Hamil Semasa Menyusu | saya sihat

Anda mungkin pernah mendengar bahawa penyusuan adalah kontraseptif semula jadi yang kuat. Namun, tidak jarang ibu hamil kembali dalam keadaan penyusuan susu ibu yang eksklusif. Ibu dan Ayah mungkin keliru, bagaimana kehamilan boleh berlaku ketika wanita menyusui tidak haid.

Anda harus tahu bahawa walaupun kebanyakan wanita tidak mempunyai masa ketika menyusu, itu tidak bermakna mereka tidak subur selama ini. Oleh itu, jika anda belum menggunakan alat kontrasepsi selepas melahirkan, beberapa pakar obstetrik mengesyorkan menggunakan kontraseptif semasa menyusu. Apakah tanda-tanda bahawa anda hamil lagi semasa menyusu?

Baca juga: Bagaimana mengetahui tempoh subur anda melalui lendir vagina

Apakah Kemungkinan Mengandung Semasa Menyusu?

Semasa anda menyusui bayi di bawah 6 bulan, kehamilan boleh berlaku, walaupun kemungkinannya lebih rendah daripada ketika anda tidak menyusu. Ovulasi atau pembebasan telur boleh berlaku pada bila-bila masa tanpa anda sedari, walaupun haid tidak berlaku. Sekiranya pada masa itu terdapat sperma yang membuahi, kehamilan boleh berlaku.

Semasa penyusuan, terdapat peningkatan pengeluaran hormon prolaktin akibat puting susu terus dirangsang / dihisap oleh bayi. Selepas bersalin dan 6 bulan menyusu, tahap rata-rata prolaktin wanita adalah 100-110 ng / ml. Bandingkan dengan ketika tidak hamil atau menyusu yang kurang dari 25 ng / ml.

Tahap prolaktin yang tinggi bermaksud bahawa ia menyebabkan penurunan kesuburan kerana hormon ini mencegah ovulasi dan mencegah haid. Tahap prolaktin paling tinggi pada waktu malam dan pagi selepas anda bangun. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa ovulasi boleh berlaku walaupun anda tidak mengalami haid.

Baca juga: Penyusuan Ibu Eksklusif Meningkat Secara Mendadak Semasa Pandemik Covid-19

Apakah Tanda-Tanda Ibu Hamil Semasa Menyusu?

Sekiranya anda hamil semasa menyusu, terdapat beberapa gejala yang mungkin anda alami:

1. Kerap dahaga

Ibu yang menyusu sering haus dan minum banyak kerana sebahagian besar cecair badan diserap untuk penghasilan susu. Tetapi jika anda hamil semasa menyusu, tahap dahaga anda meningkat dengan mendadak.

2. Letih dengan mudah

Keletihan adalah salah satu gejala kehamilan yang biasa berlaku semasa menyusu. Walaupun melakukan kerja rumah tangga yang ringan, ibu mudah letih. Pada kehamilan normal, keletihan ini hanya dapat dirasakan setelah memasuki trimester kedua. Tetapi jika anda hamil semasa menyusu, gejala keletihan telah dirasakan sejak awal kehamilan.

3. Payudara lembut dan sakit

Ini adalah salah satu gejala yang mungkin difikirkan sebagai akibat penyusuan. Namun, jika anda tiba-tiba mengalami peningkatan kepekaan puting atau merasa puting sangat sakit dan sakit selepas menyusui, maka anda boleh mengambil ujian kehamilan untuk memastikannya.

4. Pengurangan Susu Pengeluaran

Sekiranya anda merasakan pengeluaran susu anda telah menurun dengan ketara dan bayi anda tetap lapar walaupun selepas menyusui secara normal, mungkin disebabkan kehamilan telah berlaku. Tanda ini biasanya berlaku setelah kira-kira dua bulan kehamilan. Di samping itu, rasa susu ibu mungkin akan berubah sekiranya anda hamil semasa menyusui, dalam hal ini bayi mungkin enggan menyusu.

5. Kekejangan perut

Kekejangan perut mungkin terasa jika anda hamil semasa menyusu dan rasa sakitnya sedikit lebih sengit. Anda mungkin berfikir bahawa anda akan haid tidak lama lagi. Sekiranya haid anda tidak datang, dan kekejangan berterusan, anda mungkin hamil. Terutama jika kekejangan perut disertai dengan bercak ketika menyusu.

6. Mual atau Sakit Pagi

Mual atau sakit pagi Ini adalah tanda kehamilan biasa bagi wanita. Sekiranya ini berlaku semasa menyusu, gejalanya mungkin lebih teruk, terutamanya pada waktu pagi. Sekiranya anda disahkan hamil, pastikan anda mempunyai nutrisi yang mencukupi walaupun anda merasakan simptom yang tidak selesa ini. Anda perlu memberi makan dua bayi pada masa yang sama dan mengekalkan tenaga dan kesihatan anda sendiri.

Baca juga: Mempengaruhi kualiti susu ibu, hadkan pengambilan 5 makanan ini semasa menyusu

7. Sentiasa Lapar

Sebagai ibu yang menyusu, rasa lapar anda pasti akan meningkat dengan ketara. Tetapi jika terdapat kenaikan tahap kelaparan secara tiba-tiba disertai dengan beberapa gejala kehamilan yang lain, maka ada kemungkinan anda hamil lagi.

8. Benjolan di Payudara

Kehamilan, serta perubahan hormon yang berlaku selepas bersalin, boleh menyebabkan pembentukan pelbagai jenis ketulan pada payudara. Ini boleh berkisar dari kantung susu tersekat yang dikenali sebagai galactocele hingga sista berisi cecair dan tisu berserat yang juga dikenali sebagai fibroadenoma. Pastikan anda berjumpa doktor, Ibu.

Itu adalah gejala atau tanda-tanda ibu hamil semasa menyusui. Adakah selamat untuk meneruskan penyusuan ketika anda hamil lagi? Nantikan artikel seterusnya, Ibu!

Baca juga: Apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat benjolan di payudara

Sumber:

Parenting.firstcry.com. Kehamilan semasa gejala penyusuan