Adakah mungkin mengandung ketika hamil - GueSehat.com

Ibu, pernahkah anda mendengar tentang seorang wanita yang tidak menyedari bahawa dia hamil selama beberapa bulan kehamilan dan bahkan melahirkan. Dia tidak tahu bahawa dia hamil kerana tidak merasakan tanda-tanda kehamilan dan dia masih kerap berdarah dari farajnya yang menurutnya haid. Adakah mungkin mempunyai tempoh semasa kehamilan?

Baca juga: Mengandung atau Menstruasi? Inilah perbezaan simptom!

Secara saintifik, sangat tidak mungkin wanita yang hamil akan haid. Tidak mungkin anda mempunyai tempoh berkala semasa kehamilan. Boleh dikatakan bahawa haid adalah tanda bahawa seorang wanita tidak hamil. Walau bagaimanapun, banyak wanita mengadu bahawa faraj mereka masih berdarah seperti haid walaupun mereka positif mengandung. Faktanya ialah darah yang keluar semasa haid dan darah yang keluar semasa kehamilan adalah dua keadaan yang berbeza.

Ibu dan setiap wanita perlu tahu bahawa haid yang datang setiap bulan berlaku kerana ovari akan melepaskan telur dan dinding rahim yang dipenuhi saluran darah akan menebal. Dan jika persenyawaan tidak berlaku, lapisan tebal dinding rahim (endometrium) akan menumpahkan. Sementara itu, jika persenyawaan terjadi, dinding rahim akan dipertahankan sebagai tempat untuk penyambungan telur yang disenyawakan, dan juga sebagai tempat pertumbuhan dan perkembangan calon janin. Selepas itu, plasenta akan terbentuk yang berfungsi memberi nutrisi kepada janin.

Punca Pendarahan Semasa Kehamilan

Walaupun tidak mungkin bersalin ketika hamil, itu tidak bermakna anda tidak dapat berdarah ketika hamil. Pendarahan walaupun anda hamil boleh berlaku dan ini adalah keadaan biasa. Dilaporkan dari Alodokter, kira-kira 2 dari 10 wanita dilaporkan mengalami pendarahan dari faraj semasa mereka hamil. Pendarahan lebih kerap berlaku pada trimester pertama kehamilan. Pendarahan ini mempunyai banyak sebab. Ibu, ini boleh menjadi tanda keadaan serius atau tidak membimbangkan.

Baca juga: 5 Makanan Super untuk Wanita Hamil

Makna darah yang keluar pada trimester pertama kehamilan

- Pendarahan Implantasi

Kira-kira 20% wanita hamil mengalami pendarahan pada 12 minggu pertama kehamilan atau berlaku kira-kira 10-14 hari selepas pembuahan. Darah yang keluar biasanya disebabkan oleh penyambungan telur yang disenyawakan ke dinding rahim.

Darah yang keluar memiliki warna dari merah hingga coklat dan biasanya hanya bintik atau titisan darah dan tidak keluar secara berterusan. Secara amnya, keadaan ini tidak perlu dibimbangkan dan akan hilang dengan sendirinya.

-Keguguran

Malangnya, pendarahan yang keluar pada trimester pertama kehamilan juga boleh disebabkan oleh keguguran. Pendarahan akibat keguguran disertai dengan tanda-tanda kekejangan teruk di bahagian bawah perut. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini, segera lakukan pemeriksaan ginekologi untuk melihat keadaan janin.

-Jangkitan

Jangkitan atau keradangan akibat kulat atau bakteria dapat timbul di leher rahim, ia juga boleh menjadi jangkitan kerana penyakit kelamin seperti herpes atau gonorea. Jangkitan boleh menyebabkan pendarahan.

-Kehamilan ektopik

Kehamilan di luar rahim, juga dikenali sebagai kehamilan ektopik, adalah keadaan di mana telur yang disenyawakan yang biasanya melekat pada rahim melekat di bahagian luar rongga rahim atau tiub fallopio. Kehamilan ektopik boleh membahayakan kerana janin yang sedang berkembang boleh pecah tiub fallopio. Kehamilan ini boleh dicirikan oleh pendarahan, sakit di bahagian bawah perut, dan sakit kepala.

Makna darah yang keluar semasa trimester kedua kehamilan

-Penyelesaian Placental

Pada kira-kira 1% kehamilan, gangguan plasenta berlaku, keadaan di mana plasenta berpisah dari dinding rahim. Keadaan ini boleh berlaku sebelum atau semasa melahirkan. Darah yang keluar dalam keadaan ini adalah dalam bentuk gumpalan darah dan disertai dengan sakit perut yang dapat dirasakan hingga ke belakang.

-Placenta Previa

Jenis pendarahan lain yang sering disalah anggap sebagai haid adalah plasenta previa. Keadaan ini berlaku apabila plasenta terletak terlalu rendah di rahim dan menghalang laluan kelahiran bayi.

-Kelahiran Pramatang

Pelepasan berdarah disertai dengan lendir dan tanda-tanda persalinan seperti kontraksi dan sakit di punggung bawah sebelum kehamilan 37 minggu boleh menjadi tanda kelahiran pramatang. Ibu perlu berjumpa pakar sakit puan atau bidan sekiranya anda merasakan tanda-tanda ini.

Ibu telah menjelaskan di atas bahawa tidak mungkin mempunyai tempoh semasa kehamilan. Wanita yang tidak tahu ada bayi di perutnya adalah mungkin kerana kepekaan setiap wanita berbeza dan relatif. Mungkin ada di antara mereka yang tidak merasakan pergerakan bayi. Sekiranya anda positif mengandung dan mengalami pendarahan, jangan ragu untuk berjumpa pakar perbidanan atau bidan anda. Punca pendarahan mesti dijumpai agar pendarahan berhenti. Biasanya Ibu akan melakukan pemeriksaan seperti ultrasound dan ujian darah. (AR / OCH)

Baca juga: 4 Petua untuk Anak Pintar dari rahim