel-sel badan mula bertindak balas kurang terhadap insulin.
 • Rintangan ini menyebabkan pankreas bekerja lebih keras untuk menghasilkan lebih banyak insulin, sehingga kadar gula dalam darah tetap terjaga.
 • Pankreas mula tidak dapat mengekalkan pengeluaran lebih banyak insulin untuk mengatasi peningkatan daya tahan sel terhadap insulin.
 • Tahap gula darah tinggi berterusan dan sukar turun, sehingga mereka berkembang menjadi prediabetes. Keadaan ini berkembang menjadi diabetes jenis 2 jika tidak dirawat dengan segera.

Gejala Rintangan Insulin

Rintangan insulin biasanya tidak menunjukkan gejala sehingga mencapai diabetes. Menurut pakar, 90% orang dengan prediabetes tidak menyedari keadaannya. Tetapi sebenarnya, ketahanan insulin dapat dikenali melalui beberapa perubahan fizikal:

 • Acantosis nigricans. iaitu keadaan kulit yang menghitam seperti kenaikan, biasanya dalam bentuk jalur hitam pada lipatan leher, pangkal paha, atau ketiak. Malah kanak-kanak gemuk biasanya mempunyai sifat ini.
 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS). Sekiranya ini adalah tanda ketahanan insulin pada wanita. Gejala PCOS yang biasa adalah kitaran haid yang tidak teratur, kemandulan, dan kekejangan haid.

Tahap insulin yang tinggi dalam darah juga meningkatkan risiko penyakit vaskular, seperti penyakit jantung, walaupun seseorang tidak menghidap diabetes.

Baca juga: Ketahui Basal Insulin dan Bagaimana Ia Berfungsi

Faktor Risiko Rintangan Insulin

Berikut adalah faktor risiko ketahanan insulin, prediabetes, dan diabetes:

 • Berat badan berlebihan atau gemuk, terutamanya jika pengumpulan lemak berada di bahagian tengah
 • Gaya hidup yang kurang aktif
 • Asap
 • Gangguan tidur
 • Tekanan darah tinggi

Beberapa faktor risiko prediabetes dan diabetes juga merupakan faktor risiko penyakit jantung dan masalah serebrovaskular, seperti strok. Kerana beberapa faktor risiko ini dapat dicegah, doktor mengesyorkan agar setiap orang menjalani gaya hidup sihat.

Diagnosis Rintangan Insulin

Ketahanan insulin dapat didiagnosis melalui sejumlah ujian perubatan.

 • Ujian A1C. Ujian ini mengukur tahap gula darah purata seseorang selama 2 - 3 bulan.
 • Ujian gula darah puasa: doktor memeriksa kadar gula dalam darah setelah seseorang berpuasa selama 8 jam atau lebih.
 • Ujian gula darah ketika: pekerja kesihatan akan segera menguji kadar gula dalam darah, tanpa mempertimbangkan untuk berpuasa atau selepas makan.

Untuk dapat mendiagnosis ketahanan insulin, doktor biasanya melakukan lebih daripada satu pemeriksaan pada pesakit. Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa kadar gula dalam darah selalu berada di luar had normal, maka ini menunjukkan daya tahan insulin.

Cara Mencegah Ketahanan Insulin

Beberapa faktor risiko ketahanan insulin dan diabetes jenis 2 tidak dapat diubah, seperti sejarah keluarga dan faktor genetik. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan risiko anda mengalami ketahanan terhadap insulin.

Beberapa strategi untuk mencegah ketahanan insulin adalah sama dengan mencegah penyakit jantung dan strok. Di samping itu, laporan dari American Heart Association juga menunjukkan bahawa sesiapa sahaja dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan membuat perubahan gaya hidup, terutama menurunkan berat badan dan meningkatkan aktiviti fizikal, seperti bersenam.

Selepas bersenam, otot menjadi lebih sensitif terhadap insulin. Jadi, daya tahan insulin dapat diturunkan dengan gaya hidup sihat dan aktif.

Baca juga: 6 Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Kepekaan Insulin

Cara Mengatasi Ketahanan Insulin

Walaupun diagnosis ketahanan insulin dan prediabetes boleh membimbangkan, anda tidak perlu membuat perubahan gaya hidup yang drastik dan mengharapkan hasil yang segera.

Doktor mengesyorkan agar orang yang telah didiagnosis dengan ketahanan insulin atau prediabetes secara beransur-ansur meningkatkan aktiviti fizikal. Selain itu, ubah juga makanan menjadi sihat dan berkhasiat secara perlahan.

Pada dasarnya, cara yang paling berkesan untuk mengurangkan ketahanan insulin adalah dengan mengubah gaya hidup anda secara perlahan. (UH / AY)

Baca juga: Pesakit kencing manis, Hati-hati dengan Overdosis Insulin!

Sumber:


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found