Mengatasi Tekstur Kulit Tidak Sekata | saya sihat

Tekstur kulit tidak rata biasanya disebabkan oleh sel kulit mati yang berlebihan yang terkumpul di permukaan kulit. Kesannya, kawasan kulit terasa kasar atau bergelombang pada sentuhan dan juga boleh menjadikan kulit kelihatan kusam. Keadaan ini boleh menjadikan kulit kelihatan sangat teruk segar, kelihatan lebih tua, dan menyebabkan hasil alat solek jadi kurang sempurna.

Tetapi untungnya, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tekstur kulit yang tidak rata tanpa memerlukan prosedur kosmetik yang mahal seperti laser atau bahkan pembedahan. Cukup dengan melakukan langkah-langkah berikut secara teratur, tekstur kulit yang dijamin akan menjadi lebih halus dan sekata.

Baca juga: Jerawat semasa di rumah? Inilah penyebabnya!

Mengatasi Tekstur Kulit Tidak Sekata

Anda boleh melakukan 5 cara mudah berikut untuk mengatasi tekstur kulit yang tidak rata:

1. Minum air secukupnya

Menurut kajian dalam jurnal Nutrien, memperbaiki tekstur kulit semudah menjadikannya terhidrasi sepanjang hari kerana ia membantu menjadikan kulit kelihatan lembap dan terasa lebih halus. Kulit yang dilembabkan juga cenderung mengurangkan penampilan kusam, yang merupakan gejala umum tekstur yang tidak rata.

2. Mengelupas

Membuang sel kulit mati yang terkumpul juga dapat memperbaiki tekstur kulit. Pastikan anda mengelupas dua kali seminggu dengan gosok khas, berus pembersih lembut, atau pengelupasan kimia, dan sasarkan kawasan yang terasa tidak rata.

Namun, perlu diingat bahawa produk pengelupasan fizikal yang terlalu kasar, atau terlalu kerap menggunakan produk pengelupasan boleh menyebabkan pengeluaran minyak berlebihan, yang akan memperburuk masalah tekstur. Sebagai alternatif, pilih pengelupasan bahan kimia, kerana ia mempunyai sifat yang lebih lembut yang memungkinkan hasil yang lebih baik.

Baca juga: Mahukan wajah yang berwarna putih semula jadi, lakukan penjagaan kulit dengan air beras Korea

3. Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu bahan utama untuk meratakan warna kulit dan melicinkan tekstur yang tidak rata. Dipetik dari halaman ByrideMenambah vitamin C ke rutin penjagaan kulit anda akan membantu memperbaiki tekstur kulit dengan menyediakan antioksidan yang kuat untuk memperbaiki dan melindungi kulit dari kerosakan persekitaran dan memulihkan kelembutan sambil mengurangkan pigmentasi, parut, dan bintik-bintik usia.

Juga, pertahanan adalah kunci untuk mengelakkan lebih banyak masalah tekstur pada masa akan datang. Jadi, tidak ada salahnya memasukkan vitamin C dalam rutin penjagaan kulit anda.

4. Jarum mikro

Jarum mikro adalah salah satu kaedah penjagaan kulit kegemaran peminat kecantikan kerana dapat memberikan hasil yang cepat untuk mengatasi masalah kulit yang teruk, salah satunya adalah tekstur kulit yang tidak rata. Seperti namanya, prosedur ini menggunakan penggunaan jarum kecil untuk membuat tusukan pada kulit.

Menurut halaman Byride, prosedur ini menyebabkan kecederaan mikro dan memicu kulit menjadi mod pembaikan, yang meningkatkan pengeluaran kolagen dan mengurangkan penampilan liang, parut jerawat, dan garis halus dan menghasilkan tekstur kulit yang lebih halus secara keseluruhan.

Ia juga membolehkan penyerapan produk penjagaan kulit lebih baik, jadi produk penjagaan kulit akan berfungsi dengan lebih berkesan. Pelbagai prosedur jarum mikro yang cukup popular dan selamat adalah dermaroller dan dermapen.

5. Gunakan minyak muka

Produk berasaskan minyak juga sesuai untuk mengatur pengeluaran sebum pada kulit, sehingga menjadikan kulit lembut dan halus. Sekiranya anda memerlukan kelembapan tambahan, cubalah memasukkan minyak wajah ke dalam penjagaan kulit malam anda. Keesokan paginya, anda akan bangun dengan kulit yang lembap, lembut, dan lembut.

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah tekstur kulit wajah yang tidak sekata. Walaupun hasilnya tidak secepat prosedur kecantikan di klinik, tetapi dengan sabar dan sabar, hasilnya dapat memuaskan dan bahkan kekal.

Baca juga: 4 Faedah Jicama untuk Kecantikan

Sumber:

Byrdie.com. Bagaimana memperbaiki tekstur kulit yang sekata

Jurnal Dermatologi India Dalam Talian. Vitamin C dalam dermatologi


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found